Tenisz: Swiatek megállíthatatlan volt Indian Wellsben, lemosta Szakkarit a döntőben

H. Á.H. Á.
Vágólapra másolva!
2024.03.17. 20:49
Swiatek másodszor nyerte meg az Indian Wells-i tornát (Fotó: Getty Images)
Majdnem teljes mértékben megismétlődött a két évvel ezelőtti Indian Wells-i 1000-es torna női egyesének döntője vasárnap este: akkor a világelső Iga Swiatek 6:4, 6:1-re győzte le Maria Szakkarit, most pedig az ötödik Grand Slam-tornának is nevezett viadal fináléjában 6:4, 6:0-ra nyert a lengyel.

 

Felülkerekedik-e idén Maria Szakkari (WTA-9.) Iga Swiateken az Indian Wells-i mesterverseny döntőjében magyar idő szerint vasárnap este? Két éve szintén ők küzdöttek a serlegért, akkor a lengyel két játszmában, 6:4, 6:1-ra győzött a karrierje első 1000-es fináléjában szereplő görög teniszező ellen, és megnyerte pályafutása harmadik mestertornáját. Azóta a jelenlegi világelső Swiatek hozzátett még négyet, így összesen hétnél jár ebben a kategóriában, míg Szakkarinak ez volt a negyedik döntője – tavaly Guadalajarában első ízben nyert 1000-est.

Swiatek idén imponáló magabiztossággal teniszezik, mérlege 19 győzelem mellett mindössze két vereség: csupán az Australian Openen és a Dubai 1000-es tornán nem jutott el a döntőig, s azzal a tudattal léphetett pályára, hogy idei második tornáját nyerheti meg idei huszadik győztes meccsével. S nemcsak ezek szóltak a lengyel mellett előzetesen, hanem az is, hogy Szakkari eddigi négy próbálkozásából még egyszer sem győzött le hivatalban lévő világelsőt – igaz, Swiatek ellen pozitív a mérlege. Legalábbis vasárnap estig az volt: eddigi öt találkozójukból az első hármat a görög nyerte meg, ám, mint nem egész 70 perc alatt kiderült, a lengyel folytatta a Szakkari elleni győztes szériáját.

Swiatek pontosan úgy kezdett, ahogy az az előzetes formája alapján várható volt: magabiztos adogatójátéka mellett az első adandó alkalommal elvette a görög szervajátékát, vagyis gyorsan meglépett 3:0-ra. Szakkari azonban ekkor még egyenlíteni tudott, és az első játszma folytatásában mindketten magabiztosan hozták adogatásaikat – 3:3 után a következő három játékban csak egyetlen adogatópontot láthatott a közönség. A tizedik játékban Szakkari a játszmában maradásért adogatott, de Swiatek hamar három brék- és szettlabdához jutott, s a harmadikat kihasználva 44 perc alatt megnyerte az első felvonást – gyakorlatilag véget vetve a mérkőzés érdemi részének. Merthogy pontosan 25 perc múlva már készülhetett is az eredményhirdetésre, a második játszmára a világelső egyértelműen szintet lépett: adogatóként négy, fogadóként egyetlen pontot engedélyezett Szakkarinak. A második felvonás 29 labdamenetéből 24-et a lengyel nyert meg, 6:0-ra besöpörte a második szettet, egyúttal a mérkőzést és a tornagyőzelmet is.

A világelső tehát pályafutása során másodszor nyert Indian Wellsben, s karrierje nyolcadik ezres tornájáról távozhatott egyesben trófeával a hóna alatt, míg Szakkarinak marad a tavalyi guadalajarai tornagyőzelme erről a szintről.

A MECCSLABDA

WTA 1000-ES TORNA, INDIAN WELLS (9 258 080 dollár, kemény pálya)
EGYES, DÖNTŐ
Swiatek (lengyel, 1.)–Szakkari (görög, 9.) 6:4, 6:0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik