Tenisz: Marozsán legyőzte Monfilst, nyolcaddöntős Aucklandben

Vágólapra másolva!
2024.01.08. 09:57
Marozsán Fábián bravúros győzelemmel bejutott a nyolcaddöntőbe a 661 500 dollár (232 millió forint) összdíjazású aucklandi kemény pályás férfi tenisztornán.

Marozsán Fábián legyőzte Gaël Monfilst (Fotó: Getty Images)
Marozsán Fábián legyőzte Gaël Monfilst (Fotó: Getty Images)
Marozsán Fábián legyőzte Gaël Monfilst (Fotó: Getty Images)

 

A világranglistán 65. játékos hétfőn a 37 éves franciaGaël Monfilsszal találkozott, pályafutása során először. Az ATP-rangsor 6. helyén is megforduló, jelenleg 75. rivális 12 serleggel és két Grand Slam-elődöntővel büszkélkedhet, és látványos stílusa miatt szinte mindenütt közönségkedvencként lép pályára.

A 24 esztendős magyar betegség miatt két hetet kihagyott a decemberi alapozásból, és a múlt héten Hongkongban a nyitó körben kikapott a spanyol Roberto Bautista Aguttól.

Az új-zélandi csatában 3:3-nál Marozsán brékelt, és 41 perc elteltével már szettelőnyben volt. A párizsi veterán a folytatásban jobban ügyelt az adogatójátékaira, így jutottak el a rövidítésig, melyben 6–4-nél a Hajdúszoboszlói SE sportolójának két meccslabdája volt, de Monfils óriási küzdelemben kiegyenlített.

Az utolsó felvonásban a németek elleni Davis-kupa-selejtezőre készülő magyar válogatott alapembere 2:2-nél elvesztette az adogatását, majd az utolsó pillanatban visszabrékelt 4:5-nél így az ellenfél nem tudta kiszerválni a meccset. Marozsán egy 11 labdamenetes gémben küzdötte el magát 6:5-ig, egy játékkal később aztán jöhetett a mindent eldöntő tie-break. Ebben a magyar 6–3-nál további három meccslabdához jutott, melyekből a másodikat már kihasználta, és remek győzelemmel továbbjutott. A találkozó 2 óra 38 percig tartott.

„A mérkőzés előtti két napon kezdtem úgy érezni először idén, hogy kicsit jobban mennek az edzések és értékelhető munkát tudok végezni – kezdte összegzését menedzsmentjének tájékoztatása szerint Marozsán. – Vannak még hiányosságok, és még mindig nem vagyok teljesen egészséges, de úgy néz ki, tényleg jó úton járunk. Jó sorsolást is kaptam, mert ugyan sosem könnyű korábbi top tízes ellen pályára lépni, Monfils idősebb teniszező, és nem játszott igazán sokat az elmúlt évben, így talán elment a meccsrutinja, ez pedig a jelenlegi helyzetemben jól jött. Ráadásul így a centerpályán lehettem, az ellenfelem pedig kifejezetten vicces játékos, számítottam rá, hogy valamennyire show-t csinál majd a meccsből. Azt kaptam, amit vártam, bele lehetett vinni a labdamenetekbe is.”

Idei első győzelme után a magyar játékos kiemelte, örül annak is, hogy nem törte meg mentálisan a két elveszített meccslabda. A 16 között még keményebb ellenfél vár rá az amerikai Ben Shelton személyében, aki 16. a világranglistán, és tavaly elődöntős volt a US Openen.

„Kifejezetten jó viszonyt ápolunk, tavaly a Cagliariban rendezett salakos challenger-tornán szoros meccset játszottunk, és egy hajszállal ő bizonyult jobbnak. De ezt a mérkőzést nem lehet most alapul venni, főleg mivel neki a kemény pálya jobban is fekszik, mint a salak. Arra azért jó volt, hogy most nagyjából tudjuk, mit várhatunk a másiktól. Itt most ő az első kiemelt, és azt remélem, hogy jó meccset tudok vele játszani. Nagy adogatásai vannak, attól tartok is kissé, de abban azért bízom, hogy most már az erőnlétem elég jó lesz, és bírni fogom a terhelést" – tette hozzá Marozsán.

Az Australian Open jövő heti főtáblás küzdelmeire készülő magyar játékos párosban is versenyben van Aucklandben, ahol az osztrák Sebastian Ofnerrel az oldalán indul, első ellenfelük a francia Sadio Doumbia és Fabien Reboul lesz.

ATP 250-ES TORNA, AUCKLAND (kemény pálya, 661 500 dollár)
1. forduló (a 16 közé jutásért)

Marozsán–Monfils (francia) 6:4, 6:7 (6–8), 7:6 (7–4)
Altmaier (német)–Giron (amerikai) 7:6 (7–5), 6:2
Daniel (japán)–Vukic (ausztrál) 7:5, 7:5
Van Assche (francia)–Wolf (amerikai) 6:4, 6:2
Tabilo (chilei)–Gojo (horvát) 1:6, 6:3, 6:2
Van de Zandschulp (holland)–Eubanks (amerikai) 7:6 (7–5), 6:2
Muller (francia)–Bonzi (francia) 6:3, 7:5
Borges (portugál)–Michelsen (amerikai) 0:6, 7:6 (8–6), 6:3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik