Davis-kupa: férfi párosunk is nyert, a világcsoportba jutásért játszhatnak a mieink!

Vágólapra másolva!
2023.09.16. 12:23
null
Marozsánék nyertek, a világcsoportba jutásért játszhatnak a mieink (Fotó: Földi Imre)
A pénteki férfi egyes győzelmek után a szombati első mérkőzést, a férfi párosok összecsapását is a magyar kettős, Marozsán Fábián és Valkusz Máté duója nyerte a török Cem Ilkel és Altug Celikbilek ellen a Davis-kupa keszthelyi osztályozóján, így a magyar teniszválogatott jövőre újra a világcsoportba jutásért léphet pályára.

 

Hasonló menetben zajlott a szombati, sorsdöntőnek bizonyuló párosmérkőzés a Magyarország–Törökország Davis-kupa-csatában a keszthelyi Helikon Teniszcentrumban, mint a pénteki két egyesmeccs: túlzás lenne azt állítani, hogy riválisaink teljesen esélytelenek voltak az ütközetben, de összességében nem tudtak olyan ellenállást kifejteni, amely elég lett volna akár csak egy szoros küzdelemhez. Alaatin-Bora Gerceker török szövetségi kapitány változtatott az előzetes terveken, és az Ergi Kirkin, Sarp Agabigün kettős helyett az Altug Celikbilek, Cem Ilkel duót küldte pályára, vagyis a válogatott két legmagasabban jegyzett teniszezőjével próbálta meg menteni a menthetőt – kevés sikerrel. Marozsán Fábián és Valkusz Máté párosa simán nyert, ezzel eldőlt a párharc sorsa, a negyedik mérkőzésnek már csak formai jelentősége lesz.

Négy nulla és két magyar break után azt hihette a közönség, hogy hamar véget érhet a meccs. Látványos volt, ahogy a magyar adogatás után az aktuálisan elöl álló játékos rögtön fellépett közel a hálóhoz, és kereste a lecsapás lehetőségét, így a találkozó elején gyorsan jöttek a pontok. Ezután a törökök sikerrel vették a szervájukat, majd egy fogadóponttal jelezték, még versenyben vannak – az igazsághoz hozzátartozik a mi hullámvölgyünk, sokszor kötött ki a hálóban a magyarok labdája.

Alapvetően az összecsapás egészére igaz volt, hogy a török páros a magyar hibákkal tudott feljebb lépni, kevésbé a saját nyerő ütéseivel. Négy háromnál, mielőtt a török duó igazán nyeregben érezhette volna magát, jött egy magabiztos adogatójáték Marozsán Fábiántól – a magyarok a második játszmalabdát kihasználva elvitték az első szettet.

A második felvonás sem hozott változást, 2:1-es magyar vezetésnél a törökök újabb bréket szenvedtek el, és látszólag ez törte meg őket igazán, egyre többször rontottak, bár addig sem keveset. Marozsán és Valkusz is visszavettek kissé, a maradék játékokat az adogatók nyerték, a magyar kettős mintegy „besétált” a célba.

Marozsán Fábián és Valkusz Máté párosban aratott győzelme tehát eldöntötte a párharcot, a magyar Dk-válogatott lesz ott a jövő év eleji selejtezőn – a tét nélküli negyedik mérkőzésre mindkét kapitány cserélt, a nagykanizsai születésű, tehát majdhogynem hazai pályán játszó újonc Füle Mátyás néz szembeErgi Kirkinnel.

A világranglista 566. helyén álló Füle pedig győzelemmel mutatkozott be a Davis-kupában, s szoros, rövidítésben véget érő első játszma 7:6 (7–3) után a második szettet 6:2-re nyerte.

TENISZ

DAVIS-KUPA-OSZTÁLYOZÓ, KESZTHELY
Magyarország–Törökország 4–0
Marozsán, Valkusz–Ilkel, Celikbilek 6:3, 6:3
Füle–Kirkin 7:6 (7–3), 6:2

KORÁBBAN
Piros Zsombor–Cem Ilkel 6:2, 6:3
Marozsán Fábián–Altug Celikbilek 7:5, 6:2

KÉSŐBB
Füle Mátyás–Ergi Kirkin

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik