Tenisz: Udvardy Panna hamar összeszedte magát

MIHÁLYI PETRAMIHÁLYI PETRA
Vágólapra másolva!
2023.06.26. 07:46
null
Udvardy Panna számára Wimbledonban a lényeg, hogy ne legyen rajta teher és tovább fejlődjön (Fotó: Kovács Péter)
Udvardy Panna a Nemzeti Sportnak arról beszélt, min dolgozik most, mit vár magától Wimbledonban és miért nem indul a budapesti 250-es tornán.

 

– Hol készül Wimbledonra?
– Egy napot töltöttem Esztergomban, majd a Dunakanyarban készültem csütörtökig, aznap utaztam az Egyesült Királyságba – mondta lapunknak Udvardy Panna. – Ez utóbbi, magántulajdonban lévő pályán nagyon vigyáznak a fűre, havonta egyszer az angliai Grand Slam-torna egyik „fűspecialistája” utazik Magyarországra, hogy gondját viselje a borításnak. Vasárnap nem is engedik használni, hogy pihenjen, regenerálódjon a fű.

Fotó: Kovács Péter
Fotó: Kovács Péter

– Miért utazott el már csütörtökön?
– Eastbourne-be mentem az ötszázas tornára. Várólistáról kerültem a selejtezőbe, a főtáblára top ötvenes, top negyvenes helyezésekkel lehet csak felférni… Sajnos a kvalifikáció első körében kikaptam a román Ana Bogdantól.

– Néhány hétig úgy tűnt, küszködik a pályán, aztán La Bisbal D’Empordában, a 125-ös versenyen döntőt játszhatott. Hogy élte meg ezt az időszakot?
– Nem számítottam rá, hogy ilyen hamar összekapom magam, és néhány héttel a visszatérésemet követően fináléba jutok egy ilyen tornán! Nagyon örülök neki, bár nem pánikoltam a rehabilitáció alatt sem, hiszen végig jól mentek a tréningek. Az első megméretéseken erős játékosokkal vívtam jó csatákat. Így volt ez a Roland Garroson is, ahol egy kvalifikációból érkező teniszező volt az ellenfelem, három győzelem után teljes önbizalommal állt oda a pályára, mégis kiélezett mérkőzés volt. Csak idő kérdése volt, mikor jön ki, hogy egyébként jó formában vagyok. Ráadásul nagyon szeretek salakon szerepelni, ahogy füves borításon is, várom a következő időszakot. Úgy gondolom, hogy a játékom alapvetően rendben van, inkább mentálisan kell visszarázódni, hozzászokni ahhoz, hogy újra tétmeccseket játszom.

– Hogy alakul a felkészülése, mit vár magától Wimbledonban?
– Szerencsére a bokám jól bírja a terhelést. Eredmény szempontjából nem tűztem ki célt, az a fontos, hogy folytassam a munkát, fejlesszem a játékelemeket. Azért ha megfelelően koncentrálok a játékra, úgy, ahogy Spanyolországban, akkor előfordulhat, hogy egy-két mérkőzést megnyerek, de a Grand Slameken sok múlik a sorsoláson is. A lényeg, hogy ne legyen rajtam teher és fejlődjek tovább.

– Min próbál javítani technikai szempontból?
– Mindig próbálunk valami újat vinni a játékomba, dolgozunk például a tenyeresemen, ami egyre dominánsabb. A női teniszben kifejezetten fontos, hogy variálni tudjam a játékomat, nem az a típus vagyok, aki hátulról, erőből üti, teli lappal, jobbra-balra. Szeretek pörgetni, felfelé vagy lefelé nyesni, szerva-ritörnözni, ezeket építjük be. És persze nagyon fontos a mentális felkészülés is.

– Rögtön Wimbledon után lesz Budapesten a Hungarian Grand Prix elnevezésű WTA 250-es viadal. Ön mégsem itthon szerepel. Miért érzi úgy, hogy jobban illeszkedik egy külföldi megméretés az idei terveihez?
– Végül Iasi-ba megyek azon a héten egy 125-ös tornára, ott talán nem lesz olyan sűrű a mezőny. Tavaly is indultam ezen a versenyen, nagyon szuper volt! Remek szervezés, magas színvonalú meccsek, szeretek ott játszani. Akkor a döntőig jutottam, szeretnék most is minél több mérkőzésen pályára lépni. Néha egyébként is motiválóbb külföldön szerencsét próbálni, mint itthon, mert több a néző.

– Miért érezte magát jobban Iasi-ban?
– Több, mint ezren szurkoltak a lelátókról, miközben két-három évet játszottam a hazai tornán, és nem éreztem ugyanazt a támogatást a rajongóktól. Az ottani körülmények jobban fekszenek, és talán a mezőny is könnyebb, nincs annyi top százas teniszező. Most az a prioritás, hogy a bokám minél nagyobb mérkőzésterhelést kapjon, így ebből a szempontból is jobban illik a programomba. Utána is lesz több 250-es torna, azokon el tudok indulni, ez most így alakult.

– Ön most az egyetlen top százas magyar teniszező a nőknél. Ez hogy érinti?
– Nem nagyon figyelem a mozgást a ranglistán, és nem is az eredményeket hajtom, a lényeg, hogy a teniszem fejlődjön – hiszen, ha magas szinten játszom, akkor az eredmények úgyis jönnek. Most épp Anna és Dalma veszített pontokat, de bármikor vissza tudnak kapaszkodni a legjobb százba. Nekem arra van szükségem, hogy a sérülés után tényleg stabil legyek a pályán. Mindennap fejlődöm, alakítgatjuk a játékomat, és azt gondolom, hogy ezt eredmények követik majd.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik