Roland Garros: hivatalos elismerés a magyar Grand Slam-győztesnek – 76 év múltán

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2023.06.01. 21:20
Miközben zajlottak a francia nyílt teniszbajnokság mérkőzései a Roland Garros teniszközpont több mint húsz pályáján, a Philippe Chatrier-pályához tartozó elnöki páholyban családias ünnepséghez készülődtek csütörtök délután. Gilles Moretton, a Francia Teniszszövetség elnöke és Amélie Mauresmo tornaigazgató, korábbi kétszeres Grand Slam-győztes adta át ugyanis a különleges alkalomra megjelenő magyar küldöttségnek azt az ezüst emlékplakettet, amely Asbóth József, az 1947-ben férfi egyesben Roland Garros-győztes magyar teniszbajnok emléke előtt tiszteleg.
Amélie Mauresmo tornaigazgatótól vehette át Asbóth József 1947-es sikere utáni ezüst emlékplakettet Ruszanov András (Fotók: Roland Garros, NS) A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!
Amélie Mauresmo tornaigazgatótól vehette át Asbóth József 1947-es sikere utáni ezüst emlékplakettet Ruszanov András (Fotók: Roland Garros, NS) A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

Egészen 1981-ig nem járt ugyanis a gratuláción kívül semmi a győztesnek (azóta adják át a „muskétások” kupáját, a 14 kg tömegű színezüst serleget, amelyből egyetlen példány van és ezt a verseny helyszínén őrzik).

Az 1986-ban, 69 évesen, Münchenben elhunyt Asbóth József családját és tisztelőit képviselő Ruszanov András szakújságíró, lapunk publicistája francia nyelvű beszédében elevenítette fel az egykori világklasszis játékos párizsi győzelmét, a döntő napján mért 42 fokos hőséggel és egész pályafutását, amelyet a világháború és a kommunista diktatúra is jelentősen hátráltatott.

A ceremónián jelen volt Habsburg György, Magyarország párizsi nagykövete, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és a hazai sportdiplomácia képviseletében Gyurta Dániel olimpiai bajnok, nagykövet, a NOB tagja, Iglói-Nagy István, a KKM sportdiplomáciai főosztályának vezetője és Szöllősi György, lapunk főszerkesztője, a Puskás-ügyek nagykövete. A Magyar Teniszszövetséget Sütő Csilla főtitkár és Markovits László szakmai alelnök, a Vasas SC elnöke képviselte. Francia részről jelen volt a Francia Teniszszövetség elnöke, Gilles Moretton, Pierre Doumayrou főtitkár, Jean-Luc Barrière pénzügyi igazgató, Amélie Mauresmo versenyigazgató és Caroline Flaissier vezérigazgató.

Fotó: Roland Garros
Fotó: Roland Garros

A most átadott ezüstplaketten gravírozott formában van jelen a férfi győztesnek járó serleg, az emléktárgyat a magyar teniszező méltatása mellett nyújtotta át a Roland Garrost szervező francia szövetség elnöke, aki Gulyás Istvánról is megemlékezett, mondván, a magyaroknak van „még egy győztese” a francia nyílt teniszbajnokság történetében: „Gulyás ugyanis ausztrál ellenfele, Tony Roche sérülése miatt nyertes lett volna 1966-ban, ha nem egyezik bele nagyvonalúan a döntő elhalasztásába, amit aztán elveszített a magyar játékos”.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik