Tenisz: Marozsán utazóedzője szerint nem szabad hajszolni a ranglistapontokat

MIHÁLYI PETRAMIHÁLYI PETRA
Vágólapra másolva!
2023.05.18. 09:39
null
Balról jobbra: Pataki Márk, Marozsán Fábián, Palágyi Miklós, Fucsovics Márton, Somogyi Zsolt
Marozsán Fábián a Carlos Alcaraz ellen elért fantasztikus bravúrja után a római ATP-mestertornán a legjobb 16 között Borna Coric ellen is megmutatta, mire képes. A győzelem ezúttal nem jött össze, de megszorongatta a torna tizenötödik kiemeltjét. Utazóedzője, Pataki Márk lapunknak arról beszélt, hogyan viselik a médiaérdeklődést és mi vár most Marozsánra.

– Gyakran mutatták a tévében: ezúttal nem volt annyira szigorú az arca, mint az Alcaraz elleni mérkőzésen. Kicsit kiengedett?
– Meg kell szoknom, hogy a kamerák engem is figyelnek már – kezdte a Nemzeti Sportnak adott interjúját Marozsán Fábián utazóedzője, Pataki Márk. – Arra azért koncentráltam, hogy amikor Fábi kinézett rám, csak pozitív erőt lásson. De jobban kell vigyázni, mit mondok, mit mutatok, nehogy olyan megnyilvánulásom legyen, amit ki lehet kezdeni.

– Milyennek látta a Borna Coric elleni mérkőzést?
– Az Alcaraz elleni győzelme után elhittem, hogy ez is meglesz. Nem is volt tőle messze, hogy megverje Coricot. Az első szettben remekül adogatott, lendületes volt a játéka, a szünet után viszont a horvát játéka feljavult. Erősen szervált, Fábinak pedig nem jöttek az első adogatások. Ha labdamenetbe bonyolódtak, még így is ő szerzett nagyobb százalékban pontot, de a döntő játszmában látszott: mentálisan elfogyott. Öt meccset játszott, ez sokat kivett belőle.

– Azért ezúttal is megvillant, és talán, ha a második játszmában értékesíti valamelyik bréklabdáját…
– Nincs még hozzászokva ahhoz, hogy ilyen hosszan ezen a magas szinten játsszon, de azért megmutatta ezen a meccsen is, hogy képes a csúcsteniszre, megszorongatta a világranglista tizenhatodik helyezettjét, aki a harmadik szettben is csak egyszer brékelte, pedig Fábi már nagyon fáradt volt.

– Ilyen sikerek után elhiszi már magáról Fábián, hogy itt a helye?
– Biztos nagy lökést adott neki ez a hét! Remélem, vissza tud ehhez nyúlni később is. Már egy ideje mondom: a játékának színvonala eléri a top százas teniszezőkét. Nem könnyű, nem is lehet minden héten, minden egyes mérkőzésen ugyanazt hozni, amit Rómában kitett a pályára. Alcaraz ellen a legjobbját nyújtotta, s Coric ellen sem volt messze ettől, a mérkőzés második felében viszont becsúszott egy-két hiba. De a nyolcaddöntős mérkőzése is megmutatta azt, hogy jó úton járunk – próbálunk minél hamarabb előrébb lépni, hogy csak ilyen riválisok ellen játsszon.

– Hogy viselték az Alcaraz elleni győzelem miatt önökre zúduló sajtóérdeklődést?
– Számítottam rá, de nem ekkorára. Szerda reggel nem sokkal hét óra után már rádióinterjút adtam, akkor Fábi még aludt. Próbáljuk megtalálni az arany középutat, kiszolgálni a médiát, de főként mégis a teniszre koncentrálni. Nincs ebben sok tapasztalatunk – sem nekem, sem Fábinak –, ebben is fejlődünk. Az érdeklődés egyébként jól is esik mindkettőnknek, de nem mehet a játék rovására.

– Mit gondol, Fábián ki tudja zárni ezt a felhajtást?
– Remélem, igen. Sokat beszélünk erről, most nem is jövünk haza, itt regenerálódik, jár masszőrhöz, kicsit pihen. Csütörtökön már repülünk Párizsba, jövő héten kezdődik a Roland Garros selejtezője.

– Fog magára nyomást helyezni, várja ezután magától a hasonló eredményeket?
– Biztos vagyok benne, hogy igen, mert maximalista. Amíg egészséges ez a plusz nyomás, addig nincs is ezzel baj, de a helyén kell kezelni. Amit ezen a héten véghez vitt, az hatalmas szenzáció, extra teljesítmény. Tovább kell dolgozni, hosszú út vezet addig, hogy fenn is tudja tartani ezt a szintet, a lépcsőfokokat nem lehet megspórolni.

– Az antalyai tornagyőzelme és a Kiskút Openen játszott elődöntője után néhány hétig szerényebb volt a teljesítménye, most viszont szárnyal. Ön szerint el tudja vinni ez a lendület a Roland Garroson egy újabb kiemelkedő szereplésig?
– Bízom benne! Valóban volt egy kis hullámvölgy, de itt, Rómában szépen kijött belőle, s remélem, ő is így gondolja. Nagyon nehéz egész évben egyenletes teljesítményt nyújtani ebben a sportágban. Abban kell egyébként a leginkább fejlődnie, hogy ne legyenek nagy kilengések, akkor is stabilan játsszon, ha aznap éppen nem érzi annyira a teniszt.

– Az idei évre kitűzött mérföldköveket Fábián máris elérte. Most hogyan tovább?
– Nyilván a top száz a legfőbb cél… Most még közelebb van ehhez, de a következő időszakban sok a megvédendő pontja, nem lesz könnyű megtartani a ranglistahelyezést. De az a tapasztalatom, hogy akik a pontokat hajkurásszák, még több nyomást helyeznek magukra, aminek sosincs jó vége. Nem ezzel kell elsősorban foglalkozni.

– Pedig a legtöbbször épp ilyen célokat fogalmaznak meg a játékosok. Hogyan látja edzői szemmel, mi a siker receptje?
– Alázatosan kell dolgozni, járni a versenyeket, kihozni magából a maximumot, és ha az épp elég aznap, akkor győzni fog. Akkor meglesz a top száz, és meglesz a Grand Slam-főtábla. Ha nem elég, és nem nyer, akkor megbeszéljük, min változtatunk, és folytatjuk a munkát.

– Jól tudom, hogy még mindig Palágyi Miklós vezeti a szakmai munkát?
– Igen, a szövetségnél készül és ő a vezetőedzője, Vaskó Balázs az erőnléti trénere és Bartha Kincső a fizioterapeutája. Én csak utazóedzőként segítem a munkát – de ha kell, otthon a napi tréningeken is részt veszek.

– Ahogy jöttek az eredmények, nem került szóba, hogy esetleg ő is kiutazik Rómába?
– Nem. Ha megegyezünk, hogy én utazom vele valamelyik versenyre, annak az is része, hogy ő nem kavar bele, és ez fordítva is igaz. Egyébként sem szeretnénk, hogy ha valami működik, akkor bármi megzavarja a napi edzés- és meccsrutint.

– Többen is ültek a páholyban ön mellett, az Alcaraz elleni meccsen láttam például Fábián edzőtársát, Fajta Pétert.
– Igen, csapatbajnokságon indult Rómában, és átjött hozzánk szurkolni. Itt volt a menedzsere, Somogyi Zsolt, de sok teniszrajongó szívébe belopta magát a helyszínen is. Voltak magyarok a lelátón, de olaszok is szurkoltak neki, hiszen tetszetősen játszott és szerethető karakter.

– A közösségi médiában is növekszik a népszerűsége, sok szerelmes üzenetet kapott?
– Azt nem kérdeztem… De biztos, hogy igen! Elképesztően megugrott az Instagram-követőinek száma, ezerötszáz környékéről indulva már huszonötezer fölött jár. Megérdemli, nagyon szerény fiú, remélem, egy kis plusz vagányságot magára szed ettől!

ATP 1000-ES TORNA, RÓMA (7 705 780 euró, salak)
FÉRFI EGYES, NYOLCADDÖNTŐ

Borna Coric (horvát, 15.)–Marozsán Fábián 3:6, 6:4, 6:3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik