Tenisz: Federerrel és Nadallal lehetetlen összebarátkozni – Djokovics

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2023.05.16. 15:25
null
Novak Djokovics Nadallal többször elment vacsorázni, de ettől még nem lettek barátok (Fotó: Getty Images)
A Corriere della Sera olasz lapnak adott interjút Novak Djokovics, az ATP világranglistáját jelenleg még vezető szerb teniszező. A 35 éves, 22-szeres Grand Slam győztes klasszis mesélt a riválisaival való kapcsolatáról, egy gyerekkori élményéről,valamint a 2021-es oltási ügyre is kitért, amikor oltatlan státusza miatt nem vehetett részt az ausztrál nyílt teniszbajnokságon (Australian Open).

„Soha nem voltunk barátok, a riválisok között ez egyszerűen nem működik. De persze nem voltunk ellenségek sem. Federert mindig is tiszteltem, ő minden idők egyik legjobbja. Óriási hatást gyakorolt a sportágra, de személyesen nem álltam közel hozzá” – mondta Roger Federerről Novak Djokovics, majd rátért Rafael Nadalra.

„Nadal csupán egy évvel idősebb nálam, ráadásul mindketten az Ikrek jegyében születtünk. Kezdetben kétszer is elmentünk közösen vacsorázni, de vele sem tudtam összebarátkozni. Rafát én mindig tiszteltem és csodáltam, neki és Federernek köszönhetően lettem az, aki most vagyok. Ez a rivalizálás egy életre összeköt bennünket, és én hálás vagyok értük. Nadal gyakorlatilag az életem része, az elmúlt 15 évben többször találkoztam vele, mint az édesanyámmal” – fejtette ki gondolatait a szerb klasszis.A 35 éves kiválóság ezután elmesélt egy gyerekkori emléket, amely egy életre meghatározta az ő személyiségét.

„Körülbelül tíz éves lehettem, amikor egy nap egyedül sétáltam az erdőben és találkoztam egy farkassal. Nagyon féltem, de nekem otthon azt tanították, hogy ilyen helyzetben lassan kell hátrálni a farkas elől, és közben nem szabad levennem a szememet róla. Tíz másodpercig bámultuk egymást – ez volt életem leghosszabb tíz másodperce –, majd a farkas balra fordult és elsomfordált. Nem hiszek a véletlenekben és szerintem az a farkas sem véletlenül került oda. (...) A farkas szimbolizálja a személyiségemet. Nagyon kötődöm a családomhoz, és igyekszem mindenki számára elérhető lenni, de időnként egyedül kell lennem. Amikor egyedül vagyok, csak a céljaim számítanak.(...) A farkas nagyon fontos nekünk, szerbeknek, ez a mi totemállatunk” – mondta Djokovics.

„A saját bőrömön tapasztaltam meg ezt az egész hercehurcát. Sokan nagyra értékelték, hogy hű maradtam az elveimhez. Mondanom sem kell, hogy a rólam leírt vagy tévében elmondott dolgoknak a 95 százaléka hazugság – emlékezett vissza az oltással kapcsolatos felhajtásra a szerb klasszis. – Nem vagyok oltásellenes, és soha nem mondtam, hogy az volnék – igaz, nem vagyok oltáspárti sem. Én csupán a választáshoz való jog mellett állok ki. Szerintem alapvető emberi jog, hogy eldönthessük, milyen vegyszereket akarunk befecskendezni a testünkbe. Amikor visszatértem Ausztráliából, elmagyaráztam ezt a BBC-nek, de ők sok mindent kivágtak abból, amit én mondtam, mivel nem illett a narratívájukba, ezért azóta nem beszélek erről a témáról.”

ATP 1000-ES TORNA, RÓMA (7 705 780 euró, salak)
FÉRFI EGYES
NYOLCADDÖNTŐ
Djokovics (szerb, 1.)–
Norrie (brit, 13.) 6:3, 6:4
Rune (dán, 7.)–Popyrin (ausztrál) 6:4, 5:7, 6:4
3. FORDULÓ (a 16 közé jutásért)
Zverev (német, 19.)–Wolff (amerikai) 6:4, 7:5
Cicipasz (görög, 5.)–Sonego (olasz) 6:3, 7:6 (7–3)
Musetti (olasz, 18.)–Tiafoe (amerikai, 12.) 5:7, 6:4, 6:3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik