Miért nyerhet Fucsovics a világ legjobbja ellen?

Az összeállítást készítette: Győri Ferenc, Harmath Ákos, Kamler János, Klein RonAz összeállítást készítette: Győri Ferenc, Harmath Ákos, Kamler János, Klein Ron
Vágólapra másolva!
2021.07.07. 10:45
null
Fucsovics–Djokovics: centerpályán a világelső ellen (Fotó: NSO-montázs)
Pályafutása eddigi legnagyobb kihívása vár Fucsovics Mártonra: első Grand Slam-negyeddöntőjében telt ház előtt küzd meg a világelső szerb Novak Djokoviccsal, aki az idén mind az öt fontos trófeát a magasba emelné.

 

Ki akadályozhatja meg Novak Djokovicsot abban, hogy Wimbledonban megszerezze 20. Grand Slam-trófeáját, és ezzel beérje a svájci Roger Federert és a spanyol Rafael Nadalt az örökrangsor élén?

Alaposan körbejártuk a témát a viadal előtti összeállításunkban, de még a legnevesebb szakértők, Mats Wilander és Patrick Mouratoglou is csak arra tudtak gondolni, hogy talán túl nagy lesz a nyomás a világelső szerben, hiszen jó esélye van a Golden Slamre, azaz a négy GS és az olimpia egy idényen belüli megnyerésére, és ezt már nem tudja elviselni.

Akkor még nem sejthettük, hogy Wimbledon negyeddöntőjében a sportág szentélyében, az All England Club centerpályáján a legjobb magyar teniszező, Fucsovics Márton próbálja megállítani itthoni idő szerint délután fél háromtól. Elsőre legyinthetnénk, hogy az MTK sportolójának semmi esélye sincs, ám egyrészt az elmúlt alig több mint egy hét alatt kiütötte az 5., a 9. és a 19. kiemeltet is, másrészt eddigi két egymás elleni párharcukban alaposan megnehezítette Djokovics dolgát. A 2018-as US Openen 6:3, 3:6, 6:4, 6:0-ra, a 2019-es dohai ATP-tornán 4:6, 6:4, 6:1-re kapott ki – és azóta sokkal jobb játékos vált belőle! Így aztán remélhetőleg nem látunk majd 6:0-s és 6:1-es játszmákat, mert Fucsovics nagyot lépett előre Jancsó Miklós és Nagy Zoltán irányításával abban, hogy ne csak a nyilatkozatok szintjén, hanem tettekben is képes legyen mindig a következő labdamenetre koncentrálni, és nem a múlton rágódni, aztán szétesni.

Nagy Zoltán (balról), Fucsovics Márton és Jancsó Miklós bizonyítja: eredményes csapatot alkot (Fotó: Török Attila)
Nagy Zoltán (balról), Fucsovics Márton és Jancsó Miklós bizonyítja: eredményes csapatot alkot (Fotó: Török Attila)
VÉLEMÉNYEK

Taróczy Balázs, barcelonai főkonzul, a legutóbbi férfi magyar GS-negyeddöntős (1981, Roland Garros): – Marci az első pillanattól kezdve nagyon jó játékosokat győz le. Nem véletlen, hogy megnyerte a juniorok versenyét Wimbledonban, inkább az a meglepő, hogy eddig nem jött ki neki a lépés. Djokovicsnak is vannak ám rosszabb pillanatai, könnyen el tud borulni az agya, kizökkenthető, viszont fantasztikus, milyen gyorsan képes összekapni magát. Isteni adottság, és az csak a legnagyobbak sajátja, hogy a legnehezebb pillanatokban nem hibázik, a legjobb ütését mutatja be. Nehéz ellene nyerni, ám nem verhetetlen. Rubljov ellen Marci bizonyította, hogy egyszer minden sorozat megszakad, azaz Djokovics sem győz mindig. Biztos tart a negyeddöntőtől a szerb, hiszen ő is tudja, mindenkinek lehetnek rossz napjai, ráadásul szoros mérkőzéseket vívtak korábban – Marcit nem gondolom esélytelennek.

Köves Gábor, a Davis-kupa-válogatott szövetségi kapitánya: – Grand Slam-tornákon sokat számít, ha úgy áll oda egy játékos, hogy azt gondolja, van esélye. Marcinak füvön nem voltak jó eredményei idén, de pontosan tudta, a pálya kedvezhet neki. Én is azt láttam, amikor Noszály Sanyival ránéztem a táblára, hogy van keresnivalója az első, a második, majd a harmadik meccsen is, aztán kicsivel kevesebb Rubljov ellen, aki ugyan döntőzött Halléban, de nem virtuóz a füves borításon. Djokovics a legkeményebb dió, mindennek klappolnia kell a győzelemhez, ám a reális esély megteremtéséhez a legfontosabb, hogy huzamosabb ideig jól szerváljon Marci. Nem blokkol le a közönség előtt, elizgulni nem fogja a meccset, szerezhet nehéz pillanatokat a szerbnek, aki nagyon rutinos, pontosan tudja, ki ellen kell lassítani vagy éppen siettetni a játékot. Hihetetlen kimondani: Fucsovics Márton negyeddöntőt játszik a tenisz Mekkájában, ez életre szóló élmény!

Szávay Ágnes, korábbi világranglista-13., ötszörös WTA-torna-győztes: – Marci évek óta klasszisteljesítményt nyújt, a sportág legjobbjaival szemben is megállja a helyét, benne volt, illetve van a kiemelkedő eredmény. Alázatosan dolgozik, és szuper csapat segíti a munkáját. Két edzőjét, Nagy Zoltánt és Jancsó Miklóst személyesen ismerem, szakmailag és emberileg egyaránt kivételes egyéniségek. Djokovics kapcsán ki merem jelenteni, hogy most már talán ő minden idők legjobb teniszezője. Nincs gyenge pontja, nehéz irányítani a labdameneteket ellene, és miután évekkel ezelőtt még az étkezési szokásait is gyökeresen megváltoztatta, erőnlétileg ugyancsak kimagasló. Igaz, Marci fizikuma is kiváló, ráadásul nem rajta lesz a nyomás. Talán az első adogatásainak hatékonyságán lehetne még javítani, de azt kívánom neki, hogy teher nélkül, boldogan, önmagát adva lépjen pályára, szurkolok neki!

„Igen, az edzőimmel rengeteget dolgoztunk azon, hogy próbáljak meg olyan felfogásban játszani, hogy teljesen mindegy, mi történik a pályán, mennyi az állás, egy fantasztikus labdamenet végén gyönyörű nyerőt ütök, vagy éppen csúnya ki nem kényszerített hibát, úgy álljak a következő ponthoz, mintha eddig nem is történt volna semmi” – árulta el Fucsovics a Nemzeti Sportnak, amikor éppen az átmozgató edzésére tartott az All England Clubba, és mivel a buszút egy óra, volt időnk beszélgetni.

A megszokott menetrend szerint egy laza átmozgatóedzés szerepelt a programjában – juniorjátékossal –, ezen kívül nagy alvás, masszázs, lazítás, ahogyan ez egy Grand Slam-torna második hetében mindenkitől megszokott.

„Egy kicsit megizzadunk, aztán pihenünk – tette hozzá a 29 éves teniszező. „Pótapja” és egyik menedzsere, Joó György mondja azt mindig, hogy egy játékossal másnap érdemes beszélni, mert a mérkőzés után még túl magas az adrenalinszintje. Éppen ezért Fucsovicsot meghallgattuk, egy nappal később hogyan látja az orosz Andrej Rubljov elleni varázslatos győzelmet. – A meccs után nagyon örültem, hogy megtört a jég, és végre bejutottam a legjobb nyolc közé Grand Slam-tornán. Ám igyekszem a helyén kezelni ezt a győzelmet: remek eredmény, de ez egy verseny a sok közül, és remélem, nem is az utolsó negyeddöntőm.”

Fucsovics elégedetten beszélt arról, hogy a mérkőzésen és másnap sem érezte magát fáradtnak, csupán a combizma keményedett be egy kicsit, viszont ez füves pályás viadalon teljesen normális, egyébként meg nincsenek fájdalmai és nem vett ki belőle sokat az ötszettes, ehhez képest „mindössze” 2 óra 41 perces párharc.

A Rubljov elleni találkozó előtt azt mondta érdeklődésünkre, hogy „ilyen szintű riválissal szemben nagyon nehéz taktikáról beszélni. Inkább arra van szükség, hogy az alapokat mind tökéletesen hajtsam végre: jól kell szerválnom, nem szabad sokat hibáznom, és muszáj az első ponttól az utolsóig maximálisan koncentrálni. De minden top tízes ellen ugyanezt mondanám.”

Azért rákérdeztünk, Djokovics esetében különbözik-e valami.

„Amikről beszéltem a Rubljov elleni meccs előtt, azok alapdolgok ezen a szinten. Igen, a jó szerva, a figyelem és fegyelem minden pontnál a minimum. Játszottam ellene kétszer, vezettem is, ám ez teljesen más mérkőzés lesz, Grand Slam-negyeddöntő, ráadásul füvön. Szoros meccsre törekszem, és ha jó napom lesz... – hagyta befejezetlenül a mondatot Fucsovics, akit edzője, Jancsó Miklós állításával is szembesítettünk, mely szerint szereti a nagy pályákat: szerdán a wimbledoni centerpálya lesz az övé, méghozzá a járványügyi korlátozások lazításának hála az idei tornán először telt ház előtt léphet fűre. – Igen, tényleg így van, és a klasszis játékosok mindig kihozzák belőlem a maximumot. Remélem, most is magával ragad a hangulat, azt pedig tudom, otthonról nagyon sokan szurkolnak nekem, ami rengeteg erőt ad. Sosem játszottam még a wimbledoni centeren – itt az ideje, nem?”

NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
AZ OLASZ TENISZEZŐ TANÁCSA, HOGYAN BORÍTSUK KI DJOKOVICSOT

Novak Djokovics nem sűrűn kap ki – ebben az évben például háromszor –, ám ha mégis, csak a legnagyobb klasszisok győzhetik le. A világranglistán 48. Fucsovics Mártonnál hátrébb jegyzett rivális legutóbb a 2018-as Roland Garroson nyert ellene, a 72. Marco Cecchinato – nem is tetszett a szerbnek, a találkozó utáni sajtótájékoztatón néhány percig anyanyelvén őrjöngött az angol kérdésekre, majd kirobogott. Sikerült elérnünk a 28 éves olasz teniszezőt, hogy árulja el a titkot: miként lehet kiborítani Djokovicsot?

„Mártonnak hinnie kell magában, ez a legfontosabb! Nincs üres perc, ajándékba adott pont, az első labdamenettől az utolsóig maximálisan kell koncentrálnia. Ez pokolian nehéz, nagyon ritkán jön össze ilyen klasszis ellen – nekem Párizsban sikerült, és máig azt tartom pályafutásom legnagyobb győzelmének – mondta Cecchinato, aki úgy véli, Fucsovics hasonló helyzetben van, amilyenben ő volt három éve. – Mindenki arról beszélt, mire lehet képes Djokovics a döntőben Rafa Nadal ellen. Aztán jöttem én, és legyőztem a legjobb nyolc között. Most is sokan azt találgatják, meglesz-e a Golden Slam, Wimbledont szinte oda is adták neki, mert könnyű ágra került. Mártonnak meg kell mutatnia, hogy olykor egy tisztességesen felkészült sportoló legyőzheti a legnagyobb klasszisokat. Az egyik edzőm mondta nekem, hogy Djokovics ellen nem három szettben veszítesz, hanem az elsőben: ha előnybe kerül, és te úgy érzed, nem tudsz tenni semmit, túl jól teniszezik, akkor simán nyer. Pedig ő is hullámvölgybe kerülhet, csak azt ki kell érdemelned!”

A centerpálya szerdai programját tehát Fucsovics és Djokovics párharca nyitja, őket követi a svájci Roger Federer és a lengyel Hubert Hurkacz. Az 1-es pályán az orosz Karen Hacsanov és a kanadai Denis Shapovalov, majd az olasz Matteo Berrettini és a kanadai Félix Auger-Aliassime csap össze az elődöntőbe kerülésért. Fucsovics és Djokovics találkozójának győztesére Hacsanov vagy Shapovalov vár az elődöntőben.

Fucsovics egyébként karrierje eddigi legjobb Grand Slam-eredményével pályafutása legmagasabb pénzdíjánál tart: 309 500 angol fontot, azaz 127 millió forintot ütögetett össze – Djokovics pedig a nyolcaddöntőbe jutással lépte át a sportág történetében elsőként a 150 millió dolláros (44 milliárd forint) össz-kereseti álomhatárt. A nyíregyházi játékos eközben a ranglistapontokat is gyűjtögeti, az élő, nem hivatalos ATP-listán a 39. helyre lépett fel, az elődöntőbe kerülés a 29. pozíciót jelentené, a végső győzelemmel meg bekerülne a top 10-be...

Persze már Djokovics legyőzése is világraszóló bravúr lenne.

Az idei Australian Open és Roland Garros bajnoka elsőként gratulált Fucsovicsnak és stábjának Rubljov kiütéséhez, majd kedden a Vecernje Novosti című szerb lapnak bővebben is beszélt ellenfeléről.

„Jól ismerjük egymást, gyakran edzettünk is együtt, de már évek óta nem játszottam meccset ellene – kezdte a 34 éves klasszis. – Füvön még sohasem találkoztunk, nyilvánvalóan Márton kiválóan érzi magát ezen a borításon, hiszen öt játszmában legyőzte az ötödik kiemelt Rubljovot, ami lenyűgöző teljesítmény. A meccse végét láttam is, ahogy a pályáról lejöttem. Tudom, mit kell tennem, jól megy a játék, remekül érzem magam, és nem használtam el túl sok energiát, ami a második héten mindig fontos. Márton alapvonaljátéka szuper, kiválóan üti az egyeneseket fonákkal és tenyeressel is, és jól fogadja a szervákat. Nincs sok gyenge pontja, igaz, nincs is olyan nagy fegyvere. Minden ütése jó, a szervája is, nagyszerűen mozog a pályán. Minden téren kiegyensúlyozott, összességében komplett játékos tenyeres és fonák oldalról.”

És Djokovics azt talán még nem is tudja, mekkora szíve van Fucsovicsnak…

ANGOL NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, WIMBLEDON (35 016 000 font, füves pálya)
FÉRFI EGYES, A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA (Ágrajz szerint)
Djokovics (szerb, 1.)–Fucsovics (magyar)
Hacsanov (orosz, 25.)–Shapovalov (kanadai, 10.)
Berrettini (olasz, 7.)–Auger-Aliassime (kanadai, 16.)
Federer (svájci, 6.)–Hurkacz (lengyel, 14.)

A SZERDAI PROGRAM
Centerpálya
14.30:
Djokovics (szerb, 1.)–Fucsovics (magyar) – élőben az NSO-n!
Federer (svájci, 6.)–Hurkacz (lengyel, 14.)
1-es pálya
14.00:
Hacsanov (orosz, 25.)–Shapovalov (kanadai, 10.)
Berrettini (olasz, 7.)–Auger-Aliassime (kanadai, 16.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik