Tenisz: „A Babos, Mladenovic páros szinte legyőzhetetlen”

Vágólapra másolva!
2020.08.27. 10:20
null
Mats Wilander (Fotó: Eurosport)
Az Eurosport hétszeres egyéni Grand Slam-győztes svéd szakkommentátora úgy véli, Babos Tímea és Kristina Mladenovic kettőse verhetetlen, amikor a párosra fókuszál, és szót ejtett Fucsovics Mártonról is.

 


– Korábban elmondta, jó véleménnyel van Fucsovics Márton játékstílusáról, tenyereséről. Vajon megvan a képessége, hogy visszakapaszkodjon a legjobb harminc közelébe a ranglistán?
– Igen, azt hiszem, képes lesz rá – felelte Mats Wilander, aki az Eurosporton látható US Open előtt a csatorna szakkommentátoraként adott interjút, s ennek keretében a Nemzeti Sport is kérdezhetett tőle. – Az biztos, hogy tehetséges teniszező, egyelőre azonban nem látom benne a mindenáron győzni akarást – ez is meglehet azonban, ha fizikailag eléri a top tízesek szintjét. Fontos, hogy meglegyen a mentális hajtóereje, és a nehéz helyzetekben képes legyen fókuszálni.

NÉVJEGY: MATS WILANDER

Született:1964. augusztus 22., Växjö

Állampolgársága:svéd

Sportága: tenisz

Profiként:1981–1996

Ütőfogása:jobbkezes (kétkezes fonákkal)

Legjobb világranglista-helyezése egyesben/párosban:1./3.

ATP-tornagyőzelmei egyesben/párosban:      33/7

Legjobb Grand Slam-eredményei egyesben:      3x Australian Open-győztes (1983, 1984, 1988), 3x Roland Garros-győztes (1982, 1985, 1988), US Open-győztes (1988)

Legjobb Grand Slam-eredménye párosban:      Wimbledon-győztes (1986)

Összkeresete profiként:7 976 256 dollár

– Jelentheti a US Open egy új korszak kezdetét a férfiteniszben?
– Remélhetőleg igen, jó néhány új játékos ért el áttörést. Nyilvánvaló, hogy olyan párosítások jöhetnek össze a verseny későbbi szakaszaiban, amilyeneket korábban még nem láttunk. A tenisz és az új arcok szempontjából is nagyon érdekes US Open előtt állunk. Természetesen az új versenyzők kibontakozását elősegíti, hogy Roger Federer és Rafael Nadal nem indul.

– Kiket tart a legnagyobb esélyesnek?
– Novak Djokovics és Dominic Thiem egyértelmű favorit, mert ez egy Grand Slam-torna, és három nyert szettig tartanak a mérkőzések.

– Mire lehet képes Andy Murray, aki szintén rutinos a kiélezett helyzetekben?
– A mostani általános helyzet senkinek sem kedvez, kivéve Murray-t. Megtépázott önbizalmú teniszezőkkel néz szembe, mert hat hónapja nem játszottak vagy nem nyertek meccset. S bár ez igaz rá is, mégis mondhatja: „oké, nincs önbizalmad, nem játszottál meccset, én sem játszottam, de legalább én már hozzászoktam”. Andy Murray kulcsfontosságú szituációhoz érkezik, amelyet ki kell aknáznia, és azt hiszem, meg is fogja tenni. Hogy ötből három játszmát kell nyerni, tökéletes neki, tudjuk róla, hogy az elmúlt hónapokban vadállat módjára edzett. Néhány nappal ezelőtt Frances Tiafoe ellen úgy tűnt, mint aki száz százalékig egészséges és készen áll.

Ő ELUTAZOTT VOLNA

Az egyik kolléga megkérdezte Wilandertől, ha még játszana, ő vajon vállalta volna-e a szereplést. A korábbi skandináv csillag azt válaszolta, ebben az esetben határozottan elutazna a tornára.

„Annak ellenére, hogy szerettem edzeni, azért voltam topjátékos, mert jobban élveztem a mérkőzéseket – tette hozzá. – Azt hiszem, kibújtam volna a bőrömből, ha nem vettem volna részt az összes számottevő eseményen professzionális versenyzőként. Szóval igen, elmentem volna New Yorkba.”

– A női mezőnyben minket természetesen Babos Tímea és Kristina Mladenovic párosa érdekel a legjobban. Magasba emelhetik a trófeát?
– Nagyon úgy fest, hogy ők a legesélyesebbek rá. Babos és Mladenovic kettőse valósággal legyőzhetetlen, ha a párosra koncentrál. Ez azt is jelentheti, hogy ők ketten nem muzsikálnak olyan jól egyesben, és emiatt a párosra összpontosítanak, de az biztos, hogy mind a ketten egyesben szeretnének jobbak lenni. A páros ebből a szempontból melléktermék, de Babos Tímea veszélyes. Egyetlen szólómérkőzésen rendkívül veszedelmes, de azt nem tudjuk, képes-e összerakni három-négy ilyen egymás utáni találkozót egyesben. Szeretném azt hinni, hogy igen, mert a páros miatt ismeri a nagy meccsek hangulatát, és emiatt az ellenfelek rémálma: senki sem akarna szembenézni az erejével.

– A női egyes mezőnyét leértékeli, hogy több top 10-es távol marad?
– Nem, nem értékeli le, hanem további lehetőségeket kínál. Eredetileg 12-13-as kiemelési számmal rögtön nyolcadik lesz az ember, ami azt jelenti, hogy az első vagy a második kiemelttel nem kell játszania a negyeddöntőig, mert egyébként már a negyedik fordulóban szembejönnének. A női verseny az elmúlt négy-öt évben mindig nyitott volt, új győztesekkel. Csak néhány olyan játékos van, mint Simona Halep vagy Serena Williams, akikkel állandóan számolni kell, mellettük sok a feltörekvő fiatal mindenfelől, és most még többen lehetnek. Oszaka Naomi húszévesen épp a US Openen mutatta meg, hogy kell ezt csinálni, és most akár ismét nyerhet, nehéz lesz legyőzni őt.

– És Serena Williams? Lehet jobb esélye ennél, hogy begyűjtse a huszonnegyedik egyéni Grand Slam-győzelmét?
– Most kell megnyernie. Ha nem teszi, az emberek és ő maga is kételkedni kezd majd abban, hogy képes lehet-e még győzni majortornán. És akkor a következő, majd az azt követő versenyen még nehezebb dolga lesz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik