Wawrinka hősiesen küzdött, de Djokovics-Nadal döntő lesz

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.09.07. 22:40
null
Djokovics rázza az öklét, legyőzte Wawrinkát az elődöntőben (Fotók: Reuters)
Stanislas Wawrinka hatalmasat küzdött Novak Djokovics ellen, ám végül öt szettben alulmaradt a világelsővel szemben a US Open elődöntőjében, aki így készülhet a 37. Rafael Nadal elleni megmérettetésre. A svájci teniszező kétszer is előnyben volt a szettek tekintetében, ám a döntő játszmában a szerb összeszedettebben játszott, így bejutott a fináléba. A másik ágon Nadal könnyedén lépett túl az élete második egyesbeli GS-elődöntőjét játszó Richard Gasquet-n.

DJOKOVICS–WAWRINKA

A két játékos legutóbb hasonlóan emlékezetes meccset vívott az idei Australian Openen: az év első Grand Slam-viadalának első fordulójában Djokovics döntő szettben, 12:10-re nyerte meg az ötórás csatát ellene. A mai meccset megelőzően 12-szer találkoztak, a svájci két győzelmet könyvelhetett el.

Wawrinka bekezdett a mérkőzésen: rögtön a harmadik gémben bréklabdához jutott, az elsőt elhibázta, a másodikat viszont nem (Djokovics a hálóba vágta a labdát), így rögtön elvette a világelső adogatását. A következő játékban Wawrinka 0:30-ról fordított, és behúzta adogatását, majd az ötödik gémben a 26 éves szerb kettős hibájával két bréklabdához jutott. Ezúttal is a másodikat használta ki Wawrinka, így 4:1-re meglépett.

Djokovics azonban nem hagyta magát, a hatodik játékban visszabrékelt, majd a hetedikben ahelyett, hogy még közelebb zárkózott volna, ismét elbukta saját adogatását egy kettős hibával. A 28 éves svájci adogathatott a szett megnyeréséért, amelyet stílusosan, ásszal hozott. Az első szettben Djokovics négy kettős hibát követett el, a második szerváinak mindössze 11 százalékából csinált pontot.

A második játszmában négy gémig fej fej mellett haladtak a felek, a korábban Andy Murrayt és Tomás Berdychet is felülmúló Wawrinka egy hosszas gém végén elvette Djokovics adogatását. A nyolcadik játékban a világelső vérszemet kapott, bréklabdát harcolt ki, amit ki is használt, így egyenlített. Ez rossz előjel volt a svájci számára, tie-breakre került sor a szettben. Ebben végig a szerb dominált, 4:2-re és 5:3-ra is vezetett, végül be is húzta a rövidítést, így egyenlített a szettek tekintetében. Djoko sokat javult erre a játszmára, fogadóként 20 pontot nyert meg, míg ellenfele csak 12-t.

A harmadik játszmában a nyolcadik gémben jött el az áttörés, Djokovics előbb ütött egy rossz fonákot, majd két széles tenyerest, így Wawrinka bréklabdához jutott. Nem volt nehéz dolga, szerb ellenfele ismét hibázott, így 5:3-ra meglépett. A szettért való adogatás már nem volt ennyire egyszerű, 30:30-nál következett egy maratoni labdamenet, amelynek 35. ütése hozta meg a játszmalabdát a svájcinak, aki élt vele, így ismét előnyben volt. A két játékos adogatásában ebben a szettben is nagy különbség volt, Wawrinka 21 pontot szerzett adogatóként, Djokovics csak 12-t.

Wawrinka hatalmasat küzdött, de ezúttal sem tudta legyőzni Djokovicsot
Wawrinka hatalmasat küzdött, de ezúttal sem tudta legyőzni Djokovicsot

A negyedik szettben is folytatódott az elképesztően magas színvonalú tenisz, Djokovics lehengerlően kezdett, 3:0-ra meglépett. A negyedik gémben Wawrinka jól ment fel a hálóhoz, bár később döntetlenről kellett behúznia saját adogatását. A meccs kisebb ápolás után folytatódott (a svájcinak volt egy kisebb sérülése), Wawrinka azonban már nem tudott újítani, így 6:3-mal Djokovicsé lett a szett, jöhetett a döntő játszma – ahogy a januári Australian Openen.

A mindent eldöntő játszma elképesztően indult: az első gémben semmi harmincról fordított Wawrinka, majd a harmadik 20 percnyi (!) játék után lett az övé. Ebben a gémben 12-szer volt 40:40 az állás, Djokovics ötször jutott bréklabdához, ám egyiket sem tudta kihasználni. Nem úgy az ötödikben, amikor a harmadik lehetőséggel élt, Wawrinka ugyanis hosszúra ütött egy fonákot. Innentől nem volt visszaút, Djokovics magabiztosan hozta saját adogatásait, ami elég volt ahhoz, hogy 6:4-re megnyerje a döntő szettet, és több mint négyórányi parádés tenisz után bejusson a döntőbe a 2013-as US Openen!

Djokovics ötödször jutott be karrierje során a US Open fináléjába.

NADAL–GASQUET

Nadal könnyedén nyert az elődöntőben
Nadal könnyedén nyert az elődöntőben

Nadal brékkel kezdte a mérkőzést, ami meg is határozta az első játszmát, hiszen a spanyol végigvitte előnyét, és 6:4-gyel megszerezte a megnyugtató szettelőnyt. A második játszmában aztán összeszedte magát a francia, és olyanra volt képes, amire még senki a US Openen: 2:2-nél elvette Nadal adogatójátékát. A spanyollal 88 szervagém után fordult először elő, hogy csalódnia kellett szerváiban...

Ennek ellenére ez – miután Nadal a szett első játékában ugyancsak brékelt – mindössze arra volt jó, hogy Gasquet alaposan megizzassza remeklő ellenfelét, és rövidítésre kényszerítse. Ott azonban Nadal szinte tarolt, mindössze egy pontot veszített, Gasquet megsemmisülését pedig jól jelezte, hogy kettős hibával adta oda végleg a szettet a 2. kiemeltnek.

A harmadik játszmára sok nyitott kérdés nem maradt, Nadal könnyített üzemmódra válthatott, és 6:2-re nyert. Következik a 37. Djokovics–Nadal összecsapás, amelyből a két játékos között immár ez lesz a 6. Grand Slam-döntő, és ugyan Nadal áll jobban összesítésben (21–15), a GS-finálékban 3–2-re a szerb világelső vezet.

US OPEN, NEW YORK (34 300 000 dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, ELŐDÖNTŐ

Djokovics (szerb, 1.)–Wawrinka (svájci, 9.) 2:6, 7:6, 3:6, 6:3, 6:4
Nadal (spanyol, 2.)–Gasquet (francia, 8.) 6:4, 7:6, 6:2

NŐI PÁROS, DÖNTŐ
Hlavacková, Hradecká (5., csehek)–Barty, Dellacqua (8., ausztrálok) 6:7, 6:1, 6:4

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik