Ferrer: tizennégyből semmi Federer ellen

Vágólapra másolva!
2012.11.08. 17:13
null
Federer folytatta kitűnő sorozatát Ferrer ellen (Fotó: Action Images)
A világranglista-2. Roger Federer két szoros játszmában 6:4, 7:6-ra legyőzte a spanyol David Ferrert a férfi teniszezők Londonban zajló ATP-világbajnokságán. A svájci így 14–0-ra módosította örökmérlegét aktuális riválisa ellen.



Esélyekről szinte beszélni sem volt érdemes a meccs előtt, hiszen ha a múlt statisztikáira egy pillantást vetettünk, akkor Federer gyakorlatilag már „meg is nyerte a meccset”: a svájci és a spanyol ász összesen 13-szor csapott össze korábban, és Ferrer nemhogy nem nyert, de szettet csenni is csupán három alkalommal volt képes. A demoralizáló adatsort tovább erősítette, hogy Federer korábban 11 alkalommal találkozott spanyol ellenféllel az ATP-világbajnokságokon, és ugyancsak százszázalékos mérleggel bírt ellenük.

Ehhez képest szinte már az is meglepőnek tűnik, hogy az esélytelen Ferrer 0:3-ról egyenlíteni tudott az első szettben, a folytatásban pedig olykor-olykor megszorongatta a világranglista 2. helyezettjét. Az első játszma azonban így is Federeré lett – pedig a spanyolnak olyan szurkolói akadtak a lelátón, mint Juan Mata, a Chelsea Európa- és világbajnok támadója –, innét pedig már sejteni lehetett, hogy Ferrernek nincs visszaút.

A spanyol ennek ellenére a második játszmában egészen jól elboldogult a nyomással, és azzal, hogy folyamatosan mennie kellett a világraglista-2. és az eredmény után. A 30 éves valenciai hárított két bréklabdát is a játszmában, majd 5:6-nál semmi harmincról fordított, ám a tie-breakben mégsem történt csoda.

A rövidítésben a nap egyik poénját ugyan Ferrer zsebelte be, ám így is ellépett Federer 6–3-ra. Az első két meccslabdát hárította a spanyol, ám a címvédő – saját szervánál – a harmadik lehetőséget nem hibázta el. Tizennégyből tizennégy, és Federer elsőként immár biztosan elődöntős a vb-n.

„Rendkívül boldog vagyok, nehéz meccs volt – értékelt röviden Federer a meccs után. – David nagyszerű formában van, a párizsi győzelme nagyon megérdemelt volt. Hosszú és jó meccs volt, élveztem az összecsapást, nem a tizennégy nullás mérleg miatt, hanem, mert jó srác és remek versenyző.”

A csoport másik mérkőzésén Juan Martín del Potro nagyon bekezdett Janko Tipszarevics ellen, és játékot sem veszítve húzta be az első szettet. A második játszma már szorosabban alakult, de a közepén szintén az argentinnak sikerült brékelni, s előnyét jól is őrizte a folytatásban a dél-amerikai.

Az utolsó fordulóban Federer Del Potróval, Ferrer pedig Tipszareviccsel csap össze.

BARCLAYS ATP WORLD TOUR FINALS, LONDON (5 500 000 font, kemény pálya)
B-CSOPORT, 2. FORDULÓ
Juan Martín del Potro (argentin)–Janko Tipszarevics (szerb) 6:0, 6:4
Roger Federer (svájci)–David Ferrer (spanyol) 6:4, 7:6
Az állás: 1. Federer 2 győzelem/0 vereség (4:0-s szettarány), 2. Del Potro 1/1 (3:2), 3. Ferrer 1/1 (2:3), 4. Tipszarevics 0/2 (0:4)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik