A Fernando Gonzálezt búcsúztató Robin Söderling az első döntős

Vágólapra másolva!
2009.06.05. 17:00
Robin Söderling jutott be elsőként a Francia nemzetközi teniszbajnokság férfi egyes versenyének fináléjába, miután az elődöntőben öt szettben felülmúlta a chilei Fernando Gonzálezt. A svéd versenyző a Juan Martín del Potro–Roger Federer mérkőzés győztesével vívhat majd meg a Grand Slam-trófea elhódításáért.
Söderling a fináléban
Fotó: Reuters
Söderling a fináléban
Söderling a fináléban
Fotó: Reuters
Söderling a fináléban

Korábban a két játékos hétszer találkozott egymással. A chilei játékos eggyel több összecsapást nyert meg svéd riválisánál, ráadásul mindhárom, salakon vívott meccsük González sikerét hozta.

A Roland Garros 2009-es férfiversenyének elődöntője azonban más forgatókönyv szerint alakult.

Söderling volt az első, aki a Francia nemzetközi bajnokságon legyőzte Rafael Nadalt (a nyolcaddöntőben), és ezen a meccsen is bizonyította: a világelső elleni diadala nem volt véletlen.

A mérkőzés elején, mint ahogy az egész első szettben, a svéd akarata érvényesült, a világranglista 23. helyén álló teniszező végig dominált. Söderling irányított, González pedig csupán annak örülhetett, hogy egy tisztességes 6:3-mal bukta csak el ezt a szakaszt.

A második játszmában 5:5-ig együtt haladtak a felek, az utolsó két játékot azonban Söderling hozta. González 5:6-nál ugyan hárított egy bréklabdát, de a második ellen már hatástalannak bizonyult. A szetteket tekintve 2:0 volt ekkor az állás a svéd javára, aki kézzelfogható közelségbe került a fináléhoz.

A harmadik felvonásban aztán a chilei 6:5-ös vezetésénél Söderling megijedt a nagy lehetőségtől, viszonylag simán, 15-re elbukta a saját adogatójátékát, s ezzel együtt 7:5-re a szettet is. Ekkor az volt a kérdés, hogy a némiképp váratlan fordulat mennyire fogja meg a svédet?

Megfogta. A negyedik játszma is a chilei sikerével (6:4) zárult, és úgy tűnt, ellenfele teljesen elkészült az erejével. A mindent eldöntő szettben már 4:1-es hátrányba került Söderling – aki számára mégis volt visszaút.

Chilei teniszező 49 esztendeje nem jutott be a Roland Garros döntőjébe, s bár González csak két játékra volt a történelmi sikertől, ezúttal sem örülhetnek a dél-amerikai országban. Söderling ugyanis sorozatban öt játékot megnyerve biztosította a helyét a fináléban, ahol a Juan Martín del Potro–Roger Federer mérkőzés győztesével találkozik majd.

ROLAND GARROS, PÁRIZS (16 100 000 euró, salak)

FÉRFI EGYES, ELŐDÖNTŐ
Söderling (svéd, 23.)–F. González (chilei, 12.) 6:3, 7:5, 5:7, 4:6, 6:4

KÉSŐBB
Del Potro (argentin, 5.)–Federer (svájci, 2.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik