Szávay Ágnes egyesben az első fordulóban búcsúzott Melbourne-ben

KRASZ EMILKRASZ EMIL
Vágólapra másolva!
2008.01.15. 05:30
Az Australian Open, az Ausztrál nyílt teniszbajnokság női egyeseinek küzdelmében az első fordulóban búcsúzott a huszadik helyen kiemelt Szávay Ágnes, aki háromjátszmás mérkőzésen kapott ki orosz ellenfelétől, Jekatyerina Makarovától. A magyar kiválóság hiába nyerte meg 1:3-ról az első játszmát, ahogy akkor, úgy azt követően is végig riválisa után kellett kapaszkodnia.
Kevesen számítottak arra, hogy Szávay Ágnes már a kezdet kezdetén búcsúzik egyesben
Action Images
Kevesen számítottak arra, hogy Szávay Ágnes már a kezdet kezdetén búcsúzik egyesben
Kevesen számítottak arra, hogy Szávay Ágnes már a kezdet kezdetén búcsúzik egyesben
Action Images
Kevesen számítottak arra, hogy Szávay Ágnes már a kezdet kezdetén búcsúzik egyesben

Rosszul, nagyon rosszul indult a találkozó, legalábbis magyar szempontból. Makarova ugyanis gyorsan elhúzott 3-1-re, onnan kellett felkelnie Szávaynak. Szerencsére volt tartás, és egymás utáni öt játékot megnyerve - közte két brék volt - a magyar kiválóságé lett az első játszma.

Érdekes volt, hogy általában a labdamenetek első sikerét Makarova könyvelhette el, Szávay így gyakorta hátrányból indult, de a hajrákat már ő bírta jobban. Orosz ellenfele azonban nem adta magát és a játékokat könnyen, mindegyikben kiegyenlített volt a küzdelem, akár ő is nyerhetett volna. De nem így történt. A játszmáért végül Szávay adogathatott, talán mind közül még az volt a legsimább: rögtön az első szervából meg is lett a szett.

Miután a második játszma elején Szávay elnyerte ellenfele adogatójátékát és így már az egymást követő hatodik játék volt az övé, kezdtünk megnyugodni: jó, ez menni fog.

De még mielőtt fél szemmel már a második fordulós ellenfél, az osztrák Yvonne Meusburger elleni esélyekkel foglalkoztunk volna, feltámadt az általunk már vesztesnek vélt Makarova.

Persze, nem volt azért még veszve számára sem semmi, csak mi szerettük volna annyira annak látni, de miután Szávay lendületbe jött, ő meg játék nélkül maradt, okkal bíztunk benne: inkább előbb, mint utóbb, fizikailag és lelkileg is felőrlődik. Nem tette.

Kezdte azzal, hogy visszavette a brékelőnyt - pedig Szávaynak már 30-0-ja volt -, aztán megnyerte a saját adogatását - pedig Szávaynak 30-40-nél lehetősége volt a brékre -, így ismét nála volt a vezetés.

Kísértett az első játszmabeli 3-1: Makarova megint elnyerte Szávay adogatását, hiába volt a „mi lányunknak” 40-0-ja, onnan is sikerült elbuknia. Érezte az orosz, hogy itt és most lehet keresnivalója, gyorsan megnyerte saját adogatását és már 4-1-re vezetett.

Négy vesztes játék után Szávay azért adogatott, hogy legalább egy kis esélyt adjon magának még a második játszmában. Végül összejött a szépítés, de csak igen nagy kínkeservek árán.

Persze, a nagy küzdés akkor ért volna még többet, ha Szávaynak összejön a brék, de ettől ezúttal messze volt, Makarova 5-2-re megugrott, elérhető közelségbe került számára az egyenlítés.

A magyar éljátékos azonban szárnyakat kapott: előbb saját adogatójátékát nyerte nullra, majd úgy brékelt, hogy a szerváló Makarovának ismét köze sem volt a játékhoz.

A két gém azonban túl sokat kivehetett Szávayból, vagy csak Makarova tartalékolt be, aki a magyar adogatásából csinálta meg magának a szettet.

A harmadik játszma gyors adok-kapokkal indult: előbb Makarova, majd Szávay nyerte nullra saját adogatását. Aztán hiába volt 30-15-je a magyarnak ellenfele adogatójátékában, ismét az orosznál volt az előny. Sőt, Makarova úgy vette és vitte el Szávay szervajátékát, hogy a magyar egyetlen árva pontra sem volt képes. Nem ismételjük önmagunkat, de ezúttal is 3-1 volt, nem ide…

Aztán már kezdhettünk is, ha még nem is csomagolni, kicsit azért megijedni: Makarova nullra nyerte saját adogatását, amellyel szinte már-már nyeregben érezhette magát.

Valami történhetett Szávayval, aki tizenkét labdamenetet bukott megszakítás nélkül. Némi gyógyír: 4-1 után saját adogatását könnyen hozta. De még mindig messze volt az ellen, kellene a brék, de sürgősen, míg késő nem lesz.

A brék azonban elmaradt, legalábbis egyelőre, hiszen mindkét játékos simán hozta az adogatását, 5-3 oda. Makarova a mérkőzésért adogathatott.

Szávay azonban nem adta fel. Jó kezdés: 0-15. Még jobb folytatás: 0-30. Nagy küzdő: 0-40. Belefér: 15-40. Megvolt a brék, eggyel beljebb voltunk ugyan, de kellene gyorsan még egy játék. Mondjuk a saját adogatás.

Meg is lett, de közben akadt nem kis izgulnivaló. Élet-halál harc folyt a pályán, Makarova három bukott játék után kapaszkodott volna bele a szalmaszálba egy 5-5-ről induló véghajrá előtt. Az ismét lendületben lévő Szávay viszont jó eséllyel várhatta volna a végkifejletet.

Ennek megfelelően a magyar teniszező el is húzott 30-0-ra, de sejtettük, ilyen előzmények után ennyire könnyen azért nem mehet. Nem is ment: óriási csata bontakozott ki, amelyben 30-40 után még további két labdamenetben adódott lehetősége az orosznak a mérkőzés megnyeréséhez, de Szávay hárított és egyenlített!

De gyorsan oda is lett a helyzeti előny: bár Makarova első szervájából még Szávay csinált pontot, az orosz gyorsan besöpörte az adogatójátékát.

Első szerváját a magyar is elbukta, de ezt már korábban is megtette annyiszor, ráadásul az előbbi menetben is hasonló történt, aztán fordított lett a vége. Szávaynak 40-15 után két szervája volt a 6:6-hoz, de Makarova kiegyenlített, majd az első adandó alkalmat ezúttal már nem szalasztotta el: elnyerte ellenfele adogatását, így övé lett a döntő szett és vele a mérkőzés is.

AUSTRALIAN OPEN, KEMÉNY PÁLYA:

NŐI EGYES, 1. FORDULÓ:
Makarova (orosz) - Szávay Ágnes (magyar, 20.) 3:6, 6:4, 7:5
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik