Amerika Agassit ünnepelhette

KAMLER JÁNOS, L PAP ISTVÁNKAMLER JÁNOS, L PAP ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2005.09.10. 22:16
Címkék
Miközben Roger Federerről áradozik a sportvilág - egyébként teljes joggal -, nem feledkezhetünk meg egy régi ismerősről sem, aki napról napra ámulatba ejti Flushing Meadows népét, úgy hívják: Andre Agassi. Nem tudni, hányan gondolták komolyan, hogy 35 évesen bejut az idei US Open döntőjébe, de egy ember legalább akadt - ő maga. A veterán amerikai világklasszis sorozatban a harmadik ötszettes mérkőzését megnyerve a finálé kapuját is átlépte!
Andre Agassi tüneményes karrierje során immár a 15. Grand Slam-tornán jutott be a fináléba (Fotó: Reuters/Shaun Best)
Andre Agassi tüneményes karrierje során immár a 15. Grand Slam-tornán jutott be a fináléba (Fotó: Reuters/Shaun Best)
Andre Agassi tüneményes karrierje során immár a 15. Grand Slam-tornán jutott be a fináléba (Fotó: Reuters/Shaun Best)
Andre Agassi tüneményes karrierje során immár a 15. Grand Slam-tornán jutott be a fináléba (Fotó: Reuters/Shaun Best)
Andre Agassi tüneményes karrierje során immár a 15. Grand Slam-tornán jutott be a fináléba (Fotó: Reuters/Shaun Best)
Andre Agassi tüneményes karrierje során immár a 15. Grand Slam-tornán jutott be a fináléba (Fotó: Reuters/Shaun Best)

Ha majd lexikon készül a sportág kivételes tudású, legeredményesebb alakjairól, kéretik külön fejezetet szentelni Andre Agassinak, legalább kettőt. Az egyiket csodálatos pályafutásáról, sokáig emlékezetes győzelmeiről, sporttörténeti Roland Garros-diadaláról, a másikat meg a kitartásáról, erejéről - az az igazság, hogy ez utóbbi rész is lehetne oly "sűrű", mint az, amelyik az eredményeit taglalja.

Andre Agassi 35 esztendősen, a karrierjét veszélybe sodró hátsérülését kiheverve nekivágott az idei US Opennek, amely számára már a huszadik. Felesége, Steffi Graf, illetve két apró csemetéje, Jaden Gil és Jaz Elle is vele van Flushing Meadowsban, és bár Graf mindent megtesz annak érdekében, hogy férje a lehető legnyugodtabban fel tudjon készülni a mérkőzésekre, a két gyerkőccel azért illik foglalkoznia az édesapának. Így is tesz. Ahogy a nagy Andre mesélte, "…reggelente bebújnak mellém az ágyba, játszunk, a lányom pedig egy idő után megkérdezi, kérek-e kávét. Imád kiszolgálni - én meg imádok velük játszani."
Közben egymás után jönnek a mérkőzések, amelyekre saját bevallása szerint legfeljebb egy órát készülhet apai teendői miatt. Ez nagyjából átmozgató edzéseket, beütéseket tartalmazhat, semmi többet. Az ellenfelek meg fiatalok, huszonéves, sikerre éhes, villámgyors, erőteljes játékosok, akikben nyilván ott motoszkál a gondolat: ha legyőzik Agassit, az egész sportvilág felfigyel rájuk, még ha nem túl hosszú ideig is.

Nos, az a helyzet, a sportvilág legyőzöttként emlegeti őket. A nem túl ismert Razvan Sabaut, a 208 centiméter magas Ivo Karlovicot, a szupertehetséges cseh Tomás Berdychet, a nem kevésbé ügyes belga Xavier Malisse-t, az amerikai James Blake-et - és immár a 22 éves Robby Gineprit is.

Ôket megverve jutott el az idei US Open döntőjéig, utóbbi három mérkőzését egyformán öt szettben megnyerve, józan ésszel már-már felfoghatatlan módon. Hiába a hatalmas korkülönbség, az ötödik játszmákban egyszerűen a srácok fölé nő, mind összpontosítás, mind a lehető legjobb megoldás kiválasztása, de még erőnlét terén is.
Egy utánozhatatlan tehetség, szeretetre méltó úriember, minden idők egyik legnagyobb sportembere készülhet a 2005-ös US Open döntőjére, nem győzzük hangsúlyozni: 35 esztendősen. Ez lesz pályafutása 15. Grand Slam-fináléja, a hatodik Flushing Meadowsban - 15 évvel azután, hogy először játszhatott az amerikai szupertorna bajnoki címéért!

AMERIKAI NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, US OPEN, FLUSHING MEADOWS (17 742 000 DOLLÁR,
KEMÉNY PÁLYA)


Férfi egyes
Elődöntő: Agassi (amerikai, 7. kiemelt)-Ginepri (amerikai) 6:4, 5:7, 6:3, 4:6, 6:3.
A döntőben: Federer (svájci, 1.) - Agassi

Női egyes
Elődöntő: K. Clijsters (belga, 4.)-Sarapova (orosz, 1.) 6:2, 6:7, 6:3. A döntőben: K. Clijsters-Pierce (francia, 12.)

Női páros
A döntőben: Raymond, Stosur (amerikai, ausztrál, 6.)-Gyementyijeva, Pennetta (orosz, olasz, 14.)

JUNIOROK

Fiú egyes
Elődöntő: Chardy (francia, 7.)-Giraldo (kolumbiai, 4.) 7:6, 6:2; Sweeting (bahamai)-Kim Szun Jong (dél-koreai, 6.) 6:4, 6:0. A döntőben: Chardy-Sweeting

Lány egyes
Elődöntő: Azarenka (fehérorosz, 1.)- Buzarnescu (román, 14.) 3:6, 6:2, 6:2; Glatch (amerikai, 7.)-Henkel (német) 6:1, 7:5.
A döntőben: Azarenka-Glatch

Fiúpáros
A döntőben: Ball, De Bakker (ausztrál, holland, 2.)-Clayton, Young (amerikai, 8.)

Lánypáros
A döntőben: Glatch, King (amerikai, 2.)-Franková, Klejbanova (cseh, orosz, 7.) ---- Pénteken becsapták az ajtót az orosz lányok előtt: az elődöntőben Mary Pierce legyőzte Jelena Gyementyijevát, és lett ezáltal az US Open történetének első francia döntőse női egyesben, majd Kim Clijsters ragyogó játékkal elbúcsúztatta Marija Sarapovát. Holott az utóbbi mérkőzésen Sarapovánál volt a lélektani előny a döntő játszma előtt, elvégre úgy egyenlített 7:6-tal, hogy a rövidítést megelőzően öt meccslabdát hárított - csakhogy meglepő módon elfogyott az ereje, a harmadik játszmában 0:4 után "jelent meg" az eredményjelzőn. Sokatmondó adat továbbá, hogy a világbajnok orosz az elődöntőig összesen hatszor veszítette el az adogatójátékát, Clijsters ellen viszont nyolcszor, az első játszmában négyből négyszer…

"Utólag kiderült: mindent kiadtam magamból a rövidítésben, mert utána egyszerűen kiürült a tankom. Kegyetlenül elfáradtam, ezért még inkább bosszantott az érzés, hogy a hosszabb labdamenetekben esélytelennek érzem magam. Erősödnöm kell, hiszen nem nyerhetek úgy Grand Slam-tornát, ha csak az utolsó előtti napig bírom az iramot. Tizennyolc éves vagyok, úgyhogy bőven van időm, másképpen fogalmazva: a legjobbam még hátravan" - magyarázta az elveszített elődöntő után Sarapova. Hétfőtől mindenesetre ismét ő a világelső, leszorítva a trónról az US Openen tavaly elődöntőt játszó, az idén azonban már a legjobb nyolc között elvérző Lindsay Davenportot.
Még egy mondat az orosz hölgyekről: tavaly Miszkina (Roland Garros), Sarapova (Wimbledon) és Kuznyecova (US Open) révén három Grand Slam-tornát nyertek meg, Gyementyijeva pedig kétszer volt finalista (Roland Garros, US Open), ehhez képest az idén egyetlen képviselőjük sem játszhatott döntőt… ---- AZ IDÉN IS KÜLÖNBÖZNEK. Akárcsak tavaly, az idén is négy különböző bajnokot avatnak női egyesben a Grand Slam-tornákon: 2004-ben Justine Henin-Hardenne (Australian Open), Anasztaszija Miszkina (Roland Garros), Marija Sarapova (Wimbledon) és Szvetlana Kuznyecova (US Open) szerzett GS-trófeát, míg az idén Serena Williams (Australian Open), Justine Henin-Hardenne (Roland Garros), Venus Williams (Wimbledon), valamint a magyar idő szerint ma hajnalban esedékes Kim Clijsters-Mary Pierce mérkőzés győztese.

ZULUAGA VISSZAVONULT. Bejelentette visszavonulását Fabiola Zuluaga, az egyetlen kolumbiai teniszező, aki Grand Slam-tornán eljutott a legjobb négy közé (Australian Open, 2004). A 26 éves játékos pályafutása során öt tornát nyert meg, jelenleg 58. a világranglistán, a legjobb helyezése pedig 16. volt.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik