Kim Clijsters útban a cél felé

KAMLER JÁNOS, L PAP ISTVÁNKAMLER JÁNOS, L PAP ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2005.09.07. 23:27
Címkék
Úgy fest, a nőknél csak a negyeddöntőtől kezdve élesedik a harc, és ezzel kapcsolatban van egy jóhírünk: a hölgyek végre elérkeztek ehhez a fázishoz. A kedden megrendezett két negyeddöntő egyformán két óránál tovább tartott, nem nélkülözve az izgalmakat, végeredményként pedig elkönyvelhettük, hogy a felső ágon Marija Sarapova és Kim Clijsters csap össze a fináléba kerülésért.
Kim Clijsters (képünkön) hatalmas gödörbôl kászálódott ki, és gyôzött három szettben Venus Williams ellen – talán élete elsô Grand Slam-trófeája is összejön neki
Kim Clijsters (képünkön) hatalmas gödörbôl kászálódott ki, és gyôzött három szettben Venus Williams ellen – talán élete elsô Grand Slam-trófeája is összejön neki
Kim Clijsters (képünkön) hatalmas gödörbôl kászálódott ki, és gyôzött három szettben Venus Williams ellen – talán élete elsô Grand Slam-trófeája is összejön neki
Kim Clijsters (képünkön) hatalmas gödörbôl kászálódott ki, és gyôzött három szettben Venus Williams ellen – talán élete elsô Grand Slam-trófeája is összejön neki
Kim Clijsters (képünkön) hatalmas gödörbôl kászálódott ki, és gyôzött három szettben Venus Williams ellen – talán élete elsô Grand Slam-trófeája is összejön neki
Kim Clijsters (képünkön) hatalmas gödörbôl kászálódott ki, és gyôzött három szettben Venus Williams ellen – talán élete elsô Grand Slam-trófeája is összejön neki
Ezek után nem tudni, kell-e még valami ahhoz, hogy Kim Clijsters végre Grand Slam-tornát nyerjen. Nem játszott jól, félelmetes alapütései mintha ritmustalanok lettek volna, miközben ellenfele, a wimbledoni bajnok Venus Williams lassan, de biztosan gyűjtögette a gémeket, 6:4, 4:2-nél ő adogathatott, úgy tűnt tehát, kisvártatva zátonyra futtatja Clijsters hajóját. De nem tudta: az addig is minden labdáért elinduló, rengeteget futó belga mágus az egyik pillanatról a másikra látványos formajavuláson ment át, olyannyira, hogy az említett állást követő tizenhárom gémből tizenegyet besöpört, időnként bohócot csinálva a pályafutása harmadik Wimbledon, US Open-duplájáról most már biztosan lemaradó Williamsből.

Tudtuk eddig is, hogy Clijsters tehetsége bőven elegendő a Grand Slam-tornák megnyeréséhez, jó esetben négyszeres bajnok lehetne, csakhogy mind a négy GS-döntőjét elveszítette, az egyiket éppen Flushing Meadowsban (2003) - hanem sem Justine Henin-Hardenne, sem Jennifer Capriati nincs versenyben (utóbbiról hónapok óta nem hallani…), amit azért érdemes megemlíteni, mert azt a négy Grand Slam-döntőt ellenük bukta el. Női lélekről lévén szó, ez alighanem sokat számíthat…
Elsősorban persze saját magában kell bíznia, és nagyon úgy fest, nincs gond az önbizalmával, elvégre a wimbledoni bajnokság óta lejátszott 24 mérkőzéséből 23-at megnyert, három WTA-trófeát szerezve "útközben", arról már nem is beszélve, hogy elődöntőbeli riválisától még sohasem kapott ki - de mivel az illetőt Sarapovának hívják, értelemszerűen nem mehet biztosra.

Az orosz szőkeség egyébként maga sem tudja, hogyan juthatott tovább a keddi negyeddöntőből, vagy legalábbis utalt arra, hogy nem csupán önerőből. Persze hogy nem: honfitársnője, Nagyezsda Petrova óriási ellenállást fejtett ki azután, hogy az első szettben 0:4-ről egyenlített, és csak saját magát okolhatja amiatt, hogy nem feszítette tovább Sarapova idegszálait. Egymás után két labdája volt az 5:5-höz a döntő szettben, de egy kettős hibával mindent ledöntött, amit addig felépített, avagy ismét választ kaphattunk arra a kérdésre, hogy miért nem nyert még egy "mezei" WTA-tornát sem pályafutása során…

Sarapova továbbjutásának mindenesetre lehet örülni, hiszen Clijstersszel minden bizonnyal emlékezetes, nyerő ütésektől hemzsegő elődöntőt vív majd - hacsak Marija nem kap agyvérzést édesapja, Jurij ordenáré viselkedése láttán, illetve hallatán.

Szerdán a Grönefeld, Navratilova kettős csodálatos győzelme vezette fel a programot az Arthur Ashe Stadionban, majd következett az egyszemélyes Pierce-show. A népszerű Mary a papíron sokkal esélyesebb, általa ezt megelőzően csaknem hat éve legyőzött Amélie Mauresmót is eltakarította az útból, így bejutott az elődöntőbe - 30 évesen, pályafutása során először, nem mellékesen szettveszteség nélkül. Bajnokesélyessé lépett elő.
A nap mérkőzése
Kim Clijsters (belga, 4.)–Venus Williams (amerikai, 10.) 4:6, 7:5, 6:1
1. adogatások (%-ban)6658
Ászok22
Kettős hibák47
Ki nem kényszerített hibák3851
Az 1. adogatásból megnyert pontok (%-ban)6355
A 2. adogatásból megnyert pontok (%-ban)4738
Az 1. adogatások átlagsebessége (km/óra)163172
A 2. adogatások átlagsebessége (km/óra)142135
Legerősebb adogatás (km/óra)183193
Direkt pontok (adogatásból is)1820
Brékpontkihasználás8/125/11
Pontok/kísérletek a hálónál8/1219/33
Megnyert pontok10082
Mérkőzésidő (perc)123 (38+60+25)
---- Valószínűleg nem csupán tréfából mondta azt Andre Agassi, hogy, tekintettel Roger Federer elképesztő döntőbeli statisztikájára (22-t nyert meg sorozatban!), jobb, ha az ember a finálé előtt próbálja elkapni a svájci világelsőt. Jelentjük, Nicolas Kiefernek legalábbis volt esélye erre: az első három szettben rendre ő tett szert először brékelőnyre, ehhez képest csak a másodikat tudta megnyerni, azt is rövidítésben.

Federer két és fél szetten keresztül önmagához képest kifejezetten rosszul, pontatlanul, tanácstalanul teniszezett, tényleg csak Kieferen múlt, hogy nem szorította meg még jobban a kötelet a svájci nyakán - bár ahhoz, hogy a mérkőzés döntő fordulatot vegyen, Federer zsenialitása kellett: a harmadik játszma 3:3-as állásánál egymás után két bréklabdát hárított, a másodikat egy szédületes, más által alighanem kivitelezhetetlen fonákkereszttel; majd miután hozta az adogatójátékát, elnyerte Kieferét, és ettől kezdve már nem lehetett leszorítani őt a negyeddöntőbe vezető útról.

"Amint elhagyta a labda az ütőmet, éreztem, hogy nem fogja elérni. Hihetetlenül fontos pont volt, mert abban az időszakban egyértelműen ő volt nyerő helyzetben. Viszont egyáltalán nem vagyok boldog, mert borzasztó nehezen jutottam tovább" - fogalmazott a címvédő, aki először veszített szettet az idei US Openen. Érdekes, hogy Wimbledonban is egyedül Kiefer lopott tőle játszmát, szintén egy rövidítést - ez persze nem vigasztalja a német teniszezőt. "Amikor kellett, kiválóan játszott, és megcsinálta a pontot - no ez az, ami egyelőre nem megy nekem. Wimbledonban szerintem több esélyem lett volna legyőzni őt, jóllehet most is úgy éreztem, el lehet csípni. Azt mindenesetre be kell látnom, hogy aki a szettek elején brékelőnybe kerül, de nem tudja megnyerni azokat, nem érdemel győzelmet. Rendkívül csalódott vagyok" - sopánkodott Kiefer, akinek a sok kihagyott zicceren kívül néhány meglehetősen furcsa vonalbírói ítéletet is le kellett nyelnie.

Federer legközelebb David Nalbandiannal találkozik, aki az eddigi hét, egymás elleni mérkőzésükből ötöt megnyert, sőt a svájci klasszis legutóbbi US Open-veresége (2003) is az ő "sara" - igaz, az azóta lejátszott két partin a maestro győzött, mindössze egy játszmát veszítve.

Federer csúcsközelben
Roger Federer sorozatban már 32 mérkőzést nyert meg kemény pályán, és ezzel két győzelemre megközelítette a profizmus 1968-as bevezetése óta csúcstartó Pete Samprast. A világelsőt legutóbb Marat Szafin tudta megverni ezen a borításon - még a januári Australian Open elődöntőjében.

Hewitt: ez ám a sorozat!
Lleyton Hewitt 1999-ben mutatkozott be az US Openen, akkor "csak" a harmadik fordulóig jutott - azóta viszont minden évben legalább a negyeddöntőig, 2001-ben például bajnok lett, tavaly pedig a döntőig masírozott.

Úttörő finn
Nem kiemelt létére jutott a legjobb nyolc közé Jarkko Nieminen, mi több, a remek balkezes teniszező az első finn, aki Grand Slam-negyeddöntőt játszhat.

Drámai végjáték
Hihetetlen párosmeccset nyert meg kedden a Goldstein, Thomas kettős: 4:6, 6:4, 7:6-ra nyert Aspelin és Perry ellen, méghozzá úgy, hogy összesen nyolc (!) meccspontot hárított… ---- "Ôszinte leszek: nem hittem volna, hogy a sérüléseim után visszatérve egyáltalán meg tudom közelíteni a korábbi formámat. Erre tessék: rengeteg mérkőzést nyerek meg" - örvendezett Kim Clijsters, miután Venus Williamsen túljutva megérkezett az elődöntőbe.

"Teljesen megzavarodtam, amikor egyre rosszabbul kezdett teniszezni, és hirtelen azt vettem észre, hogy lesüllyedtem a szintjére. Csakhogy ő tudott újítani" - hangzott Venus rövid értékelése.

"Nem engedhettem meg magamnak, hogy kikapjak egy ilyen ocsmány pólót viselő pasastól" - háborodott fel Dominik Hrbaty sokat kritizált, fekete-rózsaszín tenisztrikója láttán Lleyton Hewitt, egyszersmind magyarázatot adott arra, miért volt "kegyetlen" vele szemben (6:1, 6:4, 6:2).

"Könnyen megvert, ezt elismerem, de Federerhez képest rendkívül lassan játszik. Úgy gondolom, hogy ha az elődöntőben nem talál ki valami újat, meglesz neki a kilencedik is…" - mondta Hrbaty annak kapcsán, hogy Roger Federer sorozatban nyolc győzelmet számlál már Hewitt ellen. Mellékesen egyikük sem lépte még át az elődöntő küszöbét.

"Csak akkor lennék boldogabb, ha hozzájárulhatnék a finn teniszkultúra megteremtéséhez. Mindenesetre minden tőlem telhető megteszek ennek érdekében" - szólt Jarkko Nieminen a nemes szándékairól. ---- AMERIKAI NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, US OPEN, FLUSHING MEADOWS (17 742 000 DOLLÁR,
KEMÉNY PÁLYA)
Férfi egyes

Nyolcaddöntő: Federer (svájci, 1. kiemelt)-Kiefer (német) 6:4, 6:7, 6:3, 6:4; Nalbandian (argentin, 11.)-Sanguinetti (olasz) 4:6, 7:6, 6:4, 6:2. A negyeddöntő párosítása: Federer-Nalbandian; L. Hewitt (ausztrál, 3.)-J. Nieminen (finn); Coria (argentin, 8.)-Ginepri (amerikai); Agassi (amerikai, 7.)-J. Blake (amerikai)

Női egyes
Negyeddöntő: Sarapova (orosz, 1.)-Petrova (orosz, 9.) 7:5, 4:6, 6:4; Pierce (francia, 12.)-Mauresmo (francia, 3.) 6:4, 6:1; K. Clijsters (belga, 4.)-V. Williams (amerikai, 10.) 4:6, 7:5, 6:1. Az elődöntő párosítása: Sarapova-K. Clijsters; Mauresmo-Gyementyijeva (orosz, 6.) vagy Davenport (amerikai, 2.)

Férfipáros
Negyeddöntő: B. Bryan, M. Bryan (amerikai, 2.)-Benneteau, Mahut (francia) 6:3, 6:4. Elődöntő: B. Bryan, M. Bryan- Goldstein, Thomas (amerikai) 3:6, 6:1, 6:2. A döntőben: Björkman, Mirnij (svéd, fehérorosz, 1.) vagy W. Black, Ullyett (zimbabwei, 4.)-B. Bryan, M. Bryan

Női páros
Negyeddöntő: Grönefeld, M. Navratilova (német, amerikai, 7.)-Kuznyecova, Molik (orosz, ausztrál, 2.) 6:7, 7:5, 7:5; C. Martínez, Ruano-Pascual (spanyol, 3.)-Jan Ci, Cseng Csie (kínai) 6:3, 6:4. Az elődöntő párosítása: C. Black, Stubbs (zimbabwei, ausztrál, 1.) vagy Raymond, Stosur (amerikai, ausztrál, 6.)-C. Martínez, Ruano-Pascual; Gyementyijeva, Pennetta (orosz, olasz, 14.)-Grönefeld, M. Navratilova

Vegyes páros
Negyeddöntő: Morariu, M. Bryan (amerikai, 6.)-Stubbs, B. Bryan (ausztrál, amerikai, 2.) 6:4, 6:4; Hantuchová, Bhupathi (szlovák, indiai)-Szugijama, Ullyett (japán, zimbabwei, 5.) 7:5, 6:2. A döntőben: Srebotnik, Zimonjics (szlovén, szerb-montenegrói)-Hantuchová, Bhupathi vagy Morariu, M. Bryan

KEREKES SZÉKES TENISZ
ITF2 SERIES, NEMZETKÖZI TORNA, JESOLO.
Főtábla. Nyolcaddöntő: Legner (osztrák, 1.)-Prohászka Csaba (magyar) 6:2, 6:1; Farkas László (magyar, 8.)-Stimac (horvát) 6:1, 6:0. 2. tábla. Nyolcaddöntő: Cavar (horvát, 1.)-Braun János (magyar) 6:3, 6:3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik