Úriemberek, ha találkoznak

KAMLER JÁNOS, L PAP ISTVÁNKAMLER JÁNOS, L PAP ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2005.09.06. 23:11
Címkék
Nincs Sampras, Courier, Chang, Martin, sőt Roddick sincs, mégis három amerikai készülhet a férfi egyes negyeddöntőjére: Robby Ginepri, James Blake, no meg az örökifjú Andre Agassi. Utóbbi két teniszező éppen egymással került össze a legjobb nyolc között, mi sem természetesebb tehát, hogy az US Openen már javában hangolnak Agassi és Blake csúcstalálkozójára - mi sem teszünk másként.
Andre Agassi a negyeddöntô után is csókokat szeretne dobni a közönségnek
Andre Agassi a negyeddöntô után is csókokat szeretne dobni a közönségnek
Andre Agassi a negyeddöntô után is csókokat szeretne dobni a közönségnek
Andre Agassi a negyeddöntô után is csókokat szeretne dobni a közönségnek
Andre Agassi a negyeddöntô után is csókokat szeretne dobni a közönségnek
Andre Agassi a negyeddöntô után is csókokat szeretne dobni a közönségnek

Jimmy Connors mindörökké emlékezetes, 1991-es hadjárata óta (elődöntő 39 évesen!) először lesz 35 éven túli teniszező az US Open negyeddöntőjében - természetesen Andre Agassinak hívják az "utódot". A 36. életévében járó, kétszeres US Open-bajnok amerikai szupersztár hétfőn csodálatos mérkőzésen, 2:0-s szettelőnyét elveszítve, majd az ötödikben minden addiginál hatékonyabb játékot produkálva búcsúztatta el a nála tíz évvel fiatalabb Xavier Malisse-t; az utolsó felvonásban kétszer nyerte el a copfos belga adogatójátékát, és volt, hogy a sajátjában egymás után három ászt, majd egy lekezelhetetlen szervát ütött. Erre mondta, hogy "…néha a vak kutya is talál csontot."

De nem is ez a legfontosabb.

Agassi újfent, immár sokadszorra bebizonyította, hogy "teniszkorelnök" létére rengeteg energiája van - pedig néhány hónapja annyira fájt a háta (egy ideg gyulladt be), hogy járni is alig tudott. "Öt szett erőtenisz, mégsem jelezte a szervezetem, hogy bármi gond lenne. Igazából ez az, aminek a legjobban örülök, jóllehet fohászkodnom kell azért, hogy ez a továbbiakban is így legyen. Nem vagyok már fiatal…"
Mary Pierce (francia, 12.)–Justine Henin-Hardenne (belga, 7.) 6:3, 6:4
1. adogatások (%-ban)7060
Ászok41
Kettős hibák010
Ki nem kényszerített hibák1619
Az 1. adogatásból megnyert pontok (%-ban)6758
A 2. adogatásból megnyert pontok (%-ban)6531
Az 1. adogatások átlagsebessége (km/óra)168169
A 2. adogatások átlagsebessége (km/óra)137146
Legerősebb adogatás (km/óra)183187
Direkt pontok (adogatásból is)2418
Sikeres brékpontok4/112/4
Pontok/kísérletek a hálónál13/209/12
Megnyert pontok7355
Mérkőzésidő (perc)96(40+56)
És hogy hogyan élte meg Malisse egyenlítését? "A negyedik játszma elején bátortalannak éreztem magam, ráadásul Xavier pokolian jól teniszezett, bár tudtam, nincs vége a partinak. Van annyi rutinom, hogy úgy vágjak bele az ötödikbe, mintha az előző négyben mi sem történt volna.

Készen álltam a kihívásra, és éreztem magamban annyi erőt, hogy legalább egy sebességi fokozattal feljebb kapcsoljak" - magyarázta Agassi. És lám, Malisse nem tudta tartani vele a tempót, utóbb meg is jegyezte: "Azt hittem, enyém lesz az ötödik is, de a végén kénytelen voltam belátni: Andre már megint túl jó."

Nem csupán Agassiért rajonganak az amerikaiak, talpon van az új üstökös, James Blake is, aki ismét zseniális tenisszel rukkolt ki, 4:6, 2:5-ről legyőzve a hozzá hasonlóan látványosan teniszező Tommy Robredót - és milyen a sors, Agassi és Blake útja egymásét keresztezi a negyeddöntőben. A rendkívül atletikus, "changi" gyorsasággal, valamint remek labdaérzékkel megáldott, gumilábú Blake jó tíz éve annyira rajongott Agassiért, hogy elkérte tőle az egyik teniszsortját, igaz, rajongása a mai napig tart. Ha beszél róla, szinte mindig a legendás jelzővel illeti korunk egyik halhatatlan sportolóját.

"Túl azon, hogy minden idők egyik legnagyobb teniszezője, igazi úriember, szerintem az egész férfitenisz legbarátságosabb alakja. Ettől persze nem leszek majd zavarban, ígérem, százszázalékos teljesítményt fogok nyújtani. Aztán ha az sem elegendő, hát legyen. Ugyanakkor azon sem lepődnék meg, ha én jutnék tovább" - mondta Blake. Dicsérő szavakkal Agassi sem fukarkodott: "Könnyű őt szeretni, hiszen nagyszerű ember. Hogy mi lesz, ha esetleg ő jut be az elődöntőbe? Nos, akkor azt mondom majd magamnak: örülök, hogy ő győzött le, és nem más."
Eddig négyszer találkoztak ellenfélként, Agassi háromszor, Blake egyszer diadalmaskodott, sőt, a legutóbbi partijukat leszámítva (azt Agassi nyerte meg) a párharc továbbjutója később meg sem állt a tornagyőzelemig… ---- Miközben az Agassi-Blake negyeddöntő lázában égnek az amerikaiak, a franciák Mary Pierce és Amélie Mauresmo közös randevújának örvendhetnek. Előbbi továbbjutása papírforma, Pierce-é ugyanakkor a meglepetés erejével hat: két szettben elintézte a 2003-ban bajnok Justine Henin-Hardenne-t, egyszersmind viszszavágott az idei Roland Garros fináléjában történtekért (1:6, 1:6).

Valószínűleg nem a reváns lehetősége fűtötte Queen Maryt, inkább arról van szó, hogy újabban élvezi a teniszt, felszabadultan, jókedvűen játszik, amolyan minden mindegy alapon. Rendkívül sokat kockáztat, és bejön neki, Henin ellen - ahogyan megfogalmazta - "…a lecsúszott ütéseim után is a lehető legjobb helyre csapódtak be a labdák." Pierce 5:0-val nyitott, és a második szettben sem érezhette magát túl nagy veszélyben, ami elsősorban határtalan önbizalmának, no meg kiváló képességének köszönhető - mindent meg tud csinálni a pályán, ez teljesen nyilvánvaló.

"Egyfolytában nyomás alatt tartott, így meg borzasztó nehéz játszani. Talán lehettem volna agresszívabb, bár nem biztos, hogy úgy nyertem volna, mert Mary fantasztikusan teniszezett" - ismerte el Henin-Hardenne, aki pályafutása során először szenvedett vereséget a franciák kedvencétől.

Pierce 30 évesen élete nagy formájában van, kiegyensúlyozott teljesítményéről mindent elmond, hogy a Roland Garros-döntő után Wimbledonban a legjobb nyolcig jutott, és most, az US Openen is negyeddöntős, karrierje során harmadszor - 1999 óta viszont először. ---- "Néhány nap gondolkodási időt adok magamnak, hogy eldöntsem, mennyi ideig leszek távol a teniszpályáktól. Egy biztos: amíg fájdalmat érzek a jobb lábamban, nem fogok játszani" - magyarázta a nyolcaddöntőben búcsúzó Justine Henin-Hardenne.

"Ez volt a legjobb meccsem az idén, vagy legalábbis így érzem. A végén egy picit ügyetlenkedtem, de összességében azt mondhatom, mindent jól csináltam. Örülök a negyeddöntőbe jutásnak - de persze nem érem be ennyivel, meg akarom nyerni a tornát" - jelentette ki a világelső Lindsay Davenport, miután 6:0, 6:3-mal hazaküldte Nathalie Déchyt.

"Az első szervám mintha javult volna, a második viszont… - nos, azt inkább hagyjuk" - hangzott Jelena Gyementyijeva önkritikája. Eddigi négy mérkőzésén összesen 50 kettős hibát ütött, ami 12 és fél gémnyi "hendikepnek" felel meg. Szép, nem?

"Azért szeretnék bekerülni a világranglista első tíz helyezettje közé, hogy szóba álljon velem Marija Sarapova. Sőt, talán még randit is kérnék tőle" - árulta el a 18 éves Andy Murray, Skócia legújabb büszkesége, hogy mi motiválja leginkább.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik