Nadal: amerikai árral szemben

KAMLER JÁNOS, L PAP ISTVÁNKAMLER JÁNOS, L PAP ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2005.09.02. 23:36
Címkék
Nem sűrűn emlegettük Rafael Nadal nevét, pedig szokása szerint mindig a legjobbra törekedve játszik - a hét végén is erre lesz szüksége. James Blake személyében márkás ellenfél vár rá a legjobb 16 közé jutásért, és bár előre nem érdemes fogadni a harmadik forduló egyik rangadójára, John McEnroe meglepetést szimatol.
Rafael Nadal két amerikai teniszezôt már elbúcsúztatott...
Rafael Nadal két amerikai teniszezôt már elbúcsúztatott...
Rafael Nadal két amerikai teniszezôt már elbúcsúztatott...
Rafael Nadal két amerikai teniszezôt már elbúcsúztatott...
Rafael Nadal két amerikai teniszezôt már elbúcsúztatott...
Rafael Nadal két amerikai teniszezôt már elbúcsúztatott...
Nadal harmadszorra is kénytelen lesz szembesülni azzal, hogy a helyszínen több mint tízezer tomboló néző akarja a vesztét - merthogy harmadszorra is amerikai ellenfél került az útjába. Az eddigi kettőt, Reynoldsot és Jenkinst relatíve simán elintézte, hanem most jön egy igazi erőpróba, egy vérbeli profi, a ragyogó képességű Blake. Rengeteg barát, ismerős és persze családtag szorít érte a helyszínen, ami szemlátomást "felpumpálja", igaz, ő egyébként is az a típus, aki minden másodpercben ezer fokon ég, kiváltképp hazája legfontosabb versenyén.

Akaratereje példaértékű. Tavaly nyáron Rómában nyakkal nekiesett a hálótartó rúdnak, két hónappal később elhunyt az édesapja, az azt követő héten meg övsömörrel bajlódott, amely a látását és a hallását is károsította. Most itt van az US Openen, fantasztikusan teniszezik, bár erre lehetett számítani, hiszen a Grand Slam-viadalt megelőző héten bajnok lett a New Haven-i felvezető versenyen. Hatékony játékáról az orosz Andrejev hivatalos beszámolót készíthetne, Blake ugyanis úgy elverte őt a második fordulóban, mint jég a határt.

..., James Blake lehet a harmadik
..., James Blake lehet a harmadik
..., James Blake lehet a harmadik
"Egyike azon kevés teniszezőnek, aki manapság le tudja győzni Nadalt. Ha James továbbra is így játszik, legalábbis kellemetlen percek várnak Nadalra…" - ejtette el sejtelmesen a mindent tudó legenda, John McEnroe. Parázs csata lesz, akárcsak Agassi soron következő mérkőzése, amelyet a cseh Berdychhel vív meg.

Apropó, Agassi! Ô az egyik, még versenyben lévő férfi Grand Slam-bajnok, amit azért érdemes kiemelni, mert nem sok maradt belőlük: a 128 induló közül 11 korábbi GS-győztes bukkant fel, és lapzártánkig mindössze négy volt talpon, Agassi, Federer, Hewitt és Nadal. Moyá volt a hetedik Grand Slam-bajnok, aki elbúcsúzott, holott óriási harci tettre készült az olasz Sanguinetti ellen: az elbukott második és harmadik szett után a negyedikben dupla brékhátrányból egyenlített, 4:4-nél már ő adogatott, de végül ezt a játszmát is elveszítette. Hewittnak is megvolt az első "melózós" mérkőzése, nagyon észnél kellett lennie, hogy ne kerüljön nagy bajba az argentin Acasusóval szemben.

A női menők közül Sarapova ismét nyert, bár Schruff ellen kétszer annyi gémet veszített, mint az első két fordulóban összesen - hatot. És ha már itt tartunk: ő is "ütős" riválisra lel a következő körben, a hozzá hasonlóan rendkívül agresszív indiai Mirzával csap össze. ---- Pénteken az osztrák Stefan Wiespeinert is két szettben győzte le, és már döntős a szolnoki Raiffeisen Grand Prix-n Bardóczky Kornél. "Az első játszmában sokat hibáztam, rezgett is a léc, de a folytatásban összeszedtem magam, és miután négy háromnál elnyertem az adogatójátékát, egyenesbe kerültem" - mondta Bardóczky Kornél, aki a mai döntőben a rendkívül tehetséges, az első, illetve az ötödik kiemelt teniszezőt is kiejtő Lukas Rosollal találkozik. A múlt heti, bajnoki címmel megkoronázott kaposvári menetelése során Kornél megverte őt, sőt, a szolnoki párosdöntőben - Kisgyörgy Gergely társaként - is jobbnak bizonyult nála. A mai program 10 órától kezdődik Kaposvárott, a versenyre kilátogatók adogatóversenyen vehetnek részt, majd egykori Davis-kupa-játékosaink, Taróczy Balázs, Szőke Péter, Noszály Sándor és Köves Gábor főszereplésével bemutatómérkőzést is láthatnak. ---- "Rendkívül ügyes a lány, bár van még mit tanulnia. Remélem, segítettem neki ebben…" - Amélie Mauresmo megjegyzése, miután túljutott Szeszil Karatancseván, a bolgárok 16 éves reménységén - 6:0, 6:1-gyel.

"Egyáltalán nem számítottam brutális végeredményre, bár a mérkőzés előrehaladtával határozottan azt éreztem, hogy már az is elég a győzelemhez, ha hozom az adogatójátékaimat" - ez pedig Robby Ginepri finom kritikája, miután hat gémet veszítve elbúcsúztatta a Roddick-verő Gilles Müllert. Ginepri a legutóbbi 17 meccséből mindössze hármat veszített el - az egyiket éppen Müller ellen (Los Angeles).

"Általában nagyszerű megoldásokat választok, a baj csak az, hogy közben hullámzó a játékom. Ez utóbbin feltétlenül változtatni fogok" - jelentette ki Justine Henin-Hardenne, a női egyes 2003-as bajnoka.

"Én valahogy nem tudok megbarátkozni ezzel a rendszerrel, mert szerintem a tenisz így veszít a varázsából, különösen nálunk, nőknél. A verseny szempontjából sokkal jobb volt, amikor a világelső a rangsor tizenhetedik helyezettjével is találkozhatott" - érvelt a régi, 16-os kiemelési szisztéma mellett a világelső Lindsay Davenport. Egyet lehet érteni vele. ---- Harminc ász és megannyi brutális adogatás sem volt elég Ivo Karlovicnak ahhoz, hogy továbbjusson az US Open második fordulójából, de még csak egy szettre sem volt jó a 208 centiméterre nőtt, jámbor horvát fiú - azért, mert Andre Agassi állt a túloldalon. A 36. életévében járó, hihetetlenül technikás amerikai veterán csütörtökön klasszikus példáját mutatta az adogatások lekezelésének, no meg annak, hogyan kell összpontosítani egy-egy roppant kiélezett partin az első perctől az utolsóig. Ez volt a 73. győztes mérkőzése az US Openen, utolérve ezzel a vonatkozó ranglista második helyén álló Ivan Lendlt; az első helyen Jimmy Connors áll 98 diadallal.

"Szerencse, hogy háromban véget ért, mert éreztem, hogy ez csak egyre nehezebb és nehezebb lesz. Nekem elhihetik, borzasztóan fárasztó végig figyelni az ellenfél legapróbb mozdulatait - fújt egy nagyot a 7:6, 7:6, 7:6-tal továbblépő zseni, majd kitért Karlovic egyedülálló szerváira. - Nem is a labda sebessége a lényeg, hanem az, ahogyan megérkezik a térfelemre. Volt, hogy hiába feszültem meg, és úsztam a levegőben, egyszerűen nem értem oda, vagy ha igen, akkor még irányítanom is kellett a ritörnt. Fárasztó meló, na."

Egyébként nem ez volt az első mérkőzése, amelyen ellepte az "ásztenger": az 1992-es wimbledoni döntőben Goran Ivanisevic 37-et szórt neki, az idei Australian Openen Joachim Johansson 51-et, most meg 30-at kapott Karlovictól - mégis mind a háromszor ő nyert.

A világ legjobb fogadójátékosaként robbant be az elitbe, és az a legszebb az egészben, hogy hiába jöttek új teniszezők, hiába gyorsult fel a tenisz, 35 évesen még mindig igaz rá ez a megállapítás. A nadrágját mindenesetre újra felkötheti, mert a következő fordulóban a szupertehetséges cseh Tomás Berdych vár rá.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik