Emlékezés: Bajnokok találkozója

VAD DEZSŐVAD DEZSŐ
Vágólapra másolva!
2005.08.21. 23:29
Címkék
A baráti meghívó a magyar bajnokoknak, valamint a Davis-kupában szerepelt játékosoknak szólt - és Varga Géza példaértékű kezdeményezésére tizenheten ülték körül a fehér asztalt. A házigazda a már eltávozott legnagyobbakra, Kehrling Bélára, Asbóth Józsefre és Gulyás Istvánra emlékezett, majd ki-ki a pályafutásáról, életútjáról beszélt. Jancsó Antaltól kezdve Baranyi Szabolcson és Szőke Péteren át egészen Kiss Sándorig sokan méltatták az elmúlt évtizedek nagyszerű időszakát, amikor a Grand Slam-tornákon és a nagy nemzetközi versenyeken két-három magyar játszott a főtáblán, méghozzá sikeresen, miközben a Davis-kupában legyőztük a svédeket, az olaszokat, a cseheket, és elhódítottuk a Király Kupát.
Elgondolkodtató, hogy a már ötven-hatvan évesek csaknem valamennyien labdaszedőként kezdték, mint Jancsó Antal a Városmajorból vagy a szombathelyi Korpás Attila, aki egykoron Connors ellen is győzött. Bajnokaink szívesen segítenének - ezt a két évtized után hazatérő Baranyi Szabolcs is elmondta -, de kérdés, van-e egyáltalán fogadókészség, hiszen a korábban hazatértek közül Machán Róbert és Csoknyai Bertalan tervei sem váltak valóra, de még Taróczy Balázst is távozásra késztették a szövetségnél. Hiába, senki sem lehet próféta a saját hazájában…

A kellemes szombat este számtalan derűs perccel, kedves emlékezéssel szolgált, mint amikor például Szőke Péter Bastadban, a svédek elleni Davis-kupa-mérkőzésen a Borg elleni első adogatása előtt szokása szerint lepattintotta a labdát, ám éppen a cipője orrát találta el idegességében, és a svéd közönség derültsége közben a labda messzire elgurult.
Az éjfélbe nyúló emlékezés folytatása következik, a bajnokok jövőre ismét találkoznak - és akkor talán Taróczy, Günthardt párosmérkőzést sem rendeznek, hogy még többen üljük körül a fehér asztalt.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik