Federert kipörgették Párizsból

KAMLER JÁNOS, L PAP ISTVÁNKAMLER JÁNOS, L PAP ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2005.06.04. 21:28
Címkék
A világelsô Roger Federer (balra) sem boldogult Rafael Nadal egyedülálló ütéseivel
A világelsô Roger Federer (balra) sem boldogult Rafael Nadal egyedülálló ütéseivel
A világelsô Roger Federer (balra) sem boldogult Rafael Nadal egyedülálló ütéseivel
A világelsô Roger Federer (balra) sem boldogult Rafael Nadal egyedülálló ütéseivel
A világelsô Roger Federer (balra) sem boldogult Rafael Nadal egyedülálló ütéseivel
A világelsô Roger Federer (balra) sem boldogult Rafael Nadal egyedülálló ütéseivel

- Sajnálom, hogy nem sikerült.
- Ne sajnáld, nagyon jól játszottál!
Mint kiderült, ez a rövid párbeszéd zajlott le a hálónál Rafael Nadal és Roger Federer között péntek este a férfi egyes csúcsderbijét követően. Abban a pillanatban valószínűleg egyikük sem tudta hová tenni a szituációt: a 19. születésnapját éppen aznap ünneplő, sorozatban a 23. győzelmét arató Nadal élete első Roland Garrosán két vállra fektette a világelsőt salakon, egyszersmind megfosztotta attól, hogy vasárnap harcba induljon első párizsi trófeájáért - azért az egyért, amelyik hiányzik becses Grand Slam-gyűjteményéből.

"Csalódott vagyok, annyira, mint talán még soha, de ettől még nem fogom szétverni az öltözőt, és nem hagyom abba a teniszt. Sőt, ez a vereség csak motivál. A következő években igyekszem jobban teljesíteni a francia fővárosban, mindenképpen szeretnék győzni itt is. Úgy érzem, meg tudom csinálni" - magyarázta Federer a kiesését követően.

Hogy min múlott a mérkőzés, arra több választ is találni. Federer meg sem közelítette a csúcsformáját, sokszor hezitált, mit is kellene tennie a pályán, félelmetes támadó ütései nem ejtettek sebeket Nadalon - már ha azok az ütések átmentek a háló felett…

"Amikor gondolkozol azon, hogy mikor kell felmenni a hálóhoz, akkor már bajok vannak, azt ugyanis érezni kell. Én nem éreztem, csak próbáltam. Elképedtem a pörgetett ütésein, elhihetik, lekezelni sem egyszerű, hát még támadást indítani belőlük. Az egészben viszont az a legrosszabb, hogy szerintem egyáltalán nem teniszezett jobban nálam, csak egyszerűen nem tudtam összerakni azt, ami ahhoz szükséges, hogy legyőzhessem. Pedig le tudom győzni, bármilyen borításon, ebben biztos vagyok - persze, ennél jobb játékkal. A vége felé borzasztóan teniszeztem, miközben ő ugyanazon a színvonalon teljesített, azt hiszem, ez pecsételte meg a sorsomat" - értékelt a megviselt ember benyomását keltő Federer.

Szavazás

Roland Garros 2005. Ki nyeri a férfi egyest?

Két hét, és kezdődik az újabb major verseny, a wimbledoni bajnokság, ahol a svájci világelső már két éve veretlen, és őszintén szólva nehéz elképzelni, hogy lesz majd, aki az idén megállítja ott. Bár ne feledjük, a profizmus 1968-as bevezetése óta Federeren kívül három legendával, Rod Laverrel, Jimmy Connorszszal és Mats Wilanderrel fordult elő, hogy egy naptári éven belül hármat megnyert a négy Grand Slam-torna közül, a majdnem taroló esztendőt követő évben viszont egyikük sem tudott újabb GS-trófeát elhódítani. Egyet sem. Federer tavaly Ausztráliában, Wimbledonban és Flushing Meadowsban lett bajnok, míg az idén az Australian Openen és most, a Roland Garroson is "csak" az elődöntőig jutott. ---- Akárcsak tavaly, az idén is lesz argentin szereplője a férfidöntőnek, igaz, csak egy: Mariano Puerta. A balkezes teniszező - akit 2003-ban doppingolás miatt kilenc hónapra eltiltottak - élete legfontosabb meccsére készül, bár ezt az ő esetében sokadszorra írhatjuk le, elvégre korábban nyolcaddöntős sem volt a Grand Slam-tornákon, mi több, a 2003-as US Open óta egyáltalán nem játszott a Grand Slameken. Ellenfele, a legjobb négy között a világelső Federert elbúcsúztató, szintén balkezes Rafael Nadal az idén nyolcaddöntős volt az Australian Openen - a Roland Garroson viszont először szerepel, legalábbis a felnőtteknél, és mindjárt eljutott a döntőig, sőt, a mai címmérkőzésnek is ő az esélyese. Nadal és Puerta ez ideig háromszor mérkőzött meg egymással, valamennyiszer salakon: először Puerta nyert, utána kétszer Nadal.

Rafael Nadal
(spanyol, 4. kiemelt, 1986. június 3., Monacor, 183 cm/75 kg, balkezes, kétkezes fonákkal)
Út a döntőig. 1. forduló: Burgsmüller (német) 6:1, 7:6, 6:1. 2. forduló: Malisse (belga) 6:2, 6:2, 6:4. 3. forduló: Gasquet (francia, 30.) 6:4, 6:3, 6:2. Nyolcaddöntő: Grosjean (francia, 23.) 6:4, 3:6, 6:0, 6:3. Negyeddöntő: Ferrer (spanyol, 20.) 7:5, 6:2, 6:0. Elődöntő: Federer (svájci, 1.) 6:3, 4:6, 6:4, 6:3

Mariano Puerta
(argentin, 1978. szeptember 19., Buenos Aires, 178 cm/75 kg, balkezes, egykezes fonákkal)
Út a döntőig. 1. forduló: Ljubicic (horvát, 13.) 7:5, 7:5, 6:2. 2. forduló: Vliegen (belga) 6:3, 7:5, 6:2. 3. forduló: Wawrinka (svájci) 1:6, 6:3, 6:1, 6:4. Nyolcaddöntő: Acasuso (argentin) 6:4, 6:1, 6:1. Negyeddöntő: Canas (argentin, 9.) 6:2, 3:6, 1:6, 6:3, 6:4. Elődöntő: Davigyenko (orosz, 12.) 6:3, 5:7, 2:6, 6:4, 6:4 ---- "Egy álom, ami itt történt, történik velem. Bejutottam a Roland Garros döntőjébe, méghozzá úgy, hogy a világ legjobb teniszezőjét győztem le. Ennél szebb születésnapi ajándékot nem is kérhetnék" - mondta boldogan Rafael Nadal, miután négy játszmában térdre kényszerítette Roger Federert. A 19 éves spanyol klasszis Michael Chang 1989-es győzelme óta a legfiatalabb döntős a Roland Garros férfi egyesében.

"Miután eltiltottak, csaknem két évig nem játszhattam, úgyhogy tényleg hihetetlen a számomra, hogy vasárnap a bajnoki címért küzdhetek. Ugyanakkor az is igaz, hogy keményen megdolgoztam azért, hogy itt lehessek, napi hat-hét órát edzettem. Még vasárnaponként is" - újságolta a nem kiemeltként döntőbe jutó Mariano Puerta.

"Habár vezettem az utolsó szettben, az ötödik elején éreztem, fogytán az erőm. Ütöttünk, ütöttünk, és közben egyfolytában arra gondoltam, hogy nincs esélyem legyőzni őt. Miközben egyfolytában variálta a játékát, ráadásul kiválóan, én csak szenvedtem. De azért van, ami vigasztal: legalább nem mérkőzéslabdáról kaptam ki…" - fedezett fel némi pozitívumot a Puertától öt szettben vereséget szenvedő, az utolsóban brékelőnnyel (4:2) vezető Nyikolaj Davigyenko. ---- Francia nemzetközi bajnokság, Roland Garros, Párizs
(15 562 375 dollár, salak)
Női egyes
Döntő:
Henin-Hardenne (belga, 10.)- Pierce (francia, 21.) 6:1, 6:1

Férfi páros
Döntő:
Björkman, Mirnij (svéd, fehérorosz, 2.)-B. Bryan, M. Bryan (amerikai, 3.) 2:6, 6:1, 6:4

Juniorok
Férfi páros
Döntő:
Massa, Mayer (argentin)-Bubka, Chardy (ukrán, francia, 8.) 2:6, 6:3, 6:4

Női páros
Döntő:
Azarenka, Szávay Ágnes (fehérorosz, magyar, 3.)-Olaru, Rahim (román, kazah, 8.) 4:6, 6:4, 6:0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik