Legalább ébren maradtak

KAMLER JÁNOS, L PAP ISTVÁNKAMLER JÁNOS, L PAP ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2005.06.02. 22:22
Címkék
Ha nem lett volna telt ház, és ha nem tudnánk, hogy a második hét végén járunk, nagyjából úgy éreznénk most magunkat, mint az első forduló tájékán, ráadásul a szereposztás sem volt Grand Slam-elődöntő-szintű.
A 30 esztendôs Mary Pierce pályafutása során harmadszor jutott be a párizsi Roland Garros döntôjébe, a legutóbbit – 2000-ben – meg is nyerte
A 30 esztendôs Mary Pierce pályafutása során harmadszor jutott be a párizsi Roland Garros döntôjébe, a legutóbbit – 2000-ben – meg is nyerte
A 30 esztendôs Mary Pierce pályafutása során harmadszor jutott be a párizsi Roland Garros döntôjébe, a legutóbbit – 2000-ben – meg is nyerte
A 30 esztendôs Mary Pierce pályafutása során harmadszor jutott be a párizsi Roland Garros döntôjébe, a legutóbbit – 2000-ben – meg is nyerte
A 30 esztendôs Mary Pierce pályafutása során harmadszor jutott be a párizsi Roland Garros döntôjébe, a legutóbbit – 2000-ben – meg is nyerte
A 30 esztendôs Mary Pierce pályafutása során harmadszor jutott be a párizsi Roland Garros döntôjébe, a legutóbbit – 2000-ben – meg is nyerte

Henin-Hardenne neve persze a minőséget jelzi, hanem a másik három szereplő - nos, az ő jelenlétük legalábbis meglepő. Akkor, amikor Grand Slam-döntő a tét, általában Davenport, a két Williams, Capriati, valamelyik orosz élharcos, vagy éppenséggel Clijsters szokott viaskodni, nem pedig Pierce, nem is beszélve Petrováról és Lihovceváról.

Mindegy. Henin-Hardenne-en kívül Pierce, illetve az utóbb említett két orosz hölgy lépett pályára a női egyes elődöntőjében, és ennek megfelelően olyan színvonal "rajzolódott ki", amelyet a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetünk egetverőnek. Bizakodni mindenesetre lehet, leginkább abban, hogy a szombati döntőben lesz igazi tenisz, már csak azért is, mert mind a két elődöntőből a jobbik teniszező jutott tovább, a háromszoros Grand Slam-bajnok, egyszeres párizsi győztes Henin-Hardenne és a franciák szerelme, az egyébként kanadai születésű Pierce, aki két nagy trófeája közül az egyiket szintén a Roland Garros salakján hódította el.

Francia nemzetközi bajnokság, RolandGarros, Párizs (15 562 375 dollár, salak)
Férfi egyes
Az elôdöntô párosítása: Federer (svájci, 1. kiemelt)–Nadal (spanyol, 4.); Davigyenko (orosz, 12.)–Puerta (argentin)

Nôi egyes
Elôdöntô: Henin-Hardenne (belga, 10.)–Petrova (orosz, 7.) 6:2, 6:3; Pierce (francia, 21.)–Lihovceva (orosz, 16.) 6:1, 6:1. A döntôben: Pierce–Henin-Hardenne

Férfi páros
Elôdöntô: B. Bryan, M. Bryan (amerikai, 3.)–Knowles, Nestor (bahamai, kanadai, 1.) 6:3, 3:2, fa.; Björkman, Mirnij (svéd, fehérorosz, 2.)–González, Massú (chilei) 6:3, 4:6, 6:4. A döntôben: B. Bryan, M. Bryan–Björkman, Mirnij

Nôi páros
Az elôdöntô párosítása: Ruano-Pascual, Suárez (spanyol, argentin, 1.)–Petrova, Shaughnessy (orosz, amerikai, 5.); Morariu, Schnyder (amerikai, svájci, 8.)–C. Black, L. Huber (zimbabwei, dél-afrikai, 2.)

Vegyes páros
Elôdöntô: Hantuchová, Santoro (francia)–Miszkina, Björkman (orosz, svéd, 4.) 7:6, 6:0; M. Navratilova, Paes (amerikai, indiai, 6.)–Stosur, Hanley (ausztrál) 6:2, 6:3. A döntôben: Hantuchová, Santoro–M. Navratilova, Paes

Juniorok
Nôi egyes
Negyeddöntô: Szávay Ágnes (magyar, 8.)–Rogyina (orosz) 6:1, 6:3

Nôi páros
Negyeddöntô: Azarenka, Szávay Ágnes (fehérorosz, magyar, 3.)–Molinero, Vaisemberg (argentin, brazil) 7:5, 6:4

KEREKES SZÉKES TENISZ
ITF3 SERIES, ISRAEL OPEN, TEL-AVIV. Egyes. Negyeddöntô: Farkas László (magyar, 2.)–Weinberg (izraeli) 6:4, 6:4. Páros. Negyeddöntô: Farkas László, Vos (magyar, belga)–Goy, Haikra (izraeli) 6:1, 6:2
De ne rohanjunk előre, nézzük, mi az a kevés, ami a csütörtöki mérkőzéseken történt! Először is le a kalappal Henin-Hardenne előtt, elvégre nem teljesen egészséges, hetek óta a pályán van, saját bevallása szerint nagyon fárad, ehhez képest egymás után három oroszt tüntetett el a mezőnyből, az elsőt (Kuznyecovát) ráadásul úgy, hogy két meccspontot hárított. Egy nappal a 23. születésnapját követően pedig a 23. győzelmét is elkönyvelte - sorozatban.

Sarapovát élete talán legjobbjával búcsúztatta a negyeddöntőben, csütörtökön meg Petrovát győzte le végtelenül simán, dacára annak, hogy meg sem közelítette a csúcsformáját - ami egyben a cipó arcú orosz kritikája. Petrova meg sem próbált újítani, pedig ha valaki, ő pontosan érezhette, nem megy a játék hátulról, azt, ugye, meg feltételezni sem lehet egy Grand Slam-elődöntősről, hogy nem tud legalább kétféleképpen teniszezni. A baj csak az, hogy ezúttal nagyon úgy tűnt. Öt gémre volt képes a legszebb ütéseiből csupán ízelítőt adó Henin-Hardenne-nel szemben.

Igaz, ezzel simán fölülmúlta Lihovcevát, ő jószerével átengedte a terepet Pierce-nek, aminek 6:1, 6:1-es vereség lett a vége. Martina Navratilova és Gigi Fernandez 1994-es wimbledoni meccse óta nem regisztráltak ilyen "koros" Grand Slam-elődöntőt (Pierce januárban múlt 30, Lihovceva szeptemberben lesz annyi), némi rosszindulattal erre is foghatnánk a mérkőzés minőségét, csakhogy az nyilván sértő volna Pierce-re nézve.
Az lesz a legjobb, ha nyelünk egyet, és valahogy kivárjuk a péntek 13 órát, akkor ugyanis jön Davigyenko és Puerta, utána meg a két szupersztár, Federer és Nadal várva várt összecsapása. Ôk valószínűleg mindenkit kárpótolnak majd.

Szavazás

Roland Garros 2005. Ki nyeri a női egyest?

---- Vasárnaptól keddig egy-egy mérkőzést vívott Szávay Ágnes, azóta naponta kettőt, ami egy 16 éves szervezet számára nyilvánvalóan megterhelő, ehhez képest nem úgy fest, mint aki fáradna - éppen ellenkezőleg. Márpedig ennél ideálisabb formaidőzítést el sem lehet képzelni: fiatal teniszezőnk egyesben és párosban is bejutott a juniorverseny elődöntőjébe!

Ági először "szingliben" lépett pályára csütörtökön, a korábban őt egyszer már legyőző orosz Jevgenyija Rogyina ellen, ezúttal viszont nagyon megverte őt, picit nagyobb odafigyeléssel 6:1, 6:2 lehetett volna a vége, persze, addig nincs baj, amíg az elpuskázott meccslabdák után a következő gémben befejeződik a parti; Szávay pontosan ezt tette, a második játszmában 5:3-nál hatodszor is elnyerte Rogyina adogatójátékát, átlépve ezzel az elődöntő küszöbét. A legjobb négy között Ági a legelőkelőbb helyen jegyzett játékos (8.), rajta kívül csak egy kiemelt, a 14.-ként rangsorolt román Raluca-Ioana Olaru van versenyben, ő ráadásul a másik ágon van, de természetesen nem szabad elkiabálni semmit, előbb egy másik oroszt, Alisza Klejbanovát kell legyőznie.

A fehérorosz Viktorija Azarenka oldalán párosban szintén a finálét célozhatja meg az idei Australian Openen egyesben és párosban is döntős Szávay, méghozzá az első helyen kiemelt Csan Jung-jan, Aleksandra Wozniak tajvani, kanadai kettős ellenében. ---- Roger Federer vagy Rafael Nadal? - ez itt a kérdés. Válaszolni rá persze nem egyszerű. Egyikük sem játszott még elődöntőt a Roland Garroson, mi több, a 19. születésnapját éppen a mai csúcsderbi napján ünneplő spanyol izomembernek ez az első felnőtt Roland Garrosa - Federer pedig arra hajt, hogy 23 évesen az egyetlen, még hiányzó Grand Slam-trófeát is a vitrinjébe tegye.
"Tudom, hogy van esélyem a bajnoki cím megszerzésére, és ahhoz már csak két meccset kell megnyernem. Kirobbanó formában érzem magam, és mivel eddig csak háromszettes mérkőzéseim voltak, tele vagyok energiával.

Mindenesetre nehéz erőpróba előtt állunk mind a ketten" - így a svájci szupersztár, míg az elődöntőbe 22 mérkőzéses veretlenségi sorozattal érkező Nadal a következőket mondta az összecsapás kapcsán: "Ha egyszerűen nem is, de kicsit komplikáltan le tudom győzni. Ô az esélyes, ezáltal rá nehezedik nagyobb teher. Ha a legjobbamat nyújtom, miközben ő nem játszik csúcsformában, akkor nyerhetek. Nem életem legfontosabb mérkőzéseként kell felfognom az elődöntőt, ez a lényeg."

A két harcos ez ideig kétszer csapott össze, mind a kétszer a miami kemény pályán: tavaly Nadal győzött két sima szettben, míg az idei döntőben Federer ötben, 0:2-ről fordítva. Ennek fényében salakon nem biztos, hogy valóban ő az esélyesebb - viszont ő a világ legjobb teniszezője.

Szavazás

Roland Garros 2005. Ki nyeri a férfi egyest?

---- "Szafin időnként olyan hangot üt meg a teniszpályán, ami nem feltétlenül oda való, de mivel mindig meglep minket valami újjal, meg lehet bocsátani neki. Egyébként fogadni merek, a Perrier-nél elégedettek vele, hiszen ingyen reklámot csinált nekik" - mondta Jean-Christophe Piffaut, a Roland Garros-múzeum igazgatója annak kapcsán, hogy a nyolcaddöntőben búcsúzó orosz fenomén által tönkretett széket - amelyen az imént említett cég neve jól látható - közkinccsé teszik a "100 tárgy, 100 év tenisz" kiállítás keretében.

"Dehogy nézem meg! Megyek haza pihenni, aztán majd a következő Grand Slam-tornán megkérdezek valakit, hogy mi lett a vége" - válaszolt Tommy Robredo arra a kérdésre, hogy megtekinti-e Roger Federer és Rafael Nadal pénteki elődöntőjét.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik