Tananyag Szafinnak - Szafintól

KAMLER JÁNOS, L PAP ISTVÁNKAMLER JÁNOS, L PAP ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2005.05.28. 22:48
Címkék
Ha egy napon Marat Szafin elmereng azon, hogy több odaadással, nagyobb alázattal mennyi mindent érhetett volna el ebben a sportágban, valószínűleg az asztalt fogja csapkodni, bár a habitusát ismerve ez a nap sohasem jön el az életében. Ô ilyen. Imád élni, szeret néha (?) kiengedni, mással is foglalkozni, nem kizárólag a tenisszel, amit igazából meg lehet érteni - azt már kevésbé, hogy miért nem aknázza ki magából a lehető legtöbbet. Van két Grand Slam-trófeája, egy az US Openről (2000), egy az idei Australian Openről, de lássuk be, neki nem itt kellene tartania, hanem sokkal előrébb.
Marat Szafin eddigi legjobb párizsi eredménye egy elôdöntô – ezt próbálja az idén túlszárnyalni
Marat Szafin eddigi legjobb párizsi eredménye egy elôdöntô – ezt próbálja az idén túlszárnyalni
Marat Szafin eddigi legjobb párizsi eredménye egy elôdöntô – ezt próbálja az idén túlszárnyalni
Marat Szafin eddigi legjobb párizsi eredménye egy elôdöntô – ezt próbálja az idén túlszárnyalni
Marat Szafin eddigi legjobb párizsi eredménye egy elôdöntô – ezt próbálja az idén túlszárnyalni
Marat Szafin eddigi legjobb párizsi eredménye egy elôdöntô – ezt próbálja az idén túlszárnyalni

Nála minden a kedélyállapoton múlik. Meg a motiváción. Az év elején például borzasztóan teniszezett, sopánkodott is, hogy hiába próbálja, nem megy neki a játék, erre az első nagy tornán, az Australian Openen mindenkit megvert, aki az útjába keveredett, beleértve a világelső Roger Federert is. Azóta nyert egy-két meccset a kisebb-nagyobb versenyeken, a május végéig tartó időszakát mindazonáltal jó nagy semmiként értékelhetjük. Hanem ismét egy Grand Slam-trófea a tét, ami mégiscsak lázba hozza a 25 éves orosz fenomént.

Miután a második fordulóban legyőzte a cseh Dlouhyt, arra panaszkodott, hogy fájós térddel kell harcolnia a továbbiakban, és minthogy ő az, aki gondolkodás nélkül képes vérig sérteni a wimbledoni bajnokság extrakonzervatív vezetőit, szervezőit, neki tényleg elhihetjük. Különben sem nyavalygós típus.

Ehhez képest Szafin olyan előadással rukkolt ki a szombat délutáni kánikulában, amely alapján nyugodt szívvel emlegethetjük őt a bajnoki cím egyik fő várományosaként: szórakoztató, látványos, színvonalas, sokáig emlékezetes salakpályás csatában múlta felül a műfaj egyik óriását, a 2003-ban győztes Juan Carlos Ferrerót, visszavágva ezzel az idei két vereségért, no meg a 2002-es Roland Garros elődöntőjében történtekért.
Marat Szafin (orosz, 3.)–Juan Carlos Ferrero (spanyol, 32.) 7:6, 7:5, 1:6, 7:6
1. adogatások (%-ban)5067
Ászok131
Kettős hibák22
Ki nem kényszerített hibák6038
Az 1. adogatásból megnyert pontok (%-ban)7663
A 2. adogatásból megnyert pontok (%-ban)4957
Direkt pontok (adogatásból is)5134
Sikeres brékpontok4/125/9
Pontok/kísérletek a hálónál30/4620/23
Összes pontok142145
Mérkőzésidő (perc)226 (74+56+31+65)
"Fenomenális voltam, nem igaz?" - jelezte megérkeztét a sajtószobába annak idején Jimmy Connors az US Openen, és bár Szafin nem ment el idáig a szombati diadalát követően, azt azért érzi, mi mindent tett le az asztalra Ferrero ellen. "Lenyűgöző mérkőzés volt, sohasem felejtem el. Azt hiszem, meg fogom szerezni videón" - dörmögte a világ minden táján népszerű Marat.
Tananyagként kezelhetné saját maga számára a jövőben, vagy nézegethetné, ha rosszkedve van.
Túl azon, hogy gyilkos ütéseit mindvégig szinten tartotta, az idegrendszere is tökéletesen működött, az első két, rendkívül kiélezett szettet egyaránt brékhátrányból nyerte meg; a harmadikat hamar elrendezte magában (1:6, szokott ilyet), hogy aztán ismét ezer fokon égjen a salakon, és lám, ilyenkor Ferrero sem tudja megállítani, pedig a spanyol tényleg nagyon jó. De Szafin nála is jobb, és ha igazán akarná, talán mindenkinél jobb lehetne. Alighanem ezt próbálja megértetni vele korunk egyik zseniális teniszedzője, Peter Lundgren.

Ahhoz viszont, hogy Marat Szafin Párizst is meghódítsa, ilyen vagy ehhez hasonló teljesítményre lesz szüksége a következő napokban is, és miután már nem találkozhat átlagos ellenféllel, ez egyre nehezebb vállalkozás lesz. Legközelebb újabb spanyollal, Tommy Robredóval csap össze, utána a tavalyi döntős Guillermo Coria következhet, és akkor még nem szóltunk a felső ágon felbukkanó tenisztudorokról, Rafael Nadalról, David Nalbandianról, a címvédő Gaston Gaudióról, no meg az 1998-as bajnok Carlos Moyáról, illetve a világelső Roger Federerről - utóbbi kettő éppen egymással került össze a nyolcaddöntőben.

Mostantól mindennap szenzációs mérkőzések várnak ránk, ez egészen biztos.

Francia nemzetközi bajnokáig. Roland Garros, párizs (15 562 375 dollár, salak)

Férfi egyes
3. forduló: Szafin (orosz, 3. kiemelt)-Ferrero (spanyol, 32.) 7:6, 7:5, 1:6, 7:6; Coria (argentin, 8.)-Melzer (osztrák) 6:1, 6:1, 7:6; Canas (argentin, 9.)-Mathieu (francia) 6:3, 7:6, 2:2-nél sötétedés miatt félbeszakadt; Davigyenko (orosz, 12.)- Haas (német, 21.) 7:5, 6:0, 6:0; Robredo (spanyol, 15.)-D. Sánchez (spanyol) 6:4, 6:3, 6:1; Acasuso (argentin)-Volandri (olasz, 27.) 3:0, fa.; Kiefer (német, 28.)-Andrejev (orosz) 6:4, 7:6, 3:6, 4:4-nél s. m. f.; Puerta (argentin)-Wawrinka (svájci) 1:6, 6:3, 6:1, 6:4
A nyolcaddöntő párosítása: Federer (svájci, 1.)-Moyá (spanyol, 14.); Nalbandian (argentin, 10.)-Hanescu (román); Nadal (spanyol, 4.)-Grosjean (francia, 23.); Ferrer (spanyol, 20.)-Gaudio (argentin, 5.); Coria-Davigyenko; Robredo-Szafin; Kiefer vagy Andrejev-Canas vagy Mathieu; Puerta-Acasuso

Női egyes
3. forduló: Sarapova (orosz, 2.)-Csakvetadze (orosz) 6:1, 6:4; Ivanovics (szerb-montenegrói, 29.)-Mauresmo (francia, 3.) 6:4, 3:6, 6:4; Kuznyecova (orosz, 6.)- Irvin (amerikai) 6:1, 2:6, 6:0; Petrova (orosz, 7.)-Peer (izraeli) 6:3, 6:1; He- nin-Hardenne (belga, 10.)-Medina-Garrígues (spanyol) 4:6, 6:2, 6:3; Bovina (orosz, 12.)-Golovin (francia, 17.) 6:3, 7:5; Llagostera-Vives (spanyol)-Déchy (francia, 13.) 7:6, 6:3; Schiavone (olasz, 22.)-Grönefeld (német) 7:6, 7:5; Gagliardi (svájci)-Loit (francia) 4:6, 6:3, 6:3
A nyolcaddöntő párosítása: Davenport (amerikai, 1.)-K. Clijsters (belga, 14.); Pierce (francia, 21.)-Schnyder (svájci, 8.); Gyementyijeva (orosz, 4.)-Lihovceva (orosz, 16.); Karatancseva (bolgár)-Gagliardi; Petrova-Bovina; Schiavone-Ivanovics; Kuznyecova-Henin-Hardenne; Llagostera-Vives-Sarapova

Férfi páros
2. forduló: Björkman, Mirnij (svéd, fehérorosz, 2.)-Koenig, Martín (dél-afrikai, spanyol) 6:3, 2:6, 6:4; B. Bryan, M. Bryan (amerikai, 3.)-Juzsnij, Schütt- ler (orosz, német) 6:1, 6:4; Arthurs, Hanley (ausztrál, 8.)-Merklein, Spadea (bahamai, amerikai) játék nélkül; Aspelin, Perry (svéd, ausztrál, 9.)-Roger-Vasselin, Simon (francia) 6:1, 6:1; Arnold, García (argentin)-Suk, Vízner (cseh, 11.) 3:6, 6:3, 9:7; Galimberti, Srichaphan (olasz, thaiföldi)-Etlis, Rodríguez (argentin, 15.) 6:3, 6:4; González, Massú (chilei)-Allegro, Kohlmann (svájci, német, 16.) 7:6, 4:6, 6:3; K. Kim, Li Hjung Taik (amerikai, dél-koreai)-Beck, Levinsky (szlovák, cseh) 7:5, 6:1

Női páros
2. forduló: Ruano-Pascual, Suárez (spanyol, argentin, 1.)-G. Navratilová, Pastiková (cseh) 6:2, 6:2; Raymond, Stubbs (amerikai, ausztrál, 3.)-Domachowska, Talaja (lengyel, horvát) j. n.; Lihovceva, Zvonarjova (orosz, 4.)-Castano, Fedak (kolum-biai, ukrán) 6:1, 6:4; Husarová, C. Martínez (szlovák, spanyol, 6.)-Kuznyecova, Pierce (orosz, francia) 7:6, 6:3; Birnerová, Vanc (cseh, román)-Hantuchová, Szugijama (szlovák, japán, 7.) 6:3, 3:6, 6:1; Morariu, Schnyder (amerikai, svájci, 8.)-Farina-Elia, Pennetta (olasz) 6:3, 6:2; Aszagoe, Srebotnik (japán, szlovén, 13.)-Marrero, Parra-Santonja (spanyol) 6:2, 6:1

Vegyes páros
1. forduló: M. Navratilova, Paes (amerikai, indiai, 6.)-Foretz, Devilder (francia) 6:4, 6:3; Hantuchová, Santoro (szlovák, francia)-Stewart, Perry (ausztrál) 6:2, 6:4; Loit, Bachelot (francia)-Vento-Kabchi, Hood (venezuelai, argentin) 6:2, 6:3; Peschke, Damm (cseh)-C. Martínez, Cermák (spanyol, cseh) 7:5, 6:7, 6:3; Testud, Gicquel (francia)-Jankovics, Arnold (szerb-montenegrói, argentin) 6:3, 6:3; Vaidisová, Knowles (cseh, bahamai)-Gagliardi, Rodríguez (svájci, argentin) 6:4, 6:3

Szavazás

Roland Garros 2005. Ki nyeri a férfi egyest?

---- "Sohasem láttam őt, sőt, nem is hallottam róla. Egész jól teniszezett, bár úgy érzem, ha tíz százalékkal jobban játszom, nem tud megverni. Nagyszerű teniszezőnek tartom magam, csak nem volt valami jó napom, ennyi" - próbált magyarázatot találni felettébb kínos vereségére a 15 éves Szeszil Karatancseva ellen 52 ki nem kényszerített hibát jegyző Venus Williams.

"Nincs több dolgom itt, úgyhogy rohanok haza" - tette hozzá ugyanő.

"Nagyon sok bolgár embert boldoggá tettem ezzel a győzelemmel, egyúttal megvalósítottam egyik álmomat: legyőztem egy világklaszszis teniszezőt. Hogy csalódott lettem volna, ha kikapok, az enyhe kifejezés, nekem ugyanis nagyszabású terveim vannak ebben a sportágban" - ragadtatta el magát a fiatal Karatancseva. Húsz nem fogadott hívás érkezett a mobiltelefonjára a mérkőzés utáni percekben.

"Annyira feltűnő volt a kettőnk közti erőnléti különbség, hogy az már tényleg zavart. Sokkal jobban alkalmazkodott a hőséghez, a hosszú labdamenetekhez, mint én, szóval, jóval érettebb teniszező nálam" - magyarázta a Rafael Nadallal szemben három játszmában alulmaradó Richard Gasquet.

"Szerintem nem neki kedvezett a száraz salak, mert a felpattanó labdákkal szemlátomást meggyűlt a baja. Ezért is tudtam őt jól megfuttatni" - véli Nadal, a spanyolok Supermanje.
n "Ez csak egy meccs volt, eszem ágában sincs beérni ennyivel. Igen, határozottan elégedett vagyok a teljesítményemmel, ugyanakkor tisztában vagyok azzal is, hogy mint bárki más, én is sebezhető vagyok. Bármelyik mérkőzésemen kikaphatok" - jelezte Nadal, hogy csúcsforma ide vagy oda, ő is csak egy ember.

NHL, alapszakasz, 32. játéknap
Boston Bruins–Ottawa Senators 7–1 (4–0, 2–1, 1–0). Gólszerzô: Knuble (4.), Thornton (8. – emberelôny), Axelsson (13.), Berard (20. – ee.), Stümpel (22. – ee.), Zamuner (39.), Girard (45.), ill. Hossa (32. – ee.). Kapusok: Shields 22 védés/23 lövés, ill. Lalime 14/18, a 2. harmadtól Prusek 16/19
Buffalo Sabres–Atlanta Thrashers 4–6 (2–2, 1–2, 1–2). G: Hecht (9.), Kotalik (12.), Dumont (24.), Gratton (60. – ee.), ill. Kovalcsuk (16.), Rheaume (20., 54.), Heatley (24., 59. – utóbbi üres kapu), Herperger (33.). K: Biron 8/12, a 33. perctôl Noronen 6/7, ill. Nurminen 24/28
Carolina Hurricanes–Pittsburgh Penguins 3–2 (0–1, 1–0, 2–1). G: Adams (28.), Tanabe (48. – ee.), Battaglia (55.), ill. Straka (15. – ee.), Daigle (45.). K: Weekes 24/26, ill. Aubin 28/31
Columbus Blue Jackets–New York Rangers 6–3 (3–0, 3–3, 0–0). G: Nash (3., 10.), Hyvonen (5.), Sanderson (26.), S. Pronger (31.), Wright (40.), ill. Murray (27.), Nedved (36.), Dvorak (40.). K: Denis 31/34, ill. Blackburn 19/25
Florida Panthers–Calgary Flames 3–0 (0–0, 2–0, 1–0). G: Huselius (22. – ee.), V. Bure (35. –ee.), Jokinen (60. – ük.). K: Hurme 28/28, ill. McLennan 21/23
Montreal Canadiens–Los Angeles Kings 3–1 (3–0, 0–0, 0–1). G: Perreault (5., 13. – mindkettô ee.), Zednik (9.), ill. Visnovsky (58.). K: Hackett 27/28, ill. Potvin 17/20
New Jersey Devils–Edmonton Oilers 3–6 (0–2, 1–1, 2–3). G: Rafalski (31. – ee.), Berglund (43.), Madden (56. – ee.), ill. Smyth (4. – ee.), Reasoner (18.), E. Moreau (25., 60. – utóbbi ük.), Comrie (45.), Carter (52.). K: Brodeur 15/20, ill. Markkanen 36/39
Phoenix Coyotes–Vancouver Canucks 2–5 (0–1, 1–1, 1–3). G: Simpson (40.), Briere (46.), ill. Naslund (13.), Letowski (39.), Bertuzzi (43.), Warriner (59.), Linden (59. – ük.). K: Boucher 27/31, ill. Cloutier 35/37
San Jose Sharks–Minnesota Wild 2–4 (0–1, 2–1, 0–2). G: Ragnarsson (26.), Nolan (28. – ee.), ill. Ronning (4.), Gaborik (28.), Bouchard (42.), Walz (44.). K: Nabokov 29/33, ill. Roloson (35/37)
St. Louis Blues–Toronto Maple Leafs 6–3 (2–1, 1–0, 3–2). G: Macinnis (7. – ee.), Drake (14., 58. – utóbbi ee.), Mayers (40.), Weight (42., 55.), ill. Sundin (4.), Renberg (52., 56. – utóbbi ee.). K: Brathwaite 18/21, ill. Kidd 17/23
Tampa Bay Lightning–Chicago Blackhawks 2–3 (0–1, 1–1, 1–0, 0–1) – hosszabbítás után. G: St. Louis (23. – ee.), Prospal (49. – ee.), ill. Koroljov (6., 63.), Mironov (30.). K: Habibulin 15/18, ill. Thibault 37/39
Washington Capitals–Philadelphia Flyers 4–1 (0–0, 4–0, 0–1). G: Goncsar (21. – ee.), Konowalchuk (23.), Jagr (27. – ee.), Bondra (36.), ill. Recchi (59.). K: Kölzig 43/44, ill. Cechmánek 10/13, a 27. perctôl Esche 12/13
"Ez volt az első teniszmérkőzés, amit láttam. Lenyűgözött a hangulat, az emberek viselkedése, tudniillik a futballstadionokban nem ezt kapom. Itt nincs óbégatás meg káromkodás. Egyébként nagyon tetszett a két srác meccse, talán az döntött, hogy a spanyol picivel pontosabban teniszezett" - hangzott a francia futball-legenda, a Roland Garrosra először kilátogató Michel Platini véleménye Nadalék összecsapását követően. ---- Amélie Mauresmo az idén sem Párizsban fogja elhódítani pályafutása első Grand Slam-trófeáját: 11. alkalommal szerepelt a Roland Garroson, legjobb eredménye a negyeddöntő (2003, 2004), és bár nagyon fogadkozott, ezúttal is megálljt parancsoltak neki, már a harmadik fordulóban. Kiváló teniszezőtől, a közeljövő egyik lehetséges nyerő emberétől, a 18. életévében járó, pályafutása második felnőtt Grand Slam-versenyén induló Ana Ivanovicstól szenvedett háromszettes vereséget. A szupertehetséges, bűbájos szerb leány útját többek között Kuhárszky Zoltán, az egyik legnagyobb magyar szaktekintély egyengeti - vele beszélgettünk Ivanovics szenzációs győzelmét követően.

- Mikor fedezte fel Ivanovicsot? - kérdeztük a Párizsban tartózkodó Kuhárszky Zoltántól.
- Nem én fedeztem fel. Tavaly felhívott a menedzsere, mert edzőt keresett mellé, én meg boldogan elvállaltam. Otthagytam addigi munkámat, és szeptember óta Anával dolgozom.

- Élete egyik legnagyobb győzelmét aratta, holott korábban háromból háromszor kikapott Mauresmótól.
- Nagyon készültünk a meccsre. Igazi taktikai harc dúlt a pályán, és örömteli, hogy végül Ana jött ki belőle győztesen. Ôszintén szólva másfél szetten keresztül nem volt valami nagy tenisz, de amint Mauresmo elkezdett játszani a második szett egy hármas állását követően, Ana azonnal felnőtt mellé - és ez óriási teljesítmény. Egyébként nem hiszem, hogy bármiféle nyomás lett volna rajta, az inkább Mauresmóra nehezedett, tényleg mintha el lenne átkozva Párizsban, pedig az én szememben ő az egyik legjobb salakpályás teniszező. A másik Henin-Hardenne, ő még versenyben van.

- Meg is nyeri?
- Ha végig tudja hozni a tőle megszokott formát, szerintem igen. Csakhogy az pokoli nehéz a második héten.

- És Ivanovics?
- Az olasz Schiavone lesz a következő ellenfele, aki legyőzhető, bár nagyon jól játszik salakon. Hogy utána mi lenne, azzal egyelőre nem kell foglalkozni. Ana mindenesetre sokra viheti, és meggyőződésem, hogy valóra is váltja az álmait.

- Milyen ember ő a hétköznapokon?
- Rendkívüli. Nála jobb tanítványról nem is álmodhatna egy edző. A képességei alapján a legjobb tízben a helye a világranglistán (jelenleg a 31. - a szerk.), idő kérdése, és ott is lesz, aztán célba veheti a világelsőséget. És persze Grand Slam-bajnok is lehet belőle. Ana a sportágnak él, megalkuvást nem ismerve dolgozik, mert tisztában van azzal, hogy mire viheti az életben. Pedig a családjának semmi köze a teniszhez…

- Akkor hogyan kezdte el?
- Hatévesen, Szeles Mónika hatására. Mindig őt nézte a televízióban, viszont sohasem találkozott vele. De fog, ez biztos.

- Ennyivel tehetségesebb teniszezők születnének a környező országokban?
- Ha megszűnne az egymásra mutogatás, az irigykedés, ha mindenki tisztában volna a saját feladatával, hamar kiderülne, hogy odahaza is születnek tehetségek…

Szavazás

Roland Garros 2005. Ki nyeri a női egyest?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik