Idősebbek is elkezdhetik

CSURKA GERGELYCSURKA GERGELY
Vágólapra másolva!
2003.03.23. 22:39
Címkék
Első meccsüket huszonkét esztendővel ezelőtt vívták, amikor Michael Chang tízéves volt, Andre Agassi tizenkettő. A juniorok között az "ifjabbik nem evett meg sok sót, és profiként sem ő uralta meccseiket, huszonkettőből csupán hetet nyert. Hogy találkoznak-e még a jövőben, megjósolhatatlan: Chang ugyanis az US Opent követően leteszi a lantot. Azaz meglehet, most utoljára kapott ki Agassitól.
Íme, itt a legnagyobb csillag a harmincan túliak elit társaságából: Andre Agassi
Íme, itt a legnagyobb csillag a harmincan túliak elit társaságából: Andre Agassi
Íme, itt a legnagyobb csillag a harmincan túliak elit társaságából: Andre Agassi
Íme, itt a legnagyobb csillag a harmincan túliak elit társaságából: Andre Agassi
Íme, itt a legnagyobb csillag a harmincan túliak elit társaságából: Andre Agassi
Íme, itt a legnagyobb csillag a harmincan túliak elit társaságából: Andre Agassi
Érdekes egyébként, hogy míg a két évvel fiatalabb mandulaszemű lassan búcsúzni készül – nem csoda, amenynyit összerohangászott pályafutása alatt –, addig a játékát a "többet kézzel, mint lábbal” tézisre építő Agassi mintha most érne be igazán. Chang is ezen a véleményen van: "Nagy élmény látni, amint Andre felér a csúcsra. Amikor először feltűnést keltett, már akkor is megvolt minden adottsága, csak éppen tornát nem tudott nyerni. Az ösztön, a karizma, a játéktudás nem változott, csak idővel egyre jobban harmóniába került, míg mostanra teljesen öszszeérett.”
Hogy Chang lassan búcsút int nekünk, arra utal az is, hogy immár humorizált is a meccset követő sajtóbeszélgetésen. Arra a kérdésre, hogy nem érezte-e öregnek magát, amikor Agassi bődületes erejű ütései után hasztalan kísérletezett a labdák utolérésével, egy mosoly kíséretében ekképp válaszolt: "Nem, elvégre átpillantottam a másik térfélre, és láttam, hogy Andrénak sokkal kevesebb haja van.”
A tenisz kopasz császára eközben arról értekezett, hogy válla – amely miatt ki kellett hagynia Indian Wellst – már nem kínozza annyira, igaz, "ha három nappal korábban kellett volna kezdenem, aligha vállalom a mérkőzést.” Agassi végül beszélt arról, hogy "különös érzés volt Michael ellen játszani. Korábban annyiszor találkoztunk nagy tornák nagy meccsein, hogy most ennek a második körös meccsnek is speciális atmoszférája volt.”
Nyomasztónak érezhette ugyanakkor a Key Biscayne-i hangulatot Marat Szafin: az egyre inkább "idősebbek is elkezdhetik” mozgalommá terebélyesedő Mesterszéria-tornán ugyanis az erősen őszülő Davide Sanguinetti ellen veszített az orosz (aki kisebb jubileumot ülhetett: az idén ötödször szállt el mindjárt egy viadal elején). Azaz a Hewittot kiverő 34 éves Clavet után a 31. születésnapja felé közeledő olasz is odavágott a huszonévesek egyik legnagyobbjának, a harminckettőt elhagyó Agassiról pedig ugyebár esett szó feljebb.
A hölgyeknél ugyanakkor azok nyertek, akiktől azt várni lehetett: Venus Williams nem pazarolt sok időt Sinobu Aszagoe eliminálására, Jennifer Capriati viszont a kelleténél tán jobban belegabalyodott az Anasztaszija Rogyionovával vívott összecsapásba. "Nem játszottam úgy, ahogy szoktam, szerencsére nem is volt rá szükségem” – mosolygott a kimaradását követően önmagát lassan meglelő Capriati, aki azt is leszögezte: már látja a jövőt, amely sokkal fényesebbnek ígérkezik, mint az eddigi esztendők. Tekintettel arra, hogy Jennifer szemoperáción esett át, még tán hihetünk is neki.

ATP-torna, a Mesterszéria
2. állomása, Key Biscayne
(3.25 millió dollár, kemény pálya)

2. forduló: Agassi (amerikai, 2.)–Chang (amerikai) 6:4, 6:2; Federer (svájci, 4.)–Horna (perui) 6:2, 7:5; Sanguinetti (olasz)–Szafin (orosz, 7.) 7:6, 7:5; Lapentti (eucadori)–Novák (cseh, 8.) 2:6, 6:3, 6:4; Costa (spanyol, 9.)–O. Rochus (belga) 6:3, 6:2; Nalbandian (argentin, 10.)–Saretta (olasz) 4:6, 6:4, 6:1; Enqvist (svéd)–Kuerten (brazil, 15.) 6:3, 6:4; Massu (chilei)–Gaudio (argentin, 17.) 6:4, 5:7, 6:3; el-Ajnaui (marokkói, 19.)–Calleri (argentin) 6:1, 6:4; Philippoussis (ausztrál)–González (chilei, 20.) 7:6, 6:4; Squillari (argentin)–Robredo (spanyol, 22.) 6:3, 6:4; W. Ferreira (dél-afrikai)–Mantilla (spanyol) 6:4, 6:1; Chela (argentin, 30.)–Verkerk (holland) 6:7, 6:3, 6:4

WTA-torna, NASDQ-100 Open,
Key Biscayne
(2.96 millió dollár, kemény pálya)

2. forduló: V. Williams (amerikai, 2.)–Aszagoe (japán) 6:3, 6:1; Henin-Hardenne (belga, 4.)–Ducsevina (orosz) 6:3, 6:2; Capriati (amerikai, 6.)–Rogyionova (orosz) 7:6, 6:2; Mauresmo (francia, 8.)–Marrero (spanyol) 2:6, 6:2, 7:6; Taylor (amerikai)–Miskina (orosz, 11.) 7:5, 6:4; Rubin (amerikai, 12.)–Gullickson (amerikai) 6:2, 7:5; Maleeva (bolgár, 13.)–Tu (amerikai) 6:2, 6:1; Daniilidu (görög, 14.)–Craybas (amerikai) 6:4, 6:2; Szugijama (japán, 17.)–Szafina (orosz) 3:6, 7:5, 6:2; Weingartner (német)–Coetzer (dél-afrikai, 18.) 6:1, 6:4; Srebotnik (szlovén)–Farina-Elia (olasz, 20.) 2:6, 6:3, 4:3-nál feladta; Granville (amerikai, 31.)–Bedanová (cseh) 6:2, 6:3; Gagliardi (svájci)–Mikaelian (32.) 6:3, 6:2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik