Rafter nagy űrt hagy maga után

K. J.K. J.
Vágólapra másolva!
2003.01.10. 21:22
Címkék
Sokkoló hír érkezett: visszavonult Patrick Rafter, a szerva-röpte iskola egyik ékköve, az ausztrál teniszsport világszerte népszerű alakja. A 30 éves klasszis azzal indokolta döntését  sajnos, hozzátéve: végleges , hogy nem tudná ismét a megfelelő szintre hozni a játékát, meg aztán nincs meg benne a kellő motiváció.
Az exvilágelsô Pat Rafter végleg elköszönt (Fotó: Reuters/Ian Waldie)
Az exvilágelsô Pat Rafter végleg elköszönt (Fotó: Reuters/Ian Waldie)
Az exvilágelsô Pat Rafter végleg elköszönt (Fotó: Reuters/Ian Waldie)
Az exvilágelsô Pat Rafter végleg elköszönt (Fotó: Reuters/Ian Waldie)
Az exvilágelsô Pat Rafter végleg elköszönt (Fotó: Reuters/Ian Waldie)
Az exvilágelsô Pat Rafter végleg elköszönt (Fotó: Reuters/Ian Waldie)
"Anélkül pedig semmi értelme sem volna" – mondta Rafter, aki a 2001-ben odahaza elveszített Davis-kupa-döntő óta nem lépett pályára. – Ezzel együtt, roppant nehéz döntést hoztam, hiszen a Davis-kupát és Wimbledont mindenképpen meg akartam nyerni. De a sport már csak ilyen: van, amit megnyerhetsz, és van, amit nem.”
Rafter sok mindent nyert. Kétszer US Opent (1997, 1998), egyszer Davis-kupát, igaz, a franciák elleni finálét (1999) sérülés miatt ki kellett hagynia. De talán ennél is fájóbb számára, hogy Wimbledonban "csak” második hely jutott neki, kétszer is, mert 2000-ben Pete Sampras, 2001-ben pedig Goran Ivanisevic fölülmúlta őt a döntőben. Elődöntőből viszont Grand Slamet csinált, mind a négy nagy tornán legalább egyszer eljutott a legjobb négyig.
"Értetlenül állok a döntése előtt, hiszen egy hete együtt teniszeztünk, és kiválóan ütött, jobban, mint sok olyan játékos, aki éjjel-nappal edz. Egy szóval sem említette, hogy befejezi” – fejezte ki csalódottságát honfitársa, a világelső Lleyton Hewitt. John Howard ausztrál miniszterelnök ugyanakkor érezte, Rafter már nem tér vissza: "Amikor tavaly bejelentette, hogy egy évig pihen, és csak utána dönt a folytatásról, sejtettem, hogy ez lesz a vége. Felbecsülhetetlen érték volt a pályákon, mindenki szerette.”
Mielőtt azonban teljes "gyászba” borulnánk, emlékezzünk meg Czink Melindáról (162. a ranglistán), aki a második kört is teljesítette az Australian Open selejtezőjében, és lapzártánk után – az olasz Santangelo (176.) ellen – a főtáblára jutásért lépett pályára. Második áldozatát, a francia Beigbedert (153.) egyébként 46 perc alatt verte meg 6:0, 6:1-re, 20 nyerőt – köztük 4 ászt – ütve.
A főtáblára alanyi jogon felférő három honfitársunk sorsolása viszonylag szerencsésen alakult. A férfi egyes egy szem magyarja, Sávolt Attila (97.) az ausztrál Luczakot (185.), a női egyesben rajthoz álló Mandula Petra (90.) és Kapros Anikó (108.) pedig a horvát Talaját (85.), illetve az olasz Grandét (47.) kapta az első körben. Amennyiben Petra továbbjut, és erre minden esélye megvan, akkor a második fordulóban a verseny 4. kiemeltje, a világbajnok Clijsters következne. Egyszer már találkoztak, a 2001-es Roland Garros negyeddöntőjében, akkor a belga nyert.


Australian Open, Melbourne
(10 230 000 dollár, kemény pálya)
Női egyes. Selejtező. 2. forduló: Czink Melinda (magyar)–Beigbeder (francia) 6:0, 6:1

WTA-torna, adidas International, Sydney
(585 000 dollár, kemény pálya)
Elődöntő: K. Clijsters (belga, 2. kiemelt)–Henin-Hardenne (belga, 3.) 6:2, 6:3; Davenport (amerikai, 6.)–Panova (orosz) 6:3, 7:5

WTA-torna, Moorilla International, Hobart
(110 000 dollár, kemény pálya)
Döntő: Molik (ausztrál)–Frazier (amerikai, 2.) 6:2, 4:6, 6:4

WTA-torna, Canberra Women's Classic, Canberra
(110 000 dollár, kemény pálya)
Elődöntő: Shaughnessy (amerikai, 2.)–Loit (francia) 6:1, 7:5; Schiavone (olasz, 5.)–Bartoli (francia) 6:4, 3:6, 6:3

ATP-torna, adidas International, Sydney
(380 000 dollár, kemény pálya)
Elődöntő: Ferrero (spanyol, 2.)–Schüttler (német) 3:6, 6:3, 6:2; Li Hjung Taik (dél-koreai)–W. Ferreira (dél-afrikai) 6:3, 6:3

ATP-torna, Heineken Open, Auckland
(380 000 dollár, kemény pálya)
Nyolcaddöntő: Kuerten (brazil, 4.)–Russell (amerikai) 4:6, 6:4, 6:2; Koubek (osztrák)–Sluiter (holland) 6:3, 3:6, 6:1. A negyeddöntő párosítása: Novák (cseh, 1.)–Mantilla (spanyol); Ferrer (spanyol)–Hrbaty (szlovák); Coria (argentin, 7.)–Kuerten; Koubek–Zabaleta (argentin)

Bemutatótorna, Kooyong Classic, Melbourne
3. nap: Grosjean (francia)–Philippoussis (ausztrál) 6:3, 6:7, 6:2; Arazi (marokkói)–Enqvist (svéd) 2:6, 6:4, 6:1; Corretja (spanyol)–el-Ajnaui (marokkói) 6:3, 3:6, 7:6. A döntőben: Agassi (amerikai)– Grosjean

Wimbledon is csúszik?

LONDON. Angol lapértesülés szerint 2005-től a megszokottnál (azaz június utolsó teljes heténél) később kezdődik a wimbledoni Grand Slam-torna, így nem két hét, hanem három választja majd el a párizsi Roland Garrostól. A The Times úgy tudja, hogy a sportág négy legjelentősebb versenyével foglalkozó bizottság a hétfőn rajtoló Australian Open ideje alatt is tárgyal a változtatásról. Az egyhetes csúszás sokat segítene azoknak a teniszezőknek, akik nem igazán kedvelik a füves borítást, mert így a Roland Garrost követő három hétben jobban fel tudnának készülni a viadalra. E módosító "indítvány” is bizonyítja: a Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) mindent megpróbál annak érdekében, hogy szellősebbé tegye a sűrű versenynaptárt. Mint arról már hírt adtunk, Francesco Ricci-Bitti ITF-elnök szerdán közölte, a jobb felkészülés érdekében két hónappal elcsúsztatnák az Australian Open kezdési időpontját.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik