Blake megint öt játszmáig húzta

KAMLER JÁNOS, L. PAPP ISTVÁNKAMLER JÁNOS, L. PAPP ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2002.09.01. 22:33
Címkék
Tenisz  felsőfokon.Vagy még annál is több volt az, amit Hewitt és Blake művelt szombaton a csordultig megtelt Ashe-stadion pályáján. Hibák persze akadtak, nem is kevés, "cserébe viszont három és fél órán keresztül zuhogtak a nyerő ütések, őrületes futómennyiséget láttunk a két sráctól, a labda szinte végig pár centivel a háló felett sűvített egyik oldalról a másikra, és az ember úgy érezte: azok ott ketten más bolygóról jöttek.
Egyesben egy magyar induló a junioroknál

Elkészítették az egyes fôtáblák sorsolását a junioroknál, ahol mindössze egy játékos képviseli hazánk színeit, Babos Zsuzsanna. A magyar kislány lapzártánk után játszotta le az elsô meccsét, ellenfele a horvát Nika Ozegovic volt. Szintén vasárnapi lapzártánk után lépett pályára Mandula Petra, aki vegyes párosban, az izraeli Hadad oldalán a Stevenson, Tarango amerikai kettôs ellen játszott a legjobb nyolc közé kerülésért.
Egyesben egy magyar induló a junioroknál

Elkészítették az egyes fôtáblák sorsolását a junioroknál, ahol mindössze egy játékos képviseli hazánk színeit, Babos Zsuzsanna. A magyar kislány lapzártánk után játszotta le az elsô meccsét, ellenfele a horvát Nika Ozegovic volt. Szintén vasárnapi lapzártánk után lépett pályára Mandula Petra, aki vegyes párosban, az izraeli Hadad oldalán a Stevenson, Tarango amerikai kettôs ellen játszott a legjobb nyolc közé kerülésért.
Ilyet ugyanis nem sűrűn látni, talán egy-egy Sampras–Agassi örökrangadó alkalmával. Az alapvonalról nyüstölték egymást, alátámasztva azt a megállapítást, amely szerint a XXI. század férfitenisze a legkevésbé sem a szerva-röpte játékot erőltetőkről szól majd; illetve hogy nem kell elkeseredni, ha Sampras és a többi öreg végleg lerakja az ütőt.
Itt van, ugyebár, Hewitt, aki húszévesen meghódította a világot, meg Roddick, aki nyilván lesz még jobb is, de említhetnénk Federert, Malisse-t (ők egymással játszottak, előbbi nyert, feledhető mérkőzésen), vagy éppenséggel Szafint, aki ha végre fejben is "megtanul” teniszezni, minimum meghatározó alakja lesz a sportágnak.
Blake már 25 éves, ugyanakkor fejlődőképes (a fonákját finomíthatná), elég csupán azt megemlíteni, hogy egy év alatt több mint 200 helyet lépett előre a világranglistán, pillanatnyilag a legjobb harminc között van. És a pokol legmélyebb bugyrának közelébe képes rántani napjaink legjobb teniszezőjét, a 21 éves Hewittot.
Tavaly is kikapott tőle, ugyanúgy öt szettben, mint pénteken, igaz, akkor ő vezetett 2:1-re, ezúttal meg az auszi, de rögvest hozzá kell tenni: egy esztendeje messze nem volt ilyen remek erőállapotban az amerikai, elvégre az utolsó játszmát 6:0-ra nyerte meg Hewitt. Most is sima volt az ötödik, azon egyszerű oknál fogva, hogy Lleyton tökéletesen teniszezett, pontot alig veszített a saját adogatásánál, és folyamatosan nyomás alatt tartotta ellenfelét, amikor az adogatott. Tizenkét nyerő ütése volt az ötödikben, mindössze hétszer hibázott, 60 százalékban ütötte be az első adogatásait, és 93 százalékban pontot is csinált belőlük, Blake-nek pedig még bréklabdát sem engedélyezett, mindezt egyébként azután, hogy már három órája rohangált a pálya egyik szegletéből a másikba.
"Bele lehet őrülni abba, hogy nem hibázik” – jegyezte meg a szimpatikus amerikai. Ô már csak tudja, mi meg sokadszor is rácsodálkozunk, milyen szédületes játékos Hewitt. Mindössze 180 centis magasságával is óriás a többiek között, és egyre valószínűbb, hogy korszakos zseni lesz belőle, függetlenül attól, hogy megvédi-e a címét vagy sem. Hallgassuk csak Blake-et: "Semmit sem jelent, ha negyven semmire állsz ellene, mert szinte ugyanakkora az esélyed, hogy elbukod a gémet, mint ha neki lenne előnye.”
Hogy ne csupa pozitívumról essék szó az utóbbi egy év legjobb mérkőzése kapcsán: az egyik szurkoló egyszerűen lerasszistázta Hewittot. "Utólag elnézést is kértem Lleytontól a néző nevében. Nem értem, miért kell cikizni őt, rendes srác” – mondta Blake. A teljesség kedvéért: Hewitt tavaly megjegyzést tett az egyik vonalbíró bőrszínére, amiért az – szerinte – erősen Blake javára "fújt”.
Hewitton kívül akad más is, aki lehengerlő játékkal kápráztatja el a nagyérdeműt, jelesül Agassi. A 33. életévében járó amerikai úgy jutott be a legjobb tizenhat közé, hogy egyetlen játszmát sem veszített, és ha nem hagy ki a figyelme a Delgado elleni mérkőzés hajrájában, azt is elmondhatná magáról: a szerváját sem bukta el. Szégyenkeznie így sem kell, hiszen a 16 elveszített gém önmagáért beszél. A férfiak versenyéről még annyit, hogy Ríos visszalépésével kilencre emelkedett azon urak száma (és ebben benne van Sávolt Attila is), akik sérülés miatt kénytelenek voltak feladni a mérkőzésüket. Márpedig ez új Grand Slam-rekord…
Közben történelem íródott szombaton, hiszen az esti program (night session) 1975-ös bevezetése óta először fordult elő, hogy egy férfimérkőzést sem rendeztek villanyfénynél, így aztán Capriati és Hingis próbálta pótolni az ilyenkor szokásos meccsek hangulatát – kevés sikerrel. Capriati semmi extrát sem nyújtott, de természetesen simán nyert, amiként Hingis is az átlag közelében járt – és nem tudni, képes-e ennél többre. Coetzert ugyan megverte, de ilyen "lekvár” tenisszel aligha jut messzire. Hiába rövidültek le Coetzer ütései, képtelen volt belőlük azonnal pontot csinálni úgy, mint a Williamsek, Capriati és Mauresmo.
Vagy éppen következő ellenfele, Szeles Mónika.
Vasárnap ismét esőszünettel indult a nap Flushing Meadowsban, és lapzártánkig egyetlen mérkőzés sem kezdődhetett el.

Amerikai nemzetközi teniszbajnokság, US Open, Flushing Meadows (16 174 200 dollár, kemény borítás)

Férfi egyes
3. forduló: Hewitt (ausztrál, 1. kiemelt)–Blake (amerikai, 25.) 6:7, 6:3, 6:4, 3:6, 6:3; Agassi (amerikai, 6.)–R. Delgado (paraguayi) 6:2, 6:1, 6:2; Federer (svájci, 13.)–Malisse (belga, 19.) 4:6, 6:3, 6:4, 6:4; el-Ajnaui (marokkói, 20.)– Vicente (spanyol) 6:2, 2:6, 6:1, 6:2; Gambill (amerikai)–Gaudio (argentin, 21.) 6:0, 6:2, 6:0; W. Ferreira (dél-afrikai)–Robredo (spanyol, 31.) 6:1, 6:2, 7:5; Mirnij (fehérorosz, 32.)–Hrbaty (szlovák) 7:6, 2:6, 6:4, 6:4
Női egyes
3. forduló: Capriati (amerikai, 3.)– Shaughnessy (amerikai, 30.) 6:2, 6:2; Hingis (svájci, 9.)–Coetzer (dél-afrikai) 6:3, 6:4; Frazier (amerikai)–Maleeva (bolgár, 16.) 3:6, 6:2, 6:2

Férfi páros
2. forduló: Knowles, Nestor (bahamai, kanadai, 1.)–Llodra, Santoro (francia) 7:6, 6:3; Björkman, Woodbridge (svéd, ausztrál, 4.)–Humphries, Luxa (amerikai, cseh) 7:5, 6:1; W. Black, Ullyett (zimbabwei, 5.)–Hadad, Kuresi (izraeli, pakisztáni) 6:4, 4:6, 6:2; Arthurs, Kratzmann (ausztrál)–Hill, Paes (ausztrál, indiai, 13.) 7:6, 4:6, 7:6; MacPhie, Zimonjics (amerikai, jugoszláv, 14.)–Gimelstob, Tarango (amerikai) 5:7, 6:2, 7:6; Koenig, Prinosil (dél-afrikai, német, 15.)–Clément, Grosjean (francia) 6:1, 6:4

Női páros
1. forduló: Petrova, Pratt (orosz, ausztrál)–Farina-Elia, Schett (olasz, osztrák, 10.) 6:1, 6:4; Majoli, C. Martínez (horvát, spanyol)–Bedanová, Bovina (cseh, orosz, 14.) 6:4, 6:3; Navratilova, Tyuljaganova (amerikai, üzbég)–Molik, Schiavone (ausztrál, olasz) 7:6, 7:5; Déchy, Tu (francia, amerikai)–Marrero, Müller (spanyol, német) 7:6, 6:1; Kuznyecova, Neffa-De los Ríos (orosz, paraguayi)–Glass, Hrdlicková (német, cseh) 7:6, 7:6. 2. forduló: Raymond, Stubbs (amerikai, ausztrál, 1.)–Grant, Spears (dél-afrikai, amerikai) 6:3, 6:3; Hingis, Kurnyikova (svájci, orosz, 5.)–Granville, Hopkins (amerikai) 6:1, 6:2; Dhenin, Matevzic (francia, szlovén)–Henin, Martínez-Granados (belga, spanyol) 6:4, 7:5; Rubin, Zvereva (amerikai, fehérorosz)–Boogert, Oremans (holland) 6:4, 6:4

Vegyes páros
1. forduló: Hantuchová, Ullyett (szlovák, zimbabwei, 4.)–Hopkins, oliver (amerikai) 6:3, 6:2. Nyolcaddöntő: Po-Messerli, Johnson (amerikai, 6.)–Arendt, Etlis (amerikai, argentin) 7:6, 6:2; Morariu, Gimelstob (amerikai)–Lihovceva, Bhupathi (orosz, indiai, 3.) 6:4, 6:7, 7:6
A nap mérkőzése
Lleyton Hewitt (ausztrál, 1. kiemelt)–James Blake (amerikai, 25.) 6:7, 6:3, 6:4, 3:6, 6:3
1. adogatások (%-ban) 50 60
Ászok 15 9
Kettős hibák 5 5
Ki nem kényszerített hibák 40 86
Az 1. adogatásból megnyert pontok (%-ban) 82 67
A 2. adogatásból megnyert pontok (%-ban) 61 53
Az 1. adogatások átlagsebessége (km/óra) 179 169
A 2. adogatások átlagsebessége (km/óra) 137 126
Legerősebb adogatás (km/óra) 198 201
Direkt pontok 53 60
Sikeres brékpontok 4/16 2/5
Pontok/kísérletek a hálónál 20/31 43/71
Összes pontok 175 155
Mérkőzésidő 214 (56+40+40+43+35) perc
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik