Valijevának a svájci legfelsőbb bíróság sem adott igazat

Vágólapra másolva!
2024.10.03. 13:26
Kamila Valijeva (Fotó: Getty Images)
A svájci legfelsőbb bíróság elutasította a doppingügyben elmarasztalt Kamila Valijeva orosz műkorcsolyázónak a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) ítélete elleni fellebbezését.

Valijeva a jogi hatóságnál szerette volna elérni, hogy érvénytelenítse a CAS döntését, amellyel a sportolók fegyelmi ügyeiben eljáró testület négy évre felfüggesztette az orosz műkorcsolyázó versenyzési jogát a doppingellenes szabályok megsértése miatt. A svájci bíróság nem fogadta el az orosz fél érveit, így például azt, hogy a CAS megbízottjai nem járhattak volna el Valijeva esetében, mivel a sportoló nem adta írásos beleegyezését a választottbírósági eljárás megkezdéséhez. A moszkvai álláspont szerint hiba volt az is, hogy a CAS részéről nem fordítottak kellő figyelmet a „védett személy” fogalmára, így Valijeva fiatal korára, ami lehetővé tette volna a négyéves tilalmi szankció enyhítését.

Valijeva jogi képviselői az után fordultak a svájci legfelsőbb bírósághoz, hogy a CAS elutasította az Orosz Olimpiai Bizottság és az orosz sportági szövetség fellebbezését a műkorcsolyázó eltiltása után elvett 2022-es pekingi ötkarikás csapataranyérem ügyében. A fellebbezők azt szerették volna elérni, hogy az aranyérem Oroszországnak járjon, azonban a június 12-i meghallgatást követően az illetékes testület arra a következtetésre jutott, hogy Valijevát doppingvétség miatt megfelelő indokkal zárták ki a csapatversenyből, ezért az ottani eredményeit nem lehet figyelembe venni, így az oroszok nem kaphatnak aranyérmet. A 2006-os születésű Valijeva – aki egyéniben eredetileg a negyedik helyen végzett – kezdettől ártatlannak vallotta magát. A felmentését elérni akaró védői a többi között arra hivatkoztak, hogy a sportolónak a Pekingben elvégzett valamennyi doppingtesztje negatívnak bizonyult. A pozitív minta, amelyet 2021 decemberében vettek az orosz bajnokság során, a stockholmi labor késlekedése miatt csak 2022 februárjában vált ismertté, amikor már lezajlott az orosz győzelmet hozó olimpiai csapatverseny. Az is érv volt Valijeva mellett, hogy a trimetazidin, amit kimutattak nála, nem segíti a korcsolyázókat a sportteljesítmény javításában. 

A pekingi aranyérmet az Egyesült Államok műkorcsolyacsapata kapta meg, miután Valijevát eltiltották. A versenyzői jog felfüggesztése 2021. december 25-től érvényes. A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) később azt tudatta, hogy a harmadikról a második helyre fellépő japánok mögött Oroszországot illeti meg a bronzérem, mert noha Valijeva kizárásával az összpontszáma 74-ről 54-re csökkent, így is megelőzi az 53-mal végzett Kanadát.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik