Téli olimpia 2030: mértéktartó rendezést ígér az egyik francia régióelnök

Vágólapra másolva!
2023.10.19. 16:39
null
A 2022-es téli olimpia záróünnepsége (Fotó: Árvai Károly)
Mértéktartó rendezést ígér Auvergne-Rhone-Alpes régió elnöke azoknak, akik a 2030-as téli olimpia francia pályázatának gazdasági és környezetvédelmi vonatkozásai miatt nyugtalankodnak.

 

Laurent Wauquiez úgy fogalmazott a regionális tanács csütörtöki ülése előtt, hogy ez egy „nagyszerű kihívás, nagyszerű álom”, olyan esemény, amely illik a térséghez.

„Régiónkat áthatja az olimpia öröksége” – utalt arra, hogy Chamonix 1924-ben, Grenoble 1968-ban, Albertville pedig 1992-ben volt házigazdája téli játékoknak. Úgy folytatta, hogy a mostani pályázat mértéktartó, tekintetbe veszi a környezetvédelmi szempontokat és fenntartható örökség létrehozását célozza meg, ennek érdekében pedig a már meglévő infrastruktúrára támaszkodik.

A pályázatot Auvergne-Rhone-Alpes és Provence-Alpes-Cote-d'Azur régió közösen dolgozta ki. A végleges anyagot november 7-én nyújtják be a franciák és 21-én egyeztetnek róla a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB).

Szapporo egy hete visszalépett a pályázattól, így Franciaország mellett Svájc, Svédország és Salt Lake City érdeklődik a rendezés iránt, de az amerikai város inkább a 2034-es játékoknak adna otthont, hogy elkerülje a „szponzori ütközést” a 2028-as Los Angeles-i nyári olimpiával.

A NOB novemberben tárgyal a lehetséges helyszínekről, a helyszínkiválasztás 2024-ben várható.

A 2026-os téli olimpiára Milánóban és Cortina d'Ampezzóban kerül sor.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik