Téli olimpia: „Erre nincsenek szavak” – Valijevát védik az orosz klasszisok

V. Á.V. Á.
Vágólapra másolva!
2022.02.18. 09:05
null
Kamila Valijeva (Fotó: AFP)
Mint ismert, a 15 éves Kamila Valijeva csütörtökön lemaradt a dobogóról, majd sírva ment le a jégről. A doppingügybe keveredett orosz műkorcsolyázót korábbi orosz klasszisok vették védelmükbe.


„Ha megkérdezik, ki ennek az olimpiának a hőse, akkor azt mondom, hogy Kamila. El sem tudom képzelni, hogy mit érezhet most. Nehéz lesz még négy évet kibírnia”
– idézi a kétszeres világbajnok Irina Szluckaját a sports.ru.

A korábbi klasszis, jelenleg az orosz válogatott mellett dolgozó Tatyjana Taraszova keményen fogalmazott.

Erre nincsenek szavak. Megverték és megölték idézi a sportrbc.ru.

ELŐZMÉNYEK

Valijeváról másfél héttel ezelőtt derült ki, hogy egy december végén adott doppingmintájának vizsgálata pozitív eredménnyel zárult. Ezért a pekingi csapatverseny érmeit nem adták át – az oroszok megnyerték a viadalt –, s egészen hétfőig kérdéses volt, hogy folytathatja-e szereplését a játékokon. Az Orosz Olimpiai Bizottság az ilyenkor automatikus előzetes eltiltást felfüggesztette, ám döntését a NOB, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) és a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) is megtámadta a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS), mely ugyanakkor hétfőn helybenhagyta a határozatot. A bíróság magát a doppingesetet még nem vizsgálta.

A CAS döntését követően a NOB közölte, hogy azokban a számokban, amelyekben Valijeva dobogós, az ügyének teljes lezárása után lesz majd éremosztás.

A csapatversenyben Valijeva szenzációsan korcsolyázott, a nők közül először ugrott négyfordulatost olimpián, rögtön kétszer is, s ugyan harmadszor elesett, de így is a legjobb volt a mezőnyben, azaz nagy szerepe volt abban, hogy az orosz csapat az első helyen zárt, megelőzve az Egyesült Államok és Japán válogatottját.

A januárban Eb-aranyérmet szerző Valijeva – miután első lett a női rövid programban – csütörtökön négyszer is hibázott, egyszer elesett, és végül a dobogóról is lemaradt, negyedik lett. A verseny végén sírva ment le a jégről.

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik