Téli olimpia: Érezni lehet az óvás hatását – Bánhidi Ákos

Vágólapra másolva!
2022.02.09. 21:21
null
Bánhidi Ákos elégedett a két pontszerző hellyel (Fotó: Árvai Károly)
A rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott edző-menedzsere, Bánhidi Ákos elárulta, tudták, hogy Liu Shaolin Sándor feláll a padlóról: a szerdai hatodik helyét jórészt fegyelmezettségének köszönheti.


– A szerdai versenynap bebizonyította, hogy két extraklasszis versenyzőnk biztosan van, hiszen a Liu Shaolin kizárását hozó hétfői ezer méteres döntő után ő és az öccse nyílegyenesen jutott be ezerötszázon a fináléba.

– Egyetértek a megállapítással, annyival egészíteném ki, hogy minden versenyzőnk klasszis, hiszen aki kijutott az olimpiára, azt csak így minősíthetjük – válaszolta Bánhidi Ákos, a magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott edzője és menedzsere. – Más kérdés persze, hogy a Liu testvérek a talpra állásuk mellett megint harcban álltak az érmekért. Nagy fegyelmezettségre vall, hogy ilyen közel voltak a dobogóhoz, ráadásul egy olyan számban, amelyik azért nem áll olyan közel hozzánk – persze, lehet itt is jót markolni, szoktunk is, de azért ötszázon és ezer méteren nagyobb az éremesély, úgyhogy ez a negyedik és hatodik hely kiváló eredmény.

– Hogyan állították talpra Liu Shaolin Sándort?
– Nem próbáltunk meg pszichológust játszani, esetében nem is igen lehetett. Sanyi magának köszönheti, hogy felállt, s hogy olimpiai rekordot futott ezerötszázon, ahogyan azt is, hogy pontszerző helyen végzett. Várható volt, hogy megcsinálja, tudtuk, hogy képes rá. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy az ezerméteres döntő után és még szerdán is nem volt tele indulattal, de tudta kezelni. Igazán elégedett lehet magával.

– Shaolin azt mondta magáról, hogy zseni.
– Sanyinak van egyfajta Mumammad Ali-attitűdje – nem térdepeltetném kukoricára azért, mert ilyet mondott magáról, hiszen őt segítik ezek a mondatok. És tudjuk, hogy valóban az. Igaz, az én karakterem más, kevésbé támogatja az ehhez hasonló kijelentéseket, de nála támogatni kell, mert ez tényleg csak még magasabbra repíti.

– Érez némi változást a bíráskodásban az óvásunk és a sportdiplomáciai lépések után?
– Szerdán úgy éreztem magam, mint egy olyan vízilabdameccsen, amelyen az egyik csapat sok ötméteres kap, majd ezt követően reklamál az ellenfél, s bár nem feltétlenül történik szabálytalanság, onnantól nekik fújják be a büntetőket – másként: éreztem némi egyensúlyba billenést az első két versenynap után.

– Hogy értékeli Liu Shaoang negyedik helyét?
– Ádóban rengeteg erő van, hogy mennyi, arra bizonyság ez a szerda. Ő a világ egyik legjobb sprintere, ezek után ezerötszázon is majdnem odaért a dobogóra. Kétsége ne legyen senkinek: a Liu testvérek élezik a bicskát az ötszázra. Bár sprintszám, nagyon sok minden történhet negyven másodperc alatt, de ott sokkal inkább nekünk áll a zászló, mint állt ezerötszázon.

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik