Sikertelen magyar gyorskoris nap, feszültségek a női váltóban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.10. 14:51
null
Az 1500 méteren Torinóban olimpiai ötödik Knoch Viktornak ezúttal nem sikerül a kvalifikáció (Fotó: MTI)
Nem termett sok babér a magyar férfi és női rövid pályás gyorskorcsolyázók selejtezőiben. Egy versenyzőnk sem került be az A-döntőkbe, a 3000 méteren induló női váltó a B-döntőben folytathatja jövő kedden.

FÉRFI 1500 MÉTER

Knoch, aki a 2006-os torinói olimpián 5. helyezett volt ebben a számban, futamának utolsó körében rálépett a pályát szegélyező korongra, elesett. Végül csak a hatodik, utolsó helyen ért célba, így kiesett.

A 4. futamban Béres Bence a táv elején még jól tartotta magát, sokáig az első háromban, vagyis továbbjutó pozícióban volt, de a táv vége felé egyre inkább csúszott hátra, végül pedig 2:20.35-ös idővel csak a hatodik, azaz utolsó helyen végzett.

Az 5. futamban Liu Shaolin minimális különbséggel, egyetlen ezreddel maradt le a továbbjutást jelentő harmadik helyről. A francia Thibaut Fauconnet 2:14.054-et ment, míg Lui Shaolin 2:14.055-öt. Ez országos csúcs, Darázs Péter hét éve felállított rekordját adta át a múltnak.

Érdekesség, hogy Liu Shaolin az egész nap (ideértve a selejtezőt, az elődöntőt és a döntőt) negyedik legjobb idejét érte el, vagyis gyorsabb volt még Charles Hamelin aranyat érő idejénél is.

Szocsi 2014
RÖVID PÁLYÁS GYORSKORCSOLYA, FÉRFI 1500 MÉTER
1. Charles Hamelin (Kanada) 2:14.985 perc
2. Han Tian-ju (Kína) 2:15.055
3. Viktor An (Oroszország) 2:15.062
4. J. R. Celski (Egyesült Államok) 2:15.624
5. Csen Te-csüan (Kína) 2:15.626
6. Li Han Bin (Dél-Korea) 2:16.466
...
20. Liu Shaolin Sándor (Magyarország) 2:14.055
...
33. Béres Bence (Magyarország) 2:20.327
34. Knoch Viktor (Magyarország) 2:47.714

 

NŐI 500 MÉTER

Keszler Andrea a negyedik, utolsó helyen végzett futamában, így nem jutott tovább. Keszlernek az első kettőbe kellett volna bekerülnie a folytatáshoz.. A győztes brit Elise Christie 44.775-ös idejétől fél másodperccel maradt el.

NŐI 3000 MÉTERES VÁLTÓ

A Darázs Rózsa, Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Lajtos Szandra összeállítású csapat az elején még az élen állt, de aztán a jóval esélyesebb dél-koreai, kanadai és orosz váltó megelőzte a mieinket, akik végül 4:15.473-as időeredménnyel értek célba a negyedik helyen.

Így kvartettünk a jövő héten kedden sorra kerülő B-döntőben folytathatja, a pontszerzésre továbbra is megvan az esély. A hollandokat kizárták, így minimum a hetedik helyen végez a magyar négyes.

FESZÜLT HANGULAT A MAGYAR VÁLOGATOTTBAN

Mindezek ellenére nem felhőtlen a hangulat a női rövid pályás gyorskorcsolya-válogatottban – írja a Blikk.

Darázs Rózsa novemberben egy sikertelen kvalifikációs kísérlet után bejelentette visszavonulását, ám a csapat nélküle, a Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Lajtos Szandra, Kónya Zsófia összeállításban később kivívta a jogot az olimpiai szereplésre. Ezután Darázs meggondolta magát, s édesapja, a csapatvezető be is vette az utazó keretbe, majd a mai váltóba is jelölte.

Emiatt a csapattagok között (pontosabban Darázs és a többiek között) nagyon megromlott a viszony, de a csapatvezető szerint nagyobb volt az esély a sikerre, ha az olimpiára kisebb betegséggel érkező Kónya helyett Darázs szerepel a váltóban.

„Ha ez nálunk történik meg, akkor az öltözőbe sem tehetné be többé a lábát” – idézte a Blikk az eset kapcsán a férfiválogatott egyik, neve elhallgatását kérő tagját.

„Ez nem az a váltó, amellyel érmet nyertem az Európa-bajnokságon és az universiadén. Nemcsak az összetételére gondolok, egyénekre lebontva sem. Erről viszont nem szeretnék beszélni, beszéljenek az okokról azok, akik illetékesek ebben, én nem fertőzöm az agyamat ilyen gondolatokkal” – mondta rendkívül feldúltan Heidum Bernadett az MTI érdeklődésére.

Keszler Andrea szerint az nagy csalódás, hogy még az oroszoktól is elmaradtak, azaz velük sem tudták tartani a lépést, márpedig ha jó eredményt szeretnének elérni a B döntőben, akkor ezen változtatniuk kell jövő hét keddig.

„Ez nem egy emberen múlott” – jelentette ki Keszler.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik