Rövid pályás gyorskorcsolya-vb: kínai, dél-koreai és kanadai arany

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2013.03.10. 16:43
A nőknél a kínai Vang Meng, a férfiaknál pedig a dél-koreai Szin Da Vun nyerte meg az 1000 méteres versenyt vasárnap a Debrecenben zajló rövid pályás gyorskorcsolya-világbajnokságon. A váltóversenyben a nőknél a kínaiak, a férfiaknál pedig a kanadaiak győztek. A nőknél a kínai Vang Meng, a férfiaknál pedig a dél-koreai Szin Da Vun nyerte meg az összetett világbajnoki címet.

A nőknél a szám olimpiai bajnoka, a 16-szoros vb-győztes Vang Meng nem hagyott riválisainak túl sok esélyt a döntőben, de mögötte meglepetésre nem honfitársai, Fan Ke-hszin és Csou Jang, hanem a pályafutása első világbajnoki érmét nyerő holland Jorien Ter Mors, valamint a brit Elise Christie ért célba másodikként és harmadikként. Vasárnap a legjobb magyarnak bizonyult Heidum Bernadett az egész hétvége legnagyobb hazai sikerét elérve a táv összesített eredményei alapján hatodik lett.

A férfiaknál az 1000 méteren pályafutása első vb-érméért hajtó olimpiai bajnok kanadai Charles Hamelinnek a hollandok korábbi Európa-bajnokával, Sjinkie Knegttel, valamint az összetettben vezető dél-koreai Szin Da Vunnal, illetve az amerikai John Robert Celskivel kellett megküzdenie.

Hamelin a várakozásoknak megfelelően azonnal az élre állt, sokáig vezetett, a hajrában azonban Celski megközelítette, megpróbálta megelőzni, de a kanyarban összeértek, és mindketten elestek. Ennek nyomán Da Vun és Knegt fordult rá az utolsó egyenesre az első két helyen, és előbbi végül három századdal ért előbb célba, mint riválisa.

A férfiaknál 48-an, a nőknél 44-en indultak az 1000 méteres versenyben, Keszler Andrea a 22., Knoch Viktor a 18., Liu Shaolin Sándor pedig a 20. helyen zárt.

Az összetett győzelem eldöntésére mindkét nemnél 3000 méteres szuperdöntőket rendeztek, amelyen a távonkénti finálékban szerepelt versenyzők közül a legjobb nyolc indulhatott. A távonkénti döntőkben a korcsolyázók pontokat kaptak, ez alapján alakult ki, melyik nyolc versenyző állhatott rajthoz a szuperfináléban.

A nőknél a négyszeres olimpiai bajnok Vang Meng úgy vághatott neki a futamnak, hogy valódi esélye az addig gyűjtött pontok alapján már csak neki és a dél-koreai Park Szung Hinek volt az összetett diadalra. A két versenyző ennek megfelelően leginkább egymásra figyelt, de a táv háromnegyedéhez közeledve összeértek, Park elesett, a dél-koreai Sim Szuk Hi által megnyert szuperdöntő után pedig a versenybírók Menget zárták ki, őt látták ugyanis szabálytalannak. A kínainak azonban így is sikerült nyernie az összetettben, Park ugyanis csak hatodikként ért célba, s így nem szerzett elég pontot ahhoz, hogy utolérje riválisát.

A férfiak szuperfináléjában a Debrecenben 1000 és 1500 méteren is győztes Szin Da Vun honfitársától, Kim Jun Dzsétől kapott olyan támogatást, amellyel be tudta biztosítani összetettbeli sikerét. A két dél-koreai végig uralta a mezőnyt, ők irányították a futam alakulását, s végül Jun Dzse győzelme, valamint Da Vun második helye azt jelentette, hogy utóbbié lett az összetett világbajnoki cím.

A férfiaknál Knoch Viktor a 24., Liu Shaolin Sándor a 26. helyen zárt, a nőknél Heidum Bernadett 20., Keszler Andrea pedig 25. lett összetettben.

A férfiaknál 48, a nőknél 44 versenyző állt rajthoz a debreceni vb-n.

VÁLTÓK

A Főnix Csarnok közel 3000 fős közönsége nagyszerű hangulatot varázsolt a pálya köré a staféták fináléinak idejére. A nőknél egyértelmű volt a kínaiak fölénye, igaz, akadt egy olyan megmozdulásuk, amelyet a döntőt követően a versenybírók vizsgáltak, végül azonban nem büntették meg az ázsiaiakat.

A férfiaknál a dél-koreaiak és a kanadaiak küzdöttek óriásit a győzelemért, s bár a célvonalon előbbiek haladtak át elsőként, a versenybírók utólag egy szabálytalan megmozdulásért kizárták őket, így az aranyérem a második helyen célba ért kanadaiaké lett.

FÉRFIAK, 1000 méter
1. Szin Da Vun (Koreai Köztársaság) 1:30.374 perc
2. Sjinkie Knegt (Hollandia) 1:30.406
3. Charles Hamelin (Kanada) 1:40.094
...18. Knoch Viktor
...20. Liu Shaolin Sándor

NŐK, 1000 méter
1. Vang Meng (Kína) 1:31.549 perc
2. Jorien Ter Mors (Hollandia) 1:31.609
3. Elise Christie (Nagy-Britannia) 1:32.281
...6. Heidum Bernadett
...22. Keszler Andrea

ÖSSZETETT
FÉRFIAK

1. Szin Da Vun (Koreai Köztársaság) 89 pont
2. Kim Jun Dzse (Koreai Köztársaság) 55
3. Charles Hamelin (Kanada) 39
...24. Knoch Viktor
...26. Liu Shaolin Sándor

NŐK
1. Vang Meng (Kína) 68 pont
2. Park Szung Hi (Koreai Köztársaság) 58
3. Sim Szuk Hi (Koreai Köztársaság) 55
...20. Heidum Bernadett
...25. Keszler Andrea

 

FÉRFI VÁLTÓ (5000 méter)
1. Kanada (Michael Gilday, Charles Hamelin, Olivier Jean, Charle Cournoyer) 6:51.379 perc
2. Oroszország (Vjacseszlav Kurginyan, Szemjon Jelisztratov, Vladimir Grigorjev, Viktor An) 6:51.953
3. Hollandia (Sjinkie Knegt, Freek van der Wart, Niels Kerstholt, Daan Breeuwsma) 6:52.187
...8. Magyarország (Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor, Béres Bence, Burján Csaba)

NŐI VÁLTÓ (3000 méter)
1. Kína (Zhou Yang, Liu Qiuhong, Vang Meng, Fan Ke-hszin) 4:14.104 perc
2. Kanada (Marie Eve-Drolet, Valerie Maltais, Marianne St-Gelais, Jessica Hewitt) 4:15.106
3. Japán (Szakai Jui, Ito Ajuko, Szakurai Biba, Simizu Szajuri) 4:15.680
...8. Magyarország (Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Lajtos Szandra, Kónya Zsófia)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik