Vancouver 2010: a 2. versenynap összefoglalója - győztesek, a magyar eredmény

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2010.02.15. 08:17
null
Bilodeau munkában: Kanada első aranyérmét szerezte házigazdaként (Fotók: Reuters)
A vancouveri téli olimpia második versenynapján Franciaország Vincent Jay és Jason Lamy-Chappuis révén két aranyérmet szerzett. Kanada is örülhetett: az észak-amerikai ország korábban két olimpiának adott otthont, de egészen Alexandre Bilodeau mostani győzelméig várt első, házigazdaként szerzett aranyérmére.

Öt aranyérmet osztottak ki a vancouveri olimpia második versenynapján, az elsőt a férfi sílövők 10 km-es sprintversenyében, amely számban Tagscherer Imre révén mi magyarok is érdekeltek voltunk.

Jason Lamy-Chappuis úton az aranyérem felé
Jason Lamy-Chappuis úton az aranyérem felé

A győzelmet meglepetésre a francia Vincent Jay szerezte meg a norvég Emil Hegle Svendsen és a horvát Jakov Fak előtt. Érdekesség, hogy a mindössze 24 esztendős Jay korábban még dobogón sem állt világversenyen, igaz, egy éve a vancouveri világkupa-versenyen már győzött a 20 km-es távon.

A második versenynap egyetlen magyar indulója, Tagscherer Imre négy és fél perc hátránnyal 88 indulóból a 80. helyen zárt.

Következett a női gyorskorcsolyázók 3000 méteres versenye, amelyet a csehek kiválósága, a világbajnoki címvédő Martina Sáblíková nyert meg, 4:02.53-as új pályacsúccsal. Az ezüstérmes a német Beckert, a bronzérmes pedig a kanadai Groves lett.

Az északi összetett versenyzők normálsánc-versenye nem hozott nagy meglepetést, ugyanis az összetett világkupa éllovasa, Jason Lamy-Chappuis nyakába akasztották az aranyérmet. A francia versenyzőnek parádés hajrát kellett bemutatnia ahhoz, hogy felállhasson a dobogó legfelső fokára.

Franciaország így Vincent Jay sikere után két órával ismét aranyéremnek örülhetett, és a második nap után vezeti az olimpiai éremtáblázatot.

Vincent Jay néhány órával megelőzte honfitársát
Vincent Jay néhány órával megelőzte honfitársát

A grúz Nodar Kumaritasvili tragikus halála miatt reflektorfénybe kerültek a szánkóversenyek, de most szerencsére nem újabb balszerencsés eseményről, hanem német aranyéremről kell beszámolni: Felix Loch honfitársát, David Möllert és az előző két olimpia bajnokát, az olasz Armin Zöggelert megelőzve nyerte meg a férfi együlésesek versenyét.

Az utolsó döntőben a házigazda Kanada is megszerezte első aranyérmét Alexandre Bilodeau révén, aki a férfi síakrobaták mogul versenyszámában zárt az élen. Érdekesség, hogy ez az aranyérem az első, amelyet Kanada hazai rendezésű olimpián nyert: az észak-amerikai ország sportolói sem az 1976-os montreali nyári, sem az 1988-as calgaryi téli olimpián nem szereztek első helyezést.

A kanadaiak örömét tovább növelheti, hogy a Nashville Predators elleni mérkőzésen elszenvedett kisebb sérülése ellenére Sidney Crosby, a Pittsburgh Penguins és a juharleveles válogatott klasszisa ott lesz a jégkorongtornán.

A 2. NAP GYŐZTESEI ÉS A MAGYAR EREDMÉNYEK
 

A GYŐZTESEK

 

Sílövészet, férfi 10 km-es sprint: Vincent Jay (Franciaország)

 

Északi összetett: Jason Lamy-Chappuis (Franciaország)


Gyorskorcsolya, női 3000 m:
Martina Sáblíková (Csehország)


Szánkó, férfi egyes:
Felix Loch (Németország)


Síakrobatika, férfi mogul:
Alexandre Bilodeau (Kanada)

 

A MAGYAROK EREDMÉNYEI

 

Sílövészet, férfi 10 km-es sprint: Tagscherer Imre a 88 indulóból a 80. helyen végzett

 

ÉREMTÁBLÁZAT
ORSZÁG ARANY EZÜST BRONZ
Franciaország 2 1
Németország 1 3
Egyesült Államok 1 2 3
Kanada 1 1 1
Dél-Korea (Koreai Köztársaság) 1 1         
Csehország 1
Hollandia 1         
Svájc 1         
Szlovákia 1         
Ausztrália 1       
Lengyelország 1         
Norvégia 1
Olaszország 2
Ausztria 1
Horvátország 1
Oroszország 1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik