Kettős osztrák siker a norvég hóesésben

CSATLÓS DÁVIDCSATLÓS DÁVID
Vágólapra másolva!
2009.12.05. 18:10
null
Gregor Schlierenzauer remekelt Lillehammerben (Fotó: Action Images)
Címkék
Az osztrák Gregor Schlierenzauer nyerte meg a Lillehammerben rendezett síugró világkupaversenyt. A második helyen honfitársa, Thomas Morgenstern, a harmadikon pedig a lengyel Adam Malysz végzett.

 

A 2009–2010-es síugró világkupa második állomásának a norvégiai Lillehammer adott otthont. Az eredetileg Trondheimbe kiírt versenyt szakadó hóesésben, de legalább ideális szélviszonyok között bonyolították le az 1994-es téli olimpia helyszínéül szolgáló északi városban.

A pénteki selejtező után 50 síugró vághatott neki a kétfordulós viadalnak, amelynek első körét az osztrákok klasszisa, Thomas Morgenstern nyerte meg 130 méteres ugrásával.

Az első komoly eredményt a tizenhármasas rajtszámmal induló Adam Malysztól jegyezhettük fel, aki 127.5 méterrel adta meg az alaphangot, ezt később a 22-es finn Harri Olli és a 27. ugró, a szlovén Robert Kranjec tudta  túlszárnyalni, mindketten 129 méterre repültek.

Majd jött 33-assal az említett Morgenstern, aki egy métert vert Ollira és Kranjecre, de a pontszámok tekintetében majdnem néggyel vezetett a szlovén előtt. Azonban az időjárás miatt sem mehetett biztosra, mert bőven lőtávolban volt még az ötödik Loitzl és a hatodik helyen álló Schlierenzauer is, hisz 126.5, illetve 125.5 méterükkel nem maradtak le túlságosan. Reális esélye volt még a finnek idén visszatérő legendájának, Janne Ahonennek is, aki – úgy tűnik – szép lassan kezd formába lendülni. Ahonen az első körben – Schlierenzauerhez hasonlóan – 125.5 méterig jutott, ám egy pont hátránnyal követte az osztrákot a hetedik helyen. Az első tízbe még a svájci Andi Kuettel, a hazaiak mai legjobbja, Roar Ljoekelsoey és a fiatal szlovén, Mitja Meznar fért be. 

A második körre Walter Hofer versenyigazgató engedélyt adott, hogy magasabb kapuból rajtolhassanak az ugrók, ennek köszönhetően jobb eredmények születtek. Elsőként az orosz Dmitrij Vasziljev jelentkezett be egy 133 méteres ugrással, majd a hazaiak tehetsége, Anders Fannemel szállt 135.5 méterre, és egészen a 19. ugróig, Andreas Koflerig vezette a versenyt. Kofler neve mellé 133.5 méter került, és hét ponttal előzte meg Fannemelt.

Következett az utolsó tíz ugró. Meznar elidegeskedte, mindössze 117 méterre repült, a  kör második legrövidebb ugrása volt az övé, jelentősen visszaesett. Jött Lyoekelsoey, 131 méternél fogott talajt, azonban nem tudta Koflertől átvenni a vezetést. Az őt követő Kuettel sem, 128.5 méterrel csak negyedik volt ekkor, Janne Ahonen centire ugyanakkorát ugrott, ami csak a harmadik helyre volt jó. Érkezett Schlierenzauer, és kis túlzással Lillehammer főteréig ugrott, 141 méterig repült, toronymagasan átvéve a vezetést honfitársától! Már csak öten voltak hátra, azonban "Schlieri" rendesen feladta a leckét a még sáncon lévőknek.

Elsőként Loitzl futott neki a lehetetlennek, de 128.5 métere kevés volt a dobogóhoz is. Malysz azonban régi önmagát idézte, 134.5 méterével és remek stíluspontjaival a második helyre írták ki a nevét .A legjobb finn, Harri Olli 132.5 métere azt jelentette, hogy Malysz maradt második, és mivel Kranjec is "csak" a 130-as vonalon ért földet, már garantált volt , hogy a lengyel dobogóra állhat! Az utolsóként ugró Morgenstern kicsit kivárt, talán még nem fejezte be a fejszámolást – körülbelül 136 métert kellett ugrania ahhoz, hogy nyerjen. 94.3km/h-s elugrási sebessége (ennél csak Loitzl rugaszkodott el gyorsabban a sáncról) sokat sejttetett, azonban 134 méternél nem jutott messzebb, és így meg kellett elégednie a második hellyel.

Holnap ugyanezen a sáncon még egy versenyt rendeznek, reméljük, hasonló izgalmakkal!

 SÍUGRÁS, LILLEHAMMER
1. Gregor Schlierenzauer (osztrák) 268.9 (125.5, 141)
2. Thomas Morgenstern (osztrák) 265.4 (130, 134)
3. Adam Malysz (lengyel) 259.8 (127.5, 134.5)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik