A német Maria Riesch nyerte meg a hölgyek szlalom versenyét

Vágólapra másolva!
2009.02.14. 18:57
A német Maria Riesch nyerte meg a hölgyek szlalom versenyét a Val d’Iséreben zajló 40. Alpesi sí Világbajnokságon. A második helyen a cseh Sarka Zahrobska, a harmadikon a finn Tanja Poutiainen végzett; Kathrin Zettel kiesett.
Maria Riesch világbajnok lett műlesiklásban
Fotó: Reuters
Maria Riesch világbajnok lett műlesiklásban
Maria Riesch világbajnok lett műlesiklásban
Fotó: Reuters
Maria Riesch világbajnok lett műlesiklásban

A világbajnok mérlege

Név: Maria Riesch
Ország: Garmisch- Partenkirchen, Németország
Született: 1984. november 24.
Junior vb: 5x vb (2x kombináció, 1x lesiklás, 1x SzuperG, 1x óriás- műlesiklás), 2x vb-ezüstérmes, 2x vb-bronzérmes
Felnőtt vb: 1x világbajnok (szlalom, 2009 Val d’ Isére), 4. hely (szuper-kombináció, 2009 Val d’ Isére), 5. hely (kombináció, 2003 St. Moritz)
Európa-kupa: EK- összetett és lesiklás győztes(2001/02), 5 győzelem, 8 dobogó
Világkupa: 2x összetett VK- bronzérmes (2003/04; 2007/08), SzuperG-Vk-győztes (2007/08), kombinációs Vk-győztes (2007/08), óriás-műlesikló Vk- 7. helyezett (2005/06), 2x lesikló Vk- 7. helyezett (2003/04; 2007/08), szlalom Vk- 8. helyezés (2007/08)
Világkupa futamok: 181, győzelmek: 10 (5x szlalom, 2x lesiklás, 2x SzuperG, 1x szuper-kombináció)
Dobogók: 25 (8x szlalom, 7x SzuperG, 5x lesiklás, 4x kombináció)
Már csak a legnépszerűbb szakág, a műlesiklás (azaz a szlalom) versenyei maradtak hátra a Val d’Iséreben zajló 40. Alpesi sí Világbajnokságon. Ma a hölgyek mérték össze tudásukat a legandás Bellevarde lejtőn, holnap pedig a férfiak két futamával zárul a vb programja.

Farkasordító hideg, -18°C fogadta a versenyzőket. Sokesélyesnek tűnt a verseny: ha a Világkupa állására tekintünk, Maria Riescht gondolhatnánk toronymagas esélyesnek – a német hölgy azonban az idény elején parádézott igazán, ráadásul kisebb sérülések is hátráltatták. Az összetett toronymagas esélyese, az ebben a számban is kitűnő idényt maga mögött tudó Lindsey Vonn is fájlalta kissé a kezét, na és az eddigi versenyek is sokat kivehettek belőle – leírni persze így sem lehetett. A cseh Šárka Zahrobska (a szám címvédője) és a finn Tanja Poutiainen stabil, ám az éllovasoktól rendszerint kissé lemaradó futamokat produkált mostanában, az osztrák Kathrin Zettel és a svéd Anja Pärson pedig időnként nagyot villantott, ám sokszor csalódást okozott az idény során.

Zahrobska adta meg a verseny alapidejét, majd jött Vonn, és átvette a vezetést. A borzalmas futamot produkáló svéd Pietilä-Holmner volt az első kieső, majd Pärson igen mérsékelt menete rontotta tovább a svéd szurkolók hangulatát (később még Borssen is kiesett, így Hansdotter maradt a svédek egyetlen reménye a második futamra). Poutiainen és Riesch sem tudott hibátlan menetet produkálni, Zettel pedig kiesett.

Vonn tehát kezdhetett megnyugodni – ám érkezett az olasz Manuela Mölgg, és nagy meglepetésre bejött az amerikai elé. A hazaiak nagy örömére Sandrine Aubert bejött Vonn mögé, a 3. helyre, míg az osztrákok nagy bánatára Zettel után Kirchgasser sem jutott el az első időmérő pontig sem. Később pedig Görgl és Fenninger csak a mezőny végére tudott bejönni, kicsúsztak az első 30-ból – hatalmas blama a sógoroknak: nem volt osztrák síző a második futamban! Utoljára 1976-ban, az Innsbruckban rendezett olimpián (amely egyben vb is volt) esett meg ez a csúfság Ausztria sízőnőivel.

Szoros volt a verseny, az első 10 egy másodpercen belül végzett (Mölgg, Vonn, Aubert, Zahrobska, Hansdotter, Riesch, Leinönen, Goodman, Poutiainen, Karbon). Három magyar versenyző indulhatott, közülük Hellner Szelina az 50. helyen zárt, Berecz Anna és Döme Zsófia kiesett – pedig egész jó tempóban síeltek.

A második futamban kezdetben szerb, belga és lengyel versenyzők harcát láthattuk (fejlődnek a kisebb sínemzetek?), majd az első futamát elrontó német Hölzl megfutotta az első igazán jó időt. A svájci Sandra Gini is javított gyengébben sikerült első futama után, a hírnevét mentő Anja Pärsonnal azonban nem kelhetett versenyre. A nagy bukását sérülés nélkül megúszó olasz Nicole Gius még Pärsonnál is jobban ment, az utolsó 10 síző előtt ő vezetett.

Honfitársa, Denise Karbon századokkal bejött Gius elé, menete azonban nem volt meggyőző. Poutiainen a pálya felső szakaszán nagyot hibázott, ezután bravúrosan jött, ám ez csak arra volt elég, hogy Karbont egyetlen századdal maga mögé utasítsa. A kanadai Anna Goodman lehetett volna a verseny egyik meglepetése – ám belehibázott futamába, és jelentősen hátracsúszott. A finn Sanni Leinönent se várták a mezőny elejére – és ő sem tudta megismételni első futamát.

Maria Riesch azután megmutatta, hogy is kell jönni ezen a pályán, egy másodperces előnnyel jött be a többiek elé. Frida Hansdotter nem is tudott mit kezdeni ezzel az idővel, a nagy igyekezetnek pocsék futam lett a vége. Šárka Zahrobska apja tűzte a pályát, de hiába: a cseh lány csak Riesch mögé érkezett. A hazaiak reménysége, Sandrine Aubert nem bírta el a terhet, már a pálya elején elesett. Aubert után az idény főszereplője, Vonn is elesett, alig néhány méter után!

A kérdés ezután csak az volt, vajon Mölgg képes lesz-e egymás után két jó futamot menni – eddig szinte mindig „nem” volt a válasz erre a kérdésre az olasz hölgy esetében. Mölgg most sem volt képes legyőzni önmagát, az utolsó métereken kaput tévesztett (addig stabilan vezetett!), ezzel Maria Riesch gyengébb hetei után ismét ünnepelhetett az egész német küldöttséggel, akik gyors egymásutánban második aranyérmüket szerezték.

A címvédő Šárka Zahrobska ezüstéremmel, a mezőny legtapasztaltabb tagja, Tanja Poutiainen pedig az óriás- műlesiklást követően ismét bronzéremmel vigasztalódhatott.

ALPESI SÍ VILÁGBAJNOKSÁG (VAL D’ISÉRE)

NŐI LESIKLÁS
1. Maria Riesch (német) 1:51,80 perc
2. Šárka Zahrobska (cseh) 1:52,57
3. Tanja Poutiainen (finn) 1:52,89
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik