Az osztrák „sasok” szálltak a legmesszebbre az innsbrucki sáncon

Vágólapra másolva!
2009.01.04. 15:56
Kettős osztrák győzelem született a négysáncverseny innsbrucki viadalán: a pontversenyt vezető Wolfgang Loitzl lett az első Gregor Schlierenzauer előtt. A dobogó harmadik fokára az első sorozat után még vezető Martin Schmitt állhatott, Simon Ammann mindössze 8. lett, így pedig közel 16 pontos hátrányba került az utolsó verseny előtt Loitzllal szemben.
Egy hatalmas ugrás Wolfgang Loitzltól a végső siker felé
Fotó: Reuters
Egy hatalmas ugrás Wolfgang Loitzltól a végső siker felé
Egy hatalmas ugrás Wolfgang Loitzltól a végső siker felé
Fotó: Reuters
Egy hatalmas ugrás Wolfgang Loitzltól a végső siker felé

A szombati selejtezőben az élete alighanem legjobb formájában versenyző osztrák Wolfgang Loitzl egy 131 méteres ugrással „üzent” legfőbb riválisának, a svájci Simon Ammann-nak, vasárnap pedig már élesben csaphattak össze a világ legjobb síugrói Innsbruckban.

Az első ugrás párharcaiban „áldozatul esett” a gyengélkedő Jakub Janda, akit a norvég Tom Hilde ugrott túl, nagyon messzire repült azonban a német Martin Schmitt.

Simon Ammann 125.5-ig jutott, majd az utolsó pár két osztrák klasszisa, Gregor Schlierenzauer és Wolfgang Loizl is túlugrotta. Az első ugrások után Schmitt, Loitzl, Schlierenzauer, Ammann, Morgenstern, Kaszai volt a sorrend – a hazai drukkerek nagy örömére három osztrák volt az első ötben.

A második sorozatban az orosz Dmitrij Vasziljev remek ugrással (129.0) került ideiglenesen az élre, és pozícióját meg is tartotta az utolsó tíz ugróig.

Martin Koch Vasziljev mögé szorult (ezzel az orosz helye a Top 10-ben biztosítottá vált), majd Michael Neumayer már át tudta venni a vezetést. A kifejezetten rosszul talajt fogó Ilja Roszljakov nem tudta visszaállítani az orosz uralmat, majd Matti Hautamäki 128 méteres ugrásával került az élre.

A veterán Kaszai is remekül koncentrált, és 126-ig szállt, ezzel pedig 2008–09-es szezonjához képest remek helyet biztosított magának. Az osztrák közönség tombolva fogadta Thomas Morgensternt, de utána lecsendesedett, mert a hazai klasszis ugrása csak az ideiglenes 2. helyre volt elég, Häutamaki mögött.

A nagyágyúk közül Ammann következett, de a svájci mindössze 123.5 méterig jutott (nem épp szép stílussal ráadásul), ezzel pedig egyértelművé vált: Loitzl előtt óriási lehetőség adódott a négysáncverseny összetettjében az ellépésre. Ami nem jött össze Ammannak, sikerült Schlierenzauernek, aki 127.5 méterrel átvette a vezetést, és már csak Loitzl, valamint Schmitt volt hátra.

Loitzl kiváló ugrással biztosította összetettbeli előnyét az utolsó verseny előtt, 128 méterrel állt az élre, és már csak Schmitt taszíthatta le a trónról. Az osztrák sztár 261 ponttal zárt, így több mint 15 pontot vert Ammannra az utolsó verseny előtt.

A győzelemhez 127 méter kellett volna Martin Schmittnek, de a német csak 125.5-ig szállt, amely kevésnek bizonyult: Innsbruck királya Loitzl lett, a dobogó második fokára Schlierenzauer, a harmadikra Schmitt állhatott fel. Finálé Bischofshofenben – Ammann-nak pokolian nehéz dolga lesz, ha meg akarja nyerni a négysáncversenyt.

SÍUGRÁS

NÉGYSÁNCVERSENY, INNSBRUCK
1. Wolfgang Loitzl (osztrák) 261.0 pont
2. Gregor Schlierenzauer (osztrák) 260.3 pont
3. Martin Schmitt (német) 257.7 pont
4. Matti Hautamäki (finn) 253.2 pont
5. Thomas Morgenstern (osztrák) 250.6 pont
6. Kaszai Noriaki (japán) 249.0 pont
7. Michael Neumayer (német) 246.5 pont
8. Simon Ammann (svájci) 245.7 pont

A NÉGYSÁNCVERSENY ÁLLÁSA
1. Loitzl 822.5 pont
2. Ammann 806.7 pont
3. Schlierenzauer 798.0 pont

A VK ÁLLÁSA (MÉG 18 VERSENY VAN HÁTRA)
1. Ammann 797 pont
2. Schlierenzauer 690
3. Loitzl 639
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik