Jacobsen lett a női világbajnok

Vágólapra másolva!
2007.02.22. 14:25
A mindössze húszesztendős Astid Jacobsen nyerte az északi sí világbajnokság sífutó számát Szapporóban. A norvég versenyző a fináléban két tizeddel győzte le a szlovén Petra Majdicot, míg a bronzérmes a selejtezők során a legjobb időt futó finn Virpi kuitinen lett.
Astid Jacobsen nagyszerű hajrájának köszönheti, hogy világbajnok lett
Reuters
Astid Jacobsen nagyszerű hajrájának köszönheti, hogy világbajnok lett
Astid Jacobsen nagyszerű hajrájának köszönheti, hogy világbajnok lett
Reuters
Astid Jacobsen nagyszerű hajrájának köszönheti, hogy világbajnok lett

Először a nők versenyét rendezték meg Szapporóban magyar idő szerint fél tizenegykor. A versenyzők 1165 métert tettek meg, és a harmincan jutottak a negyeddöntőbe, ahol öt hatos csoport vágott neki a távnak. Itt az első két hely automatikus továbbjutást jelentett.

A első futam végén Majdic és Kiutunen nagy csatát vívott az első helyért, de végül a szlovén hölgy nyert.

A második csoportban a célfotó döntött, ugyanis hárman szinte egyszerre értek a célba. Lina Andersson mindössze egyetlen századdal előzte meg Björgent és Manninent, de mindketten továbbjutottak, míg a finn a harmadikok közti legjobb idővel, sőt ideje alapján tizenkettedikként Henkel is az elődöntőbe jutott.

A harmadik futamban Ida Ingmarsdotter és Anan Dahlberg meglépett, és innentől kezdve kettejük versenyéről szólt ez a pár perc, és végülis ebben a sorrendben értek is célba.

A negyedik hatosban Astid Jacobsen esélyeshez méltóan nyert, a második helyen Madoka Nacumi lépett tovább, míg az utolsó körben Smutna és Malvaletho kvalifikálta magát.

A nők első elődöntőjéből automatikusan a döntőbe jutott a futamot végig vezető Majdic és a hatalmas hajrát produkáló Kuitunen.

Az érmesek: Majdic, Jacobsen és Kiutunen
Az érmesek: Majdic, Jacobsen és Kiutunen

A második elődöntőben Astrid Jacobsen hatalmas előnnyel verte öt ellenfelét, és a második helyen 1.3 másodperces hátránnyal Nacumi került a döntőbe.

A két legjobb idővel rajtuk kívül Dahlberg és Lina Andersson jutott a fináléba.

A döntőben már az elején az élre állt a szlovén Petra Majdic, egyre jobban szakadt el a mezőnytől és csal Astrid Jacobsen tudta tartani vele a lépést. A pálya utolsó harmadához érve már csak az volt a kérdés, hogy melyikük nyeri meg az aranyit, hiszen a többiek annyira leszakadtak.

A célegyenesben a norvég hölgy valami hihetetlen hajrát produkált, és a harmadik helyen a finn Kuitinen is felzárkózott, és utolérte a vezető párost. A célvonalon végül Jacobsen haladt át elsőként, két tizeddel megelőzve Majdicot, aki csupán egy hajszállal ért be a bronzérmes Kuitinen előtt.

A magyar színeket Zámbó Viktória képviselte, ő a 71 indulóból a 70. helyen végzett (4:05.40) a selejtezők folyamán, így nem került a negyeddöntőbe sem.

ÉSZAKI SÍ-VB, SÍFUTÁS.

Női sprint (1165 méter)
1. Astrid Jacobsen Norvégia 2:50.9 perc
2. Petra Majdic Szlovénia 0.2 mp h.
3. Virpi Kuitunen Finnország 0.3 mp h

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik