Egy lista, amelyen a Chelsea ma megelőzheti a Realt és az MU-t

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.08.30. 17:42
null
2001-ben szomorúan vette tudomásul a Bayern München, hogy elvesztette a döntőt (fotó: Action Images)
Péntek este a prágai Eden Arénában összecsap a kontinens két regnáló bajnoka, a Bajnokok Ligája-győztes Bayern München és az Európa-liga címvédője, a Chelsea. Számos érdekesség és háttérfinomság öleli körül a két csapat péntek esti összecsapását, most mégsem a nyáron egyaránt új klub élére kinevezett Guardiola és Mourinho spanyolországi el Clásico hadjáratok után újracsomagolt szkanderversenyével, sem a 2012-es Chelsea-sikerrel végződő müncheni BL-döntő visszavágójának pikantériájával, hanem az Európai szuperkupa történetének legsikeresebb klubjaival foglalkozunk – megvizsgáltuk, mely csapatok a legeredményesebb trófeahalmozók a témában, illetve egy szuperkupára kiélezett európai erőrangsort is összeállítottunk.

A szuperkupát 22 játékosa játssza, és a végén nem a németek nyernek

Bár elsőre talán kevesen tippelnék meg, de szuperkupa téren a Bayern München bizony a legkevésbé sem „über alles”. A bajor elitklubnál öt BEK/BL-győzelem ellenére sem találunk egyetlenegy UEFA-szuperkupát sem a vitrinben, pedig az elmúlt harmincnyolc évben három alkalommal (1975, 1976 és 2001) is próbálkozhattak, mindhiába. A cím azonban nem csak a Bayernnél, egész Németországban hiánycikknek számít, összességében hét elbukott döntővel „büszkélkedhet” a nemzet: a Bayern hárma mellé a Hamburg kettő, a Dortmund és a Werder Bremen egy-egy kudarccal társul.

Pep Guardiola tehát mindössze két hónappal müncheni landolása után máris történelmet írhat a Bayern kispadján, helyreállítva a németek augusztusi önbecsülését.

Mourinhóval körözheti le a Chelsea a Real Madridot


A londoniak egyszer már ünnepelhettek, egészen pontosan 1998-ban, KEK-győztesként, az egymérkőzéses rendszer első döntőjében nyertek 1–0-ra a BL-győztes Real Madrid ellen a monacói II. Lajos Stadionban, amely 1998 és 2012 között szolgált a szuperkupa helyszínéül.

Azóta egy alkalommal próbálhatta meg elhódítani a kupát a Chelsea, de tavaly augusztusban BL-győztesként elvérzett az akkor még az Atlético Madridban ellenállhatatlan Radamel Falcaóval szemben. Ha a Chelsea 2012 májusa után péntek este ismét legyőzi a Bayernt, a Real Madridot és a Manchester United lekörözve csatlakozhat a két sikert számláló klubok táborához.

José Mourinho, a Chelsea visszatérő menedzsere a Bayern Münchenhez hasonlóan nem nyert még Európai szuperkupát, Guardiola ellenben játékosként és edzőként is két-két alkalommal, így elmondhatja magáról, hogy a katalán klub összes (4) nemzetközi szuperkupa-sikeréből kivette a részét, de még ezzel sem csúcstartó. Nézzük az 1972, hivatalosan 1973 óta megrendezett „győztesek csatájának” legsikeresebb alakulatait.

Paolo Maldininek volt gyakorlata a Szuperkupa felemelésében (fotó: Action Images)
Paolo Maldininek volt gyakorlata a Szuperkupa felemelésében (fotó: Action Images)


AC Milan • 5

A Milan öt győzelemmel az abszolút menő Európában, emellett két elveszített döntő szerepel a neve mellett. Egyszer a duplázás is sikerült az olasz együttesnek, az 1989-es és az 1990-es BL-győzelem után is felkerült a hab a tortára, utoljára 2007-ben a Sevilla legyőzését követően volt rá példa. Paolo Maldini, a piros-feketék legendás hátvédje mind az öt alkalommal részese volt a sikernek, így egymaga több Európai szuperkupát nyert, mint a Manchester United, a Real Madrid és a Juventus összesen.

Guardiola játékosként és edzőként is nyert Szuperkupát. Itt a 2011-es győzelemért izgul (fotó: Action Images)
Guardiola játékosként és edzőként is nyert Szuperkupát. Itt a 2011-es győzelemért izgul (fotó: Action Images)

Barcelona • 4

A második legtöbb trófeával, szám szerint néggyel a Barcelona rendelkezik, a katalánok azonban a fordított rangsorban is kiemelkednek: a Bayern Münchent (3) és a Portót (3) megelőzve a Barca veszített a legtöbbször (4) Európai-szuperkupa rendezvényen. Nem meglepetés, a spanyol bajnoknál (8) többször egyetlen csapat sem volt jelen az öreg kontinens csúcsmeccsén, a Milan héttel a második a részvételi rangsorban.

Liverpool • 3

A Liverpool akárcsak a BL-trófeák számában, az Európai-szuperkupa tekintetében is első számú angol klubnak számít. A szigetországban egyedüli csapatként nyert három serleget, a Chelsea péntek este eggyel mögé zárkózhat. Ehhez példát kell vennie az Anfield Road lovagjairól, akik 2001 augusztusában 3–2-re győzték le a BL-győztes Bayern Münchent. Az akkor Michael Owen mellett tankként rohamozó Emilie Heskey – rá nem jellemző módon – védőjét egy az egyben megverve, leheletfinom bokamozdulattal vette be Oliver Kahn kapuját.



Ajax Amszterdam • 3

A holland Ajax története során úgy gyűjtött három Európai-szuperkupa-trófeát, hogy rögtön az első kettőt behúzta. A szuperkupa ötlete egyébként a holland De Telegraaf szerkesztőjéhez, Anton Witkamp nevéhez fűződik, de az UEFA csak az első – az újság szponzorálta – finálé (1972), az akkor a kontinens legjobbjaként számon tartott Ajax és a KEK-győztes Rangers összesítésben 6–3-as holland győzelemmel végződött csatája után ismerte el a kezdeményezést, így, ha kukacoskodni akarunk, az Ajax mindössze kétszeres győztesnek számít.

Az amszterdamiak 1973-ban a második (az első hivatalos) döntőt is megnyerték, a jelenleg rekorder Milan 6–1-es elgázolásával, ezt követően egy újabb aranygeneráció kinevelésével, a Real Zaragoza ellen vívott döntőben ünnepelhettek az 1995-ös BL-győzelmet követően.

Juventus • 2

A Juventus második legeredményesebb olasz klubként áll két sikerrel, de ez a kettő lehetne akár három is, ha 1985-ben a Heysel-stadion tragédiája miatt nem tiltja ki az UEFA az angol klubokat a kupákból. Egyébként a torinóiak nevéhez fűződik a szuperkupa történek legnagyobb arányú sikere, a Paris Saint-Germaint 1996-ban, a kétmérkőzéses rendszer egyik utolsó felvonásában, összesítésben 9–2-vel ütötte ki a párizsiakat, többek között Ferrara, Dechamps, Zidane és Del Piero fellépésétőll fényes csapat.



Valencia, Atlético Madrid, Anderlecht • 2

A Juventus mellett két spanyol és egy belga klub áll két-két győzelemmel. Az Atlético Madrid a jelenlegi címvédő, az elmúlt három döntőből pedig kettőt is az Európa-ligára specializálódott „matracosok" nyertek, elsőként az Inter, tavaly pedig a Chelsea ellen.

A Valencia 24 év különbséggel (1980 és 2004) ülhetett fel kétszer is Európa trónjára, akárcsak az Atlético, mindkétszer az aktuális BL-győztest (Nottingham Forest és Porto) legyőzve.

Juhász Roland korábbi együttese, az Anderlecht három éven belül (1976-1978) a Bayernt és Liverpoolt győzte le, azaz a belgák is sikeresen megtérfáltak két BEK-győztest.

Érdekesség, hogy a jelenleg két sikert számláló klubok egyike se veszített még Európai-szuperkupa-meccset, s ha a Chelsea pénteken nyerne Prágában, nem szakadna meg ez a különleges hagyomány.

Falcao az Atlético Madrid győzelmében vállalt oroszlánrészt (fotó: Action Images)
Falcao az Atlético Madrid győzelmében vállalt oroszlánrészt (fotó: Action Images)

Real Madrid, Manchester United, Porto • 1

A mindössze egy győzelemmel álló klubok felsorolása közel sem teljes, de ez a három csapat negatív szempontból mindenképpen kiemelkedik az egyszeres nyertesek mezőnyéből: a győztesek listájában Portugáliát egyedüliként képviselő Porto három, a Manchester United és a Real Madrid pedig két-két elbukott finálét tudhat magáénak. A Porto augusztusi sikertelensége könnyen magyarázható a nyári – az elmúlt tíz évben 614 millió eurót hozó – kiárusításokkal, a Realnak és a Manchester Unitednak azonban csak az idény eleji forma és a májusi BL-győzelemtől túlzottan megnövesztett mellény lehet a magyarázat. Az augusztusi mérkőzésre egyaránt a második számú kupasorozat győzteseként érkező Galatasaray, Chelsea (RM), illetve a Lazio és a Zenit (MU) is fosztotta már meg a szezon eleji trófeától a világ két legnépszerűbb egyesületét.

Zárásul pedig egy alternatív trófehalmozó listát is összedobtunk, amelyben a hazai és nemzetközi tekintetben legsikeresebb klubokat az alapján rangsoroltuk, hogy hány UEFA-szuperkupát hódítottak el történetük során. Nem meglepő módon élen a Milan és a Barcelona – kilenc, illetve öt BEK/BL-trófeával hátul szerénykedik a Real Madrid és a Bayern München.

A TIZENEGY LEGSIKERESEBB KLUB
(AZ EURÓPAI SZUPERKUPA-GYŐZELMEK ALAPJÁN RANGSOROLVA)
AC Milan (olasz) – 7 BEK/BL, 2 KEK, 5 Európai Szuperkupa, 18 bajnoki cím,
FC Barcelona (spanyol) – 4 BEK/BL, 4 KEK, 3 VVK, 4 Európai Szuperkupa, 22 bajnoki cím, 26 Copa del Rey,
Liverpool (angol) – 5 BEK/BL, 3 UEFA-kupa, 3 Európai Szuperkupa, 18 bajnoki cím, 7 FA-kupa,
Ajax (holland) – 4 BEK/BL, 1 KEK, 1 UEFA-kupa, 3 Európai Szuperkupa, 32 bajnoki cím, 18 Holland Kupa,
Juventus (olasz) – 2 BEK/BL, 1 KEK, 3 UEFA-kupa, 2 Európai Szuperkupa, 29 bajnoki cím, 9 Olasz Kupa,
Manchester United (angol) 3 BEK/BL, 1 KEK, 1 Európai Szuperkupa, 20 bajnoki cím, 11 FA-kupa,
FC Porto (portugál) – 2 BEK/BL, 2 UEFA-kupa/Európa-liga, 1 Európai Szuperkupa, 27 bajnoki cím, 16 Portugál Kupa,
Real Madrid (spanyol) – 9 BEK/BL, 2 UEFA-kupa, 1 Európai Szuperkupa, 32 bajnoki cím, 18 spanyol Király-kupa,
Chelsea (angol) – 1 BL, 2 KEK, 1 Európa-liga, 1 Európai Szuperkupa, 4 bajnoki cím, 7 FA-kupa,
Bayern München (német) – 5 BEK/BL, 1 KEK, 1 UEFA-kupa, 23 bajnoki cím, 16 Német Kupa,
Inter (olasz) – 3 BEK/BL, 3 UEFA-kupa, 18 bajnoki cím, 7 Olasz Kupa,
A klubok neve mellett jelentősebb trófeái szerepelnek.
A bajnoki címek a hazai élvonalra értendőek.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik