Rossz országba repültek, lemaradtak a vb-kijutásról a bosnyák drukkerek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.10.23. 13:18
null
Bosznia–Hercegovina Litvániában vívta az idei utolsó, sorsdöntő vb-selejtezőjét (Fotó: Action Images)
Mi itt Magyarországon pontosan tudjuk, milyen ritkán nyílik lehetőség egy nem a világ elitjéhez tartozó futballnemzet szurkolóinak, hogy saját szemükkel lássák hazájuk válogatottját kvalifikálni egy világbajnokságra. Ha mégis megadatik a mámoros alkalom, arról bizony rettentően fájdalmas élmény lehet lemaradni. Főleg akkor, ha úgy terveztük, testben és lélekben is jelen leszünk a sorsdöntő mérkőzésen, de egy kapitális tévedés folytán mégsem érkezünk meg a történelmi helyszínre.



Bosnyák drukkerek egy csoportja rettentően pórul járt, mikor Bosznia-Hercegovina utolsó, Litvánia elleni vb-selejtezőjének helyszínére, Kaunasba próbált eljutni, de litván célpontjukat foglaláskor összekeverték Lettországgal.

Aki esetleg lemaradt volna, a bosnyák válogatott a múlt héten a litvánok ellen aratott 1–0-s idegenbeli győzelmének köszönhetően Görögországot megelőzve az európai vb-selejtezők G-csoportjának élén végzett, így története során először kvalifikálta magát egy világbajnokságra. Először az 1998-as vb előtt futottak neki a selejtezőknek, és most ötödik próbálkozásra összejött a bravúr, 2014 nyarán ott lesznek Brazíliában.

Dzekoék valóra váltották több millió bosnyák álmát (Fotó: Action Images)
Dzekoék valóra váltották több millió bosnyák álmát (Fotó: Action Images)

És hiába ünnepeltek egy emberként a kijutás estéjén a felhőtlen boldogságban lubickoló bosnyák polgárok, mégis volt egy maroknyi csapat, melynek tagjai lógathatták az orrukat, mivel a nagy meccs napján rossz országba repültek, Litvánia helyett Lettországban találták magukat. És akkor már késő volt.

„Megvettük a repülőjegyeket, de egyikünknek sem tűnt fel, hogy nem Litvániába szólnak. Amikor megérkeztünk, az első perctől gyanús volt, hogy mekkora a csönd. Nyoma sem volt szurkolóknak, így kérdezősködni kezdtünk, merre lesz az esti meccs” – mesélte az utazás főszervezője, Haris Tresnjo, majd így folytatta:

„Megemlítettük, hogy Boszniából jöttünk a hazánknak szurkolni, de az emberek csak nevettek rajtunk. Gúnyosan csak annyit mondtak, rettentő messze vagyunk a stadiontól. Ekkor tudatosult bennünk a fatális tévedés, amit soha nem fogok megbocsátani magamnak.”

Az eltévedt drukkerek a meccs délutánján Riga városában, 300 km távolságra bolyongtak a Kaunasban található Darius és Girenas Stadiontól, ahol Edin Dzeko és társai később kivívták a vb-részvételt. Az eltévedt drukkerek történetéből az nem derült ki, hogy végül megindultak-e Litvánia felé menteni a menthetőt, esetleg a hazatérő bosnyák hősök parádés fogadtatásán már jelen voltak-e, vagy ráadásként még arról is lemaradtak.

Szarajevóban ünneplő bosnyák drukkerek a kijutás estéjén (Fotó: Action Images)
Szarajevóban ünneplő bosnyák drukkerek a kijutás estéjén (Fotó: Action Images)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik