Az első afrikai szumós a japán profik között

Vágólapra másolva!
2013.07.15. 10:02
null
Oszunaarasi küzdelem közben (forrás: timeslive.co.za)
Oszunaarasi (magyarul: hatalmas homokvihar) – így hívják azt a 21 éves szumóst, aki az első profi afrikai származású sportoló a japán ligában.

Abdelrahman Ahmed Salan egészen alul kezdte, de lassacskán bekerült a legjobbak közé. Az egyetlen gondot az okozza neki, hogy a 15 napos nagojai torna idején van az iszlám vallás böjti időszaka, a ramadán.

„Szeretem a szumót. A szumó semmi mással nem ér fel nekem. Mindent egy lapra tettem fel, és most kiderül, hogy mi lesz a vége. Hiszek magamban, és hiszek az álmomban.”

Salan alig két évvel ezelőtt érkezett Japánban, és gyorsan egyre magasabbra került a ranglistán, ehhez pedig mindössze nyolc tornára volt szüksége. Az elitbe azzal robbant be, hogy megverte a mongol Oniarasit.

143 kg a súlya, amelyhez 188 cm-es testmagasság járul, ami elég tekintélyes tömeg, jól is tudja használni a küzdőtéren. Oszunaarasi kétszer is megnyerte az ifjúsági divíziót. Erre mindössze két nem japán származású szumós volt képes. A hawaii Konisiki és az észt Baruto.

„A legmagasbb szintre fog eljutni, és ehhez kétség sem férhet – magyarázza Mark Buckton szumószakíró. – Nagyon erős a felsőteste, de ez még nem lenne elég a sikerhez. Remélhetőleg képes lesz jobban kihasználni a teste alsó részét, és megtanul övvel küzdeni.”

Oszunaarasi nincs elszállva magától.

„Rengeteg jó és néhány rossz tulajdonságom van. Eléggé izgulok, hiszen én vagyok az első afrikai szumós, ezért az egész világ úgy néz engem, hogy kíváncsi, mire képes az első afrikai szumós.”

„A ramadán nekem nem nagy gond. Kipróbáltam már tavaly, a nagojai versenyen. A legnagyobb gondot a víz okozza. Nem ihatok egész nap vizet. Éjfél után eszem, aztán alszom. De semmi gond, már próbáltam.”

Oszunaarasi 14 évesen kezdett szumózni még Egyiptomban, és a korábbi jokozuna, Takanohana felvételeit nézte otthon, hogy egyre jobbá váljon. 2008-ban harmadik lett az ifjúsági világbajnokságon, majd 2011-ben Japánba költözött.

„Mindenkinek nehéz próbákat kell kiállnia. A szumó az állhatatosságra tanít. Nagyon sok mindent fel kell áldoznod, hogy sikeres lehess.”

Egyedül japánban profi sport a szumó, de az utóbbi években bajba került az utánpótlás, mert egyre kevesebb japán gyerek választja a szumót. Ezért az utóbbi években a mongolok uralták a sportágot, és a két jokozuna, Hakuho és Harmafudzsi is mongol. A legjobbak 70 tagú mezőnyében 24 külföldi található. Japán bajnok Takanohana 2003-as visszavonulása óta nem volt, ráadásul 2006 óta nagy versenyt sem nyertek.

Oszunaarasi most Japánban él, és egyetemre jár. Bár a jelenlegi egyiptomi politikai helyzet mindenkit érdekel, most egyedül a szumóra összpontosít.

„Követem az otthoni eseményeket, de nem szeretem a politikát. Megpróbálok annyi jót tenni az országomért, amennyit csak tudok, és elfelejteni a politikát. Nem szeretem keverni a politikát azzal, amit itt csinálok. Én a szumóban tudok valami jót tenni az országomért.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik