Premier League, angol góllövők? Ugyan...

BAKOS GÉZABAKOS GÉZA
Vágólapra másolva!
2012.02.19. 09:40
null
Aligha ő a megmentő: Wayne Rooney mellett jelenleg Danny Graham a másik top tízes angol játékos...
Sok értekezés látott már napvilágot arról, hogy a Premier League az utóbbi egy-két évtizedben mennyit erősödött, hogyan modernizálták a ligát az angol klubok (Heysel-tragédiát követő) európai kitiltása után, és miként pumpálták tele pénzzel a televíziós szerződések, a szponzorok, a dugig telt stadionok jegybevételei, az ajándéktárgyak forgalmazásából származó összegek, illetve jó néhány esetben a milliárdos külföldi tulajok bőkezűsége. És arról is többször olvashattunk már, hogy mindez a (minőségi) légiósok fokozott beáramlásával járt együtt. Közben elfogytak a remek angol játékosok, és a „maradékból" kell válogatnia a mindenkori szövetségi kapitánynak. Nehéz ügy...


Fabio Capellótól, a 2007 végén kinevezett angol szövetségi kapitánytól már szigetországi munkássága legelején többször lehetett hallani, hogy eltűntek a jó angol kapusok – talán Peter Shilton óta senki sem volt, aki folyamatosan magas szinten teljesített –, ezért kénytelen az 1970-es születésű David Jamesben bízni.

Sokan azt mondták azonban, hogy hosszabb távon nem hátul, hanem elöl lesz gondja, egyre inkább fogynak ugyanis a gólerős angol csatárok. A nevek és az átigazolási összegek alapján többen közülük ott vannak a világ elején, gólerősség tekintetében viszont még a saját hazájukban sem lehetnek próféták.

Ami a kapuvédőket illeti, róluk csak annyit – bár közben eltelt ugye négy év –, hogy a „háromoroszlánosoknál" az utóbbi időben e poszton szóhoz jutó négy játékos együttesen tart 36 válogatottságnál, és a Scott Carson, Ben Foster, Robert Green, Joe Hart négyesből a Manchester City alkalmazásában álló utóbbi a legtapasztaltabb a maga 16 eddigi szereplésével. James tavalyelőtt, 40 évesen jutott utoljára szóhoz, és az 53 bevetése egészen más dimenzió – a valaha 125-ször a vonal előtt röpködő Shiltonról már nem is beszélve...

A csapat „másik végén" is nagyok azonban a gondok. 2008. február 19-én azon hüledezett a Nemzeti Sport, hogy – szinte hihetetlen módon – nem akadt angol játékos a Premier League góllövőlistájának első tíz helyezettje között!

„Nemzetközi” PL-góllövőlisták
2008. FEBRUÁR 19.
Adebayor (Arsenal) togói 19
C. Ronaldo (MU) portugál 19
Robbie Keane (Tottenham) ír 12
Mwaruwari (Portsmouth) zimbabwei 12
F. Torres (Liverpool) spanyol 12
Santa Cruz (Blackburn) paraguayi 11
Tévez (MU) argentin 11
Anelka (Chelsea) francia 10
Berbatov (Tottenham) bolgár 10
Carew (Aston Villa) norvég 9
Aiyegbeni (Everton) nigériai 9
2012. FEBRUÁR 19.
Van Persie (Arsenal) holland 22
Rooney (MU) ANGOL 17
Demba Ba (Newcastle) szenegáli 16
Agüero (Man. City) argentin 15
Aiyegbeni (Blackburn) nigériai 13
Dzeko (Man. City) bosnyák 12
Adebayor (Tottenham) togói 10
Dempsey (Fulham) amerikai 10
Fletcher (Wolves) skót 10
Graham (Swansea) ANGOL 10

Jellemző volt, hogy a Svájc elleni felkészülési mérkőzésre, vagyis (a végül hazai pályán 2–1-re megnyert debütálására) az olasz edző eredeti szándékai szerint meghívni kívánt Peter Crouch, Jermaine Defoe, Michael Owen, Wayne Rooney kvartett összesen 17 gólig jutott addig a Premier League aktuális idényében, míg a góllövőlistát holtversenyben vezető Emanuel Adebayor és Cristiano Ronaldo 19-nél járt. Természetesen egyik is, másik is...

A legjobbnak tartott négy csatár ráadásul a játéklehetőségre sem igazán panaszkodhatott, hiszen Crouch 14 mérkőzésen szerzett két gólt, Rooney 16-on hatot, Owen 17-en négyet, Defoe pedig 21-en ötöt. (Akkor sem javul a kép, ha a sérülések miatt utólag mozgósított, de hivatalosan a középpályások közé sorolt Ashley Young produkcióját nézzük: ő 25 mérkőzésen négyszer volt eredményes.)

A Premier League góllövőlistája angol szempontból amúgy is szomorú képet mutatott – a legelőkelőbb helyen jegyzett két hazai játékos, a középpályás Steven Gerrard és a csatár Dave Kitson a 12. volt nyolc-nyolc találattal. A válogatott támadók gyakorlatilag a futottak még kategóriába tartoztak...

Persze ezt a tendenciát végül is lassan, fokozatosan megszokhattuk már az ezredforduló óta. A fiatal titán, azaz Owen a kilencvenes évek végén még kétszer is gólkirály volt, 2000-ben pedig Kevin Phillipst koronázták meg, utánuk viszont sehol senki.

Az idézett NS-cikk idejéig csak külföldiekből lettek a legjobb mesterlövészek – a francia Thierry Henry négyszer, a holland Ruud van Nistelrooy és Jimmy Floyd Hasselbaink, valamint az elefántcsontparti Didier Drogba egyszer-egyszer –, miközben a megelőző hét idényben összesen hatszor került fel angol játékos a dobogóra.

Alan Shearer kétszer (2002, 2004), Marcus Stewart (2001) és Andy Johnson (2005) egyszer-egyszer volt második, míg James Beattie (2003) és Darren Bent (2006) a harmadik helyre ért oda. 2007-ben viszont már sem ők, sem egyetlen honfitársuk nem volt ott az első háromban, és a tél végi részállás alapján nem kellett hozzá nagy jóstehetség, hogy megállapítsuk, 2008-ban még kevésbé volt érdemes erre számítani.

A hátralévő hónapokban nem is történt lényegi változás: a befutó ezúttal Cristiano Ronaldo lett, mégpedig a döbbenetesen jónak számító (s az európai Aranycipő mellett utóbb Aranylabdát is „fialó") 31 találattal, legjobb hazai futballistaként pedig klubtársa, Rooney, illetve Defoe végzett – 12-12 góllal, a 11. helyen...

A 10. és 20. pozíció között Owen és Gerrard egy-egy, a readingi Kitson két góllal maradt le tőlük, míg Crouch (5) már ötvenen kívülre szorult. Ebből a kínálatból kellett Capellónak elkezdenie az építkezést – noha a meccsmérlege, a győzelmi aránya négy esztendő alatt kifejezetten jó lett, nagy eredményt nem ért el a szigetországi együttessel.

Természetesen sejteni lehetett, hogy a négy évaddal ezelőtti végeredmény túlzás azért, ennyire szélsőségesen nem rossz a helyzet, de a következő szezonok is csak azt bizonyították, hogy a mélyponton túljutva sem rózsás a helyzet, a problémák igenis mélyen gyökereznek.

2009-től máig – a jelenleg zajló pontvadászatot is beleszámítva – ismét majdnem mindig fel tudott kapaszkodni néhány angol labdarúgó a dobogóra, egészen pontosan hárman négy ízben: Rooney kétszer volt első számú üldöző (ebből az egyik a mostani, még nem végleges állapot), Gerrard és Bent pedig egy-egy alkalommal lett harmadik, illetve az utóbbi tavaly negyedik, mint a „bennszülöttek" legjobbja.

Viszont újra visszaesés kezdődött: míg 2009-ben, azaz egy kiírással a hihetetlenül pocsék 2008-as szereplést követően újra hat, legközelebb pedig öt angol került az első tízbe-tizenegybe (függően a holtversenyektől), továbbá 2010-ben egyszerre ketten is „éremig" jutottak közülük, utána háromra, majd kettőre csökkent a számuk az élcsoportban.

Jelenleg egyébként a Robin van Persie-t tisztes távolból követő Rooney mellett Danny Graham top tízes még – de aligha ő, az épp a nyolcadik (kis)csapatát fogyasztó, az idénynek minimális élvonalbeli tapasztalattal nekivágó, 26 és fél éves Swansea-játékos lesz a brit futball megváltója.

Akiktől az olasz kapitány a gólokat várta az elmúlt időszakban, az egy szem Wayne-en (MU) kívül egyikük sem tart még két számjegynél idén: Bent (Aston Villa) és Daniel Sturridge (Chelsea) 9-9, Defoe (Tottenham) 8, Crouch (Stoke), Danny Welbeck (MU) és Bobby Zamora (QPR) 6-6, Gabriel Agbonlahor (Aston Villa) 5, Andy Carroll (Liverpool) pedig 3 találatot könyvelt el mostanáig – valahol az összesített sorrend 10. és 40. helye között, kivéve az anfieldiek tavalyi szerzeményét, mert ő még lejjebb... Ezen kívül közülük öten is maximum három válogatottsággal büszkélkednek, azaz a nemzetközi mezőnyben roppant tapasztalatlanok.

Rooney nem az (ráadásul klubszinten is stabilan ott van az elitben) – de neki meg az őszi balhéja (a Montenegró elleni meccsen elkövetett súlyos szabálytalansága) miatt ki kell hagynia a nyári Eb első kélt csoportmeccsét (a franciák, majd a svédek ellen), és még örülhet, hogy ennyi eltiltással végül megúszta.

LEGUTÓBB FŐSZEREPBEN AZ ANGOL CSATÁROK


A posztjáról minap lemondó Capello négy esztendeje, megbízatása kezdetén azt mondta, neki olyan csatárok kellenek a válogatottba, akik rendszeresen játszanak a klubjukban és rendszeresen szerzik a gólokat. „Nem tűnik egyszerűnek olyan támadót találnia, aki megfelel a második kitételnek" – kommentált annak idején az NS. Ez azonban időközben már valaki másnak a problémája – teszi most hozzá az NSO. Meg még azt is: szép és nemes feladat lesz a nyári kontinenstornán az angoloknak szurkolni, s még izgalmasabb kihívás rájuk fogadni...

AZ UTÓBBI 15 SZEZON LEGJOBBJAI
IDÉNY GÓLKIRÁLY GÓL LEGJOBB ANGOL GÓL
1997–1998 Dublin (Coventry) 18 Dublin (Coventry) 18
Owen (Liverpool) 18 Owen (Liverpool) 18
Sutton (Blackburn) 18 Sutton (Blackburn) 18
1998–1999 Owen (Liverpool) 18 Owen (Liverpool) 18
1999–2000 Phillips (Sunderland) 30 Phillips (Sunderland) 30
2000–2001 Hasselbaink (Chelsea) 23 M. Stewart (Ipswich) 19
2001–2002 Henry (Arsenal) 24 Shearer (Newcastle) 23
2002–2003 Van Nistelrooy (MU) 25 Beattie (Southampton) 23
2003–2004 Henry (Arsenal) 30 Shearer (Newcastle) 22
2004–2005 Henry (Arsenal) 25 A. Johnson (C. Palace) 21
2005–2006 Henry (Arsenal) 27 D. Bent (Charlton) 18
2006–2007 Drogba (Chelsea) 20 Rooney (MU) 14
2007–2008 C. Ronaldo (MU) 31 Defoe (Portsmouth) 12
2008–2009 Anelka (Chelsea) 19 Gerrard (Liverpool) 16
2009–2010 Drogba (Chelsea) 29 Rooney (MU) 26
2010–2011 Berbatov (MU) 20 D. Bent
Tévez (M. City) 20 (Sunderland/Aston Villa) 17
2011–2012* Van Persie (Arsenal) 22 Rooney (MU) 17

* = folyamatban lévő szezon

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik