Barca: váratlan döntés, Laportáék szakíthatnak a sportszergyártóval – sajtóhír

MIKE BARNABÁSMIKE BARNABÁS
Vágólapra másolva!
2024.03.01. 19:38
Véget érhet a Nike és a Barca kapcsolata (Fotó: Getty Images)
Megszakadhat a spanyol élvonalban (La Liga) szereplő FC Barcelona és a szereléseit gyártó Nike együttműködése – írja a katalán klubbal kapcsolatos ügyekben jól értesült Sport.

 A katalán sportlap szerint a Barca már egy jó ideje elégedetlen az amerikai sportszergyártó szolgáltatásaival. Joan Laporta klubelnök egy február elején adott rádiós interjúban beszélt arról, hogy a Nike „több előzetesen beütemezett megrendelést sem tudott teljesíteni”, valamint azt is a cég szemére hányta, hogy a Barca ugyan több mint 20 éve visel a Nike által gyártott mezeket, de a cég a nehéz helyzetekben nem siet a klub segítségére. Laporta ekkor azt mondta, hogy az általa vezetett klubnak három opciója van: maradhat a Nike-nál, kereshet egy jobb opciót a sportszergyártók piacán, vagy akár saját gyártású mezekkel is előrukkolhat.

Sokáig úgy tűnt, hogy a Puma lesz a befutó, de a Sport legfrissebb információi szerint a német sportszergyártó évi 100 millió eurós ajánlatával – a Nike jelenleg 85 milliót fizet évente a katalánoknak – nincs megelégedve a Barca vezérkara. Ennek tükrében Laportáék arra hajlanak, hogy egy saját sportszermárka kiépítésével helyettesítsék az amerikai óriáscéget – mint ismert, a Barca nem sportruházatait a klub égisze alá tartozó BLM (Barcelona Licensing and Merchandising) gyártja, s vélhetően ők gyártanák a klub mezeit is. Az imént említett okok mellett az is a saját márka mellett szól, hogy noha a Barcának állnia kell a mezek gyártását és forgalmazását, így is komoly bevételre tehet szert, hiszen a mezeladásokból származó pénz 100 százaléka a klub kasszájában landolna. 

A váltás útjában a Nike-val kötött, 2028-ig érvényes szerződés áll, amelyet a klub szeretne – lehetőleg békés úton – felbontani. Ellenkező esetben az amerikai cég (amely 1998 óta áll szerződésben a Barcával) beperelné a klubot, de Laportának meggyőződése, hogy megnyerné a jogi csatározást. A Sport információi szerint a Barca vezetősége napokon belül dönthet a kérdésről.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik