Sima volt, a Real Madrid nem adott esélyt a Barcának a Szuperkupa döntőjében

Vágólapra másolva!
2024.01.14. 19:55
A labdarúgó spanyol Szuperkupa döntőjében a Real Madrid Vinícius Júnior mesterhármasára építve 4–1-re legyőzte a Barcelonát a szaúd-arábiai Rijádban.

 

SPANYOL SZUPERKUPA
DÖNTŐ
REAL MADRID–BARCELONA 4–1 (3–1)
Rijád, Al-Avval Park, 23 977néző. Vezette:Juan Martínez Munuera
REAL MADRID: Lunyin – Carvajal, Rüdiger, Nacho, F. Mendy – Valverde (Ceballos, 86.), Tchouaméni, Kroos (Modric, 82.) – Bellingham (Joselu, 86.) – Rodrygo (Brahim Díaz, 76.), Vinícius Júnior (Camavinga, 82.).Vezetőedző: Carlo Ancelotti
BARCELONA: Pena – R. Araújo, Koundé, Christensen, Balde – Gündogan, F. de Jong – Ferran Torres (Joao Félix, 61.), Pedri (Yamal, 61.), Sergi Roberto (Fermin, 61.) – Lewandowski. Vezetőedző: Xavi
Gólszerző: Vinícius Júnior (7., 10., 39. – a harmadikat 11-esből), Rodrygo (64.), ill. Lewandowski (33.)
Kiállítva: R.Araújo (71.)

A Real Madrid 13. alkalommal nyerte meg a spanyol Szuperkupát (Fotó: AFP)
A Real Madrid 13. alkalommal nyerte meg a spanyol Szuperkupát (Fotó: AFP)

ÖSSZEFOGLALÓ

MEGUNNI NEM LEHET az el Clásicót! A Real Madrid és a Barcelona vasárnap este már 256. alkalommal találkozott egymással, erre a párharcra az egész világ figyel, főleg akkor, amikor valamilyen trófea a tét. Márpedig vasárnap Szaúd-Arábiában a spanyol Szuperkupa döntőjében csapott össze egymással a két gigász. Ez volt a kilencedik alkalom, hogy ez a két együttes találkozott egymással a sorozat végén, s a mérkőzés kezdetéig a madridiak hatszor, míg a katalánok kétszer nyertek az ősi riválissal szemben.

Ami a kezdőcsapatokat illeti, a Real Madridnál az volt a kérdés, hogy Andrij Lunyin vagy Kepa Arrizabalaga kezd a kapuban, Carlo Ancelotti vezetőedző végül az ukrán mellett döntött, valamint a sok sérülés miatt az Antonio Rüdiger, Nacho Fernández védőpáros szerepelt a hátvédsor közepén. A Barcelonánál nagy meglepetés nem volt, természetesen ott volt a csapatban Robert Lewandowski, akitől a gólokat várták a szurkolók, illetve Xavi vezetőedző a jobbhátvédposztra vezényelte Ronald Araújót, aki rendre remekül védekezik Vinícius Júniorral szemben. Azonban vasárnap sem ő, sem a társai nem tudtak mit kezdeni a villámgyors brazillal, aki tíz perc alatt duplázott, így gyorsan kétgólos előnyre tett szert a Real Madrid. Előbb Jude Bellingham elképesztő kiugratása után vitte el a labdát Inaki Pena kapus mellett, majd az üres kapuba gurított, aztán Rodrygo nagyszerű elfutása és passza után közelről talált be.

A kezdeti sokk után éledezett a Barcelona, Ferran Torres a lécet találta el, a kipattanó után Robert Lewandowski próbálkozott, ám hatalmasat védett Andrij Lunyin. Bő fél óra játék után aztán a madridi kapus is tehetetlen volt: Ferland Mendy fejelte rossz helyre a labdát, Robert Lewandowski köszönte szépen, és kapásból, tizenhat méterről hatalmas gólt lőtt. Csakhogy hiába ment előre a Barca, a Real Madrid szerzett újabb gólt, amikor is Ronald Araújo lerántotta a nyakánál fogva gólhelyzetben Vinícius Júniort, amiért a játékvezető jogosan tizenegyest ítélt. A büntetőt a sértett váltotta gólra, aki így harminckilenc perc alatt mesterhármasig jutott. Vinícius Júniornak ez volt a 16. mérkőzése a Barcelona ellen, és idáig összesen három gólja volt, így Rijádban megduplázta a katalánok ellen szerzett találatainak a számát. A 23 éves brazil második mesterhármasát jegyezte a Real Madrid színeiben, korábban 2022 májusában, a Levante (6–0) elleni bajnokin triplázott.

Egy kis stat: eddig egyébként két brazil futballista ért el mesterhármast el Clásicón, de Real Madrid-játékosként ez még senkinek sem sikerült. Barcelona-labdarúgóként Evaristo 1958. október 26-án és Romário 1994. január 8-án szerzett három gólt egy 4–0-s és egy 5–0-s bajnoki győzelem alkalmával.

A fordulás után Xavi hiába próbálta cserékkel felpörgetni csapatát, Rodrygo révén a madridiak szereztek újabb gólt, így bő egy óra játék után el is dőlt a találkozó. Húsz perccel a vége előtt Ronald Araújosárga lapot érően rúgott oda Vinícius Júniornak, s mivel ez már a második figyelmeztetése volt, a játékvezető kiállította. Ezek után előbb a csereként beálló Brahim Díaz, majd Jude Bellingham is betalálhatott volna, ám először védett a katalánok kapusa, majd Jules Koundé mentett a gólvonalon. A spanyol Szuperkupát a Real Madrid nyerte meg, s habár sokan nem tulajdonítanak nagy jelentőséget ennek a címnek, Spanyolországban nagy becsben tartják, így a sikernek köszönhetően a madridiak nagy lendületet kaphatnak ettől az idény folytatására. 4–1

A MÉRKŐZÉS HIVATALOS ÖSSZEFOGLALÓJA IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

Ez sima volt, a Real négyszer talált be a Barca hálójába (Fotó: AFP)
Ez sima volt, a Real négyszer talált be a Barca hálójába (Fotó: AFP)

 

PERCRŐL PERCRE

Köszönjük megtisztelő figyelmüket!

Statisztika
Várható gólok (xG): 3.07–1.11
Labdabirtoklás: 43%:57%
Kapura lövések: 18–12
Kaput eltaláló lövések: 9–7
Szögletek: 3–4
Lesek száma: 0–0
Passzok száma: 465–614
Passzpontosság: 90%–90%
Szabálytalanságok: 8–12
Sárga lapok: 2–3
Piros lapok: 0–1

90. perc: ÉS NINCS HOSSZABBÍTÁS, A JÁTÉKVEZETŐ LEFÚJTA A MÉRKŐZÉST! A Real Madrid háromgólos különbséggel verte a Barcelonát, és ezzel megnyerte a Szuperkupát!

89. perc: Tchouaméni olyan 30 méterről lőtt kevéssel fölé.

86. perc: Még két madridi csere, Bellingham és Valverde helyére Joselu és Ceballos állt be.

83. perc: Bellingham 20 méterről középre lőtt, Pena biztosan fogta.

82. perc: Lejött a háromgólosVinícius Júnior és Kross, beállt Camavinga és Modric.

80. perc: Szép összjáték után Joao Félix került helyzetbe, de középre lőtt, így Lunyin védett.

79. perc: Tűzijáték a Barca kapuja előtt! ElőszörBrahim Díaz került helyzetbe, aki egy jó csel után lőtt, de a kapus védett, majd Bellingham lövését a gólvonalról vágták ki, a második kipattanót pedig Valverde tűzte rá távolról, ez viszont mellé ment.

76. perc: A RealbanBrahim Díaz váltotta Rodrygót.

Araújo (balra) a második sárga lap után megkapta a pirosat is (Fotó: AFP)
Araújo (balra) a második sárga lap után megkapta a pirosat is (Fotó: AFP)

71. perc: PIROS LAP! Araújo megkapta a második sárga lapját, miután megrúgtaVinícius Júniort. Ugyebár az első szabálytalanságát a tizenegyesnél kapta, amikor szintén a brazilt faultolta.

64. perc: GÓL! RODRYGO BELŐTTE A NEGYEDIKET!Valverde ívelte át a labdát a jobb szélrőlVinícius Júniornak, aki középre passzolt, de pontatlanul, viszont Koundé csak belepöckölni tudott a labdába, épp Rodrygo elé, aki 10 méterről kíméletlenül kilőtte a bal alsót! 4–1

62. perc: Rüdiger sárgult be, miután eltalálta Joao Félixet.

61. perc: Hármas Barca-csere. Lejött Pedri, Ferran Torres és Sergi Roberto, beállt Yamal, Joao Félix és Fermin.

Eddig nem túl eseménydús a második félidő.

46. perc: Folytatódott a mérkőzés! Csere nem volt.

Valverdéék (fehérben) kétgólos előnyben a szünetben (Fotó: AFP)
Valverdéék (fehérben) kétgólos előnyben a szünetben (Fotó: AFP)

Félidei statisztika
Várható gólok (xG): 2.83–1.11
Labdabirtoklás: 42%:58%
Kapura lövések: 8–9
Kaput eltaláló lövések: 4–5
Szögletek: 2–3
Lesek száma: 0–0
Passzok száma: 234–325
Passzpontosság: 90%–92%
Szabálytalanságok: 3–4
Sárga lapok: 1–2

45+5. perc: Ez volt az utolsó momentuma az első félidőnek, kétgólos előnyben a Real a szünetben!

45+5. perc: Nagy lövés! A szöglet utáni lepattanó Pedri elé került, aki 20 méterről ballal lőtt, és a labda csak centikkel kerülte el a bal kapufát!

45. perc: Négy perc a ráadás.

43. perc: Bellingham kapott sárgát Pedri buktatásáért.

40. perc: Sergi Roberto kapott sárga lapot reklamálásért.

39. perc: GÓL! ISMÉT KETTŐ VAN KÖZTE!A sértett, azazVinícius Júnior végezte el a büntetőt, és higgadtan a jobb alsóba lőtt, Pena hiába érezte az irányt! 3–1

37. perc: TIZENEGYEST KAPOTT A REAL!Tchouaméniívelt középre, Araújo pedig a nyakánál visszarántotta a fejelni készülő Vinícius Júniort 7 méterre a kaputól! A Barca védője sárgát is kapott, a VAR pedig jóváhagyta a játékvezető döntését.

Lewandowski szépített (Fotó: AFP)
Lewandowski szépített (Fotó: AFP)

33. perc: GÓL! SZÉPÍTETT A BARCELONA! Balde beadását Mendy fejelte rossz helyre,Lewandowskihoz, aki kapásból, 17 méterről parádésanlőtta bal sarokba, Lunyinnak nem volt esélye hárítani! 2–1

27. perc: Helyzet! Pedri kiválóan indította laposan Ferran Torrest, aki jobbról, 10 méterről laposan lőtt, de nem ment eléggé szélre a labda, így Lunyin lábbal hárított!

21. perc: Ferran Torres lőhetett jó 10 méterről, de csúnyán mellé ment.

12. perc: KAPUFA! Ferran Torres 15 méterről lőtt kapura, és a lécet találta el, majd Lewandowski próbálkozott, aki 10 méterről középre bombázott, Lunyin viszont kitolta a léc alól a labdát!

10. perc: GÓL! MÁRIS OTT A MÁSODIK!Carvajal ugratta ki a jobb szélen Rodrygót, aki befutotta az üres területet, majd átpasszolta a hosszúra, aholVinícius Júnior 5 méterről becsúszva juttatta a labdát a hálóba! 2–0

9. perc: Rodrygo tűzte rá keményen 16 méterről, de eléggé középre ment a labda, így Pena ki tudta ütni!

Vinícius Júnior nem hibázta el a ziccert (Fotó: AFP)
Vinícius Júnior nem hibázta el a ziccert (Fotó: AFP)

7. perc: GÓL! VEZET A REAL MADRID!Bellingham ugratta ki fantasztikusanVinícius Júniort, aki egyedül vihette a kapusra a labdát, és el is tolta azt Pena mellett, majd 7 méterről az üres kapuba lőtt! 1–0

5. perc: Gündogan ugratta ki szépen Ferran Torrest, aki elől tisztázni tudott Lunyin, és bár Ferran Torres elé visszapattant a labda, rosszul találta el, így a kapusé lett.

Mindkét csapat szokásos szerelésében játszik: a királyi gárda fehérben, a Barca gránátvörös-kékben.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a Real Madrid indította útjára a labdát!

ELŐZMÉNYEK

A Barcelona eddig 14, míg a Real Madrid 12 alkalommal nyerte meg a spanyol Szuperkupát. Ennek a sorozatnak a fináléjában ez idáig nyolcszor találkoztak a felek egymással, melyek során a madridiak hatszor, a katalánok kétszer győztek.

Örökmérleg: 255 mérkőzésen 103 Real Madrid-győzelem, 100 Barca-siker és 52 döntetlen született.

A Real Madrid szerdán az Atlético Madrid 5–3-as legyőzésével jutott fináléba hosszabbítás után, míg a Barcelona az Osasuna ellen nyert 2–0-ra az elődöntőben.

A találkozó beharangozóját ide kattintva olvashatja el!

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik az Real Madrid–FC Barcelona mérkőzés a spanyol Szuperkupa döntőjében!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik