La Liga: letöltendő börtönbüntetést kaphat a Barca elnöke

Vágólapra másolva!
2023.10.18. 16:47
null
Joan Laporta (Fotó: Getty Images)
A spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (La Liga) érdekelt FC Barcelona jelenlegi elnöke ellen is vádat emelt a Negreira-üggyel foglalkozó vizsgálóbíró, Joaquín Aguirre – írta meg a spanyol sajtó birtokába kerülő bírósági dokumentumok alapján a Marca.

 

Aguirre nem értett egyet az ügyészség korábbi megállapításával, miszerint a Laporta első elnöksége idején történt kifizetések már elévültek – értelmezése szerint a tízéves elévülési periódust az utolsó átutalás dátumától (jelen esetben 2018 júliusától) kell számítani, így a két Laporta-elnökség között regnáló Sandro Rosell és Josep Maria Bartomeu mellett magát Laportát is megvesztegetéssel vádolják a hatóságok.

Amennyiben a bíróság bűnösnek találja a katalán óriásklub első emberét, úgy Laporta (valamint Rosell és Bartomeu is) háromtól hat évig terjedő börtönbüntetést kaphat, valamint 9-12 évre eltilthatják a közéletben való részvételtől is. A Football Espana információi szerint a Barcelona lehetséges büntetései az egyszerű figyelmeztetéstől a teljes felszámolásig terjednek – a vádakat úgy Laporta, mint a klub tagadja, arra hivatkozva, hogy a pénzeket éveken át megkapó Negreira nem köztisztviselőként, hanem magánemberként jutott ezekhez az összegekhez a cégén keresztül.

Mint megírtuk, a spanyol futballt alapjaiban rázta meg a hír, hogy az FC Barcelona éveken át fizetett a katalán játékvezetői testület alelnökének, José María Enríquez Negreirának, „szakmai tanácsadásért”.

A La Liga első embere, Javier Tebas korábban kijelentette, hogy a Barcát nem szankcionálhatják, ugyanis a kifizetések óta eltelt már több mint három év, viszont megígérte, hogy ennek ellenére is utánajárnak a dolognak. A FIFA (nemzetközi szövetség) és az UEFA (európai szövetség) azonban más tészta, ők kiszabhatnak büntetést, sőt, az UEFA már be is kérte az üggyel kapcsolatos valamennyi dokumentumot.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik