Baggio és Zidane megtanította Ancelottit, hogyan kezelje Bellinghamet

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2023.08.12. 16:25
null
Egy új reménység (Fotó: AFP)
A mostani lehet korunk legforróbb nyara, és igaz ez a labdarúgásra is, ahol a topligák topcsapatai úgy szórják a pénzt, mint... Na, annyira azért nem, de legalább úgy, mintha nem is holnap, de holnapután és azután sem lenne. A Real Madrid biztosan fog még meglepetéseket okozni ezen a nyáron.


VABANK?

Sok szakértelem nem kell hozzá, így leírtuk mi is nem egyszer: a REAL MADRID évek óta vabankot játszik, ugyanis néhány poszton látványosan nincs megfelelő szintű alternatívája a kezdőembernek, leginkább igaz ez a középcsatár és a kapus posztjára.

Ha nem sérültek meg az alapemberek, és jó formában játszottak, főleg tavasszal, akkor jó, sikeres idényeket zárt a csapat, de ha hosszabb időre vagy akár csak egy kulcsmérkőzésekre kiesett egy alapember, sok esetben oda lett az egész bajnokság vagy kupasorozat.

Karim Benzema pótlása most tényleg a Real körmére égett: a francia klasszis kiérdemelte az Aranylabdát jóval harmincon felül, az előző idényben sokszor nem teljesen egészségesen játszva 43 mérkőzésen szerzett 31 gólt, és adott 6 gólpasszt (előtte 46/44/15-tel zárt!), azonban 35 és fél évesen úgy döntött, új kihívásokra vágyik.

És nyilván anyagilag is megalapozza a Benzema-klán jövőjét a következő évszázadra.

Legutóbb 2019-ben igazoltak csatárt, Luka Jovicson majdnem százmillió eurót buktak (négymillió most visszajöhet, mert a Galatasaray nyolcmilliót adna érte, és ennek fele a madridiaké), tavaly ezért vetette fel Carlo Ancelotti, hogy legyen az új 9-es Eden Hazard, akiért 115 milliót fizettek a Chelsea-nek, plusz hatalmas aláírási pénzt neki és ügynökének – cserébe négy év alatt bruttó 130 millió eurós bérért 76 mérkőzésen 19 kanadai pontot „termelt”. Ebből hetet az első idényében, és összesen 3800 percet játszott.

Ingyen távozott most ő is, miként a remek „kiegészítő ember”, Marco Asensio, illetve az öt éve 21.5 millióért vásárolt, azóta hét (7) gólt és egy (1) gólpasszt jegyző, évi nyolcmillió euró fölött kereső Mariano Díaz is. A felnőttválogatottban 2021-ben bemutatkozó szűrőt, Antonio Blancót négymillióért eladták az Alavésnek, a „csak” A-válogatott kerettag védőt, Jesús Vallejót és a nála jóval kevesebbre tartott Rafa Marínt kölcsönadták.

NÉHÁNYAN MÉG TÁVOZHATNAK

Dani Ceballosnak az Aston Villa, Álvaro Odriozolának a Juventus, a Bilbao, a Real Sociedad és a Napoli, Andrij Lunyinnak a Benfica, Brahim Díaznak a Fenerbahce kínál főszerepet, az angol sajtó szerint a Manchester United és az Arsenal tett egy gyenge kísérletet a 31 éves David Alabáért.

Ferland Mendy leigazolása a PSG-nél vetődött fel, Luka Modricot elvinné az al-Ittihad Benzema mögé, Lucas Vázquezt a Juventus hívta még a nyár elején, a krisztusi korban lévő Nachót a Villarreal.

Álvaro Rodríguezt az Espanyol és az Alavés is kölcsönkérte, de mind a ketten kosarat kaptak.

Érdekes, hogy a nemrégiben elvégzett fizikai teszteken a csapatból a legjobb teljesítményt Odriozola nyújtotta!

Nem tudni, mennyi volt a valóságalapja annak, hogy Federico Valverde a Chelsea-hez vagy a Liverpoolhoz, Aurélien Tchouaméni a Bayern Münchenhez vagy a PSG-hez igazoljon.


Kai Havertzről lemaradtak, Dani Ceballosszal 2027-ig hosszabbítottak, Luka Modric is aláírt egy évre, de állítólag úgy, hogy ha kap egy gigantikus ajánlatot Szaúd-Arábiából, akkor távozhat. Toni Kroos simán csak marad még legalább egy évre, miként a csapatkapitány Nacho is. Modricnak három évre 200 millió eurót ajánlott egy meg nem nevezett szaúdi klub június végén…

Hogy, hogyan nem, Carlo Ancelotti is kapott egy komoly ajánlatot onnan…

Ferland Mendyt maga a Real ajánlotta fel néhány szaúdi klubnak, 25 millióért, Sergio Arribasért is éppen ennyit kértek a Borussia Dortmundtól, a Bayer Leverkusentől és a Sevillától, majd tízmilliót és a következő eladás felét – végül hatmillióért vitte el az Almería. A 22 éves középső középpályást, Carlos Dotort hárommillióért és a következő vételár ötven százalékáért elvitte a Celta Vigo, Rafael Benítez csapata, míg Marvin Parkét ötmilliót kértek a Rayo Vallecanótól, a szokásos feltételekkel.

Csak a számok kedvéért: a nyári amerikai túrán 15 milliót keresett a Real.


HANYAS VAGY?

Nem kétséges, a nyár egyik legnagyobb igazolását a Real hajtotta végre Jude Bellingham megfogásával: a Borussia Dortmund 103 millió eurót kap most, még 31 milliót nagyon optimális esetben (tehát még Eden Hazard a Real vételi rekordere). Német források szerint 25 millió eurót könnyen megkap majd a Dortmund: ha a Real bejut a BL-be, és bizonyos számú mérkőzést játszik az angol, komoly milliók mozdulnak meg. Annak idején a Dortmund Ousmane Dembélé után 30 milliót így kapott meg az FC Barcelonától – Bellingham korábbi klubja, a Birmingham City a most esedékes milliókkal együtt összesen 30.15 milliót kapott.

Fájdalomdíj.

Mivel ír gyökerekkel is bír Bellingham, meglesz az EU-s papírja, évi fizetése 20.8 millió bruttóban, és mivel édesapja az ügynöke, a család legalább 30 millió eurót tehetett zsebre az átigazolás kapcsán…


Ha nem többet: a középső középpályásként és jobbszélsőként is bevethető Arda Gülerért a Fenerbahce 20 millió eurót kapott (17.5 millió volt a kivásárlási ár, csak éppen a másik fő kérő a Barca; bár a katalánok küldötte, Deco úgy érezte, ő csak gyalog volt a sakktáblán, a törökök őt használták fel az ár felverésére), a játékos az aláírásért 8 milliót tehetett zsebre, míg a nélkülözhetetlen szolgáltatásokat végző édesapja 15 milliót.

Igen, ők ketten jobban jártak, mint a Fener – a klub vigaszdíja egy tízmilliós opció és a következő vételár ötöde. Güler fontosságát mutatja, hogy jövőre megkapja a 10-es mezt, ha Modric távozik.

SAJÁT FORRÁSBÓL

Mendy új vetélytársa Fran García, akit ötmillióért hívtak haza a Rayo Vallecanótól (kétmillióért engedték el két éve, a most eladottak fiatalok szerződésében is van visszavételi opció). A 169 centiméter magas García Koke egyik unokatestvére, és a nyári Nemzetek Ligája négyes döntőben már a felnőtt válogatott keretbe is bekerült.

A válogatottban parádézik a későn érő Joselu, a 33 éves éket érdemei elismeréseként félmillió euróért engedte el egy idényre az Espanyol, 1.5 milliós vételi opcióval – ne feledjük, Joselu Robert Lewandowski és Benzema mögött bronzcipőt szerzett az előző idényben a kieső (!) Espanyolból.

És fiatalabb is náluk.

Fizetése évi 2.5 millió euró bruttóban, a kiesésre vonatkozó záradék miatt lehetett őt ilyen olcsón megszerezni, egyébként 2009 és 2012 között realos volt.

Hosszas variálás után visszatért Milánóból Brahim Díaz, aki három év alatt sokat fejlődött Olaszországban, 124 mérkőzésen lőtt 18 gólt, adott 15 gólpasszt, a válogatottba is bekerült (sőt góllal debütált), csak éppen nagyon kiegyensúlyozatlanul szerepelt. Legutóbb a bajnokság végén jól játszott, de a BL-ben tíz mérkőzésen egyetlen egy kanadai pontot szerzett csak.

KELL EGY… MÉG EGY!

A klub saját nevelésű kapusa, David Soria meglepő módon nemet mondott a Realnak, mondván, védeni szeretne, nem kispadozni, egyébként is keményen alkudoztak még a tízmillió eurót kérő Getafével. Soria bánhatja a kosarat, ugyanis nem sokkal azután, hogy nemet mondott, hosszabb időre kidőlt a sorból Thibaut Courtois.

Courtois 31 éves, az előző idényben is sokszor volt sérült, jó esetben is tavasz végén térhet vissza, és hol van még onnan a topforma?

Mivel Lunyinnal nem elégedett a szakmai stáb, és a kapusedzővel sem a legjobb a viszonya egyes spanyol híradások szerint, kell egy kapus.

Jogosan és logikusan merült fel David de Gea megvétele: őt korábban már „milliméterek híján” leigazolta a Real, most ráadásul sem határidő, sem elromlott telefax nem akadály, ugyanis nem hosszabbított a Manchester Uniteddel.

A Marca szerint jelölt a sevillai Bunu, a chelsea-s Kepa, őket el is adná a klubjuk, a nyáron sokat olvashattak róluk e sorozatban is.

Bunu és De Gea is 33 éves lesz jövőre, amikor Courtois visszatér, ezt is figyelembe kell venni. A Marca szerint a Sevilla mestere, José Luis Mendilibar a volt újpesti Marko Dmitrovicsot teszi a kezdőbe, jegyezte meg a Marca – de Bunuért 20 milliót kérnek, ez nyilván sok a Realnak érte, ráadásul az Afrikai Nemzetek Kupája miatt a jövő év elején több mérkőzést is kihagyhat, közöttük egy BL-nyolcaddöntőt.

A valenciai Giorgi Mamardasvili a Bayern München célpontja, miként Bunu, a vételára 20-25 millió lehet, feleennyi a dinamós Dominik Livakovic, a két meglepetésnév a listán a portói Diogo Costa (messze a legdrágább lehetőség, az ő ügynöke ráadásul Jorge Mendes, és tudjuk, mit jelent ez...) és a leedsi Illan Meslier. Utóbbi közel 2 méter magas, és látványos stílusban véd, néhány szakértő szerint éppen ez a gyengesége.

A helyzetet bonyolítja, hogy a müncheniek gőzerővel kapust keresnek Harry Kane átigazolása után. A Sevilla elnöke, José Castro csütörtökön azt nyilatkozta, Bunuért nem tett ajánlatot nemhogy a Real, senki más sem.

Rövid távra ideális megoldás lehet Keylor Navas, aki tele bizonyítási vággyal, 36 éves, tehát már elfogadná a jövő évi kispadozást, ráadásul nyíltan árulja őt a PSG. Ahol havi egymillió eurót keres.

SZÉLSŐ VÉDŐ MÁRPEDIG KELL!

Az annak idején az Interhez elengedett Asraf Hakimi ügynöke, Alejandro Camano azt mondta a Real állítólagos érdeklődéséről, hogy a védő otthona mindig is Madrid volt, és meghallgatnak minden ajánlatot. A 22 éves bal oldali mindenes, Alphonso Davies minden csapatnál erősítés lenne, a Real érdeklődése áll a Bild szerint annak a hátterében, hogy a kanadai nem hajlandó hosszabbítani a Bayern Münchennel (a szerződése 2025-ben jár le).

Hogy éppen Richarlisonra lenne szüksége a Realnak, vitatjuk, a lyoni támadó középpályás, a 19 éves Rayan Cherki jó befektetés a jövőbe. Nem tudni arról, tett-e lépéseket Harry Kane-ért a Real, de nem valószínű, Dusan Vlahovics a sokadik lehetőség Mbappé mögött – a francia zseni családja a mindig mindenről értesülő spanyol újságírók szerint már keresi új madridi otthonát, Real Madrid grafikusai, médiaszakemberei pedig gőzerővel készülnek a nagy bejelentésre, miközben a „Mbappé-elemek” látványosan fogyatkoznak Párizsban.

ÚJ FELÁLLÁS?

Mivel Benzema pótolhatatlan, Mbappé sem olyan stílusban játszik, mint honfitársa, Carlo Ancelotti új taktikával állhat ki az új idényben. Nyilván a legegyszerűbb az lenne, ha egy új középcsatárt beillesztenének a helyére, de Joselu kimondva-kimondatlanul a kispadra érkezett. Az As szakértői szerint inkább tér át Ancelotti az általa legjobban ismert rendszerhez, a 4–4–2-höz, amelyben Vinícius Júnior és Rodrygo a két ék – adott esetben gyémántalakzatban Bellingham a klasszikus karmester.

Vinícius 55 mérkőzésen 44, Rodrygo 57 találkozón 30 kanadai pontot szerzett az előző idényben – Valverde és Güler a jobb, Ceballos a bal oldalon képes játszani a középpályán, a 21 éves „titkolt fegyver”, Reinier és Díaz meg középen és mind a két szélen.

Tchouaméni és Eduardo Camavinga klasszikus középső és védekező középpályás, utóbbi Ancelotti szerint nem védőként, hanem eredeti posztján játszik majd az új idényben, a védelem bal oldalán Mendy és Fran García szerepel majd (ha nem érkezik új ember erre a posztra).

Felírható a fenti felállás 4–3–1–2-nek is, Bellinghammel a két csatár mögött.

Mint láthattuk a nevekből, lassan véget ér egy korszak a Realnál: Modric szeptemberben már 38 éves, Kroos és Nacho januárban 34, Joselu nem sokkal később lép ebbe a korba; de Lucas Vázquez, Daniel Carvajal, David Alaba és Antonio Rüdiger is harmincon felüli.

A középpálya frissítése után kell egy középcsatár – jövőre meg a védelmet kell alaposan átalakítani.

Ancelotti tanult a hibáiból: annak idején mi is írtunk róla, hogy Roberto Baggio fénykorában majdnem a fénykorát élő Parmához igazolt, az olasz mester most megvilágította, hogy miért nem jött össze ez a transzfer. Ezért lehet most a gyémánt-alakzat élén Bellingham!

„Amikor elkezdtem edzősködni, megvoltak a világos elképzeléseim, és nem alkalmazkodtam a saját játékosaimhoz. Vannak tapasztalataim Parmából, amikor Roberto Baggio a csatárok mögött akart játszani, de én nem változtattam meg miatta a rendszeremet. Elment egy másik csapathoz. Hibáztam...” – ismerte be férfiasan Ancelotti, ezzel utalva arra is, hogy két középcsatárral játszhat a Real.

„A Juventusnál, Zinédine Zidane miatt, kezdtem megérteni, hogy jobb alkalmazkodni a játékosokhoz, a játékosoknak jól kell érezniük magukat abban a rendszerben, amelyben szerepelnek.”

AMORTIZÁC ÉS VIDÉKE

Amortizáció, jövőbeli bevételek előre eladása, gyanús járulékok és járadékok, hosszú távú szerződések, egyenlegek, regisztráció, FFP, La Liga-szabályozók, regisztráció: csupa olyan fogalom, amelyek nélkül pár éve még igen jól elvoltunk. Nos, ezek a napok a múltéi: a Real Madrid a legutóbbi idényt 11.8 milliós pozitívummal zárta, miközben az előző idénybeli 722 milliós bevétel 843 millióra nőtt. A „nettó adósságuk 263 millió euróról 47 millió euróra csökkent, de ez nem tartalmazza a stadion felújításának költségeit, az ezzel kapcsolatos tartozásokat” – írja a Football Espana, amely a stadionfelújítás és a kapcsolódó munkálatok, szolgáltatások költségét 893 millióra teszi. A klubnak 128 millió eurója maradt a pénztárban, és van egy 265 milliós hitelkerete is.

A The Telegraph megtudta, hogy még 2017-ben egy Providence nevű céggel szerződést kötöttek a madridiak, hogy segítsenek az adósságok eltüntetésében, de kiderült, hogy a jövőbeli szponzori bevételek bizonyos részét adták el előre, ám így ez nem minősül tartozásnak. A Real tavaly 360 millióért eladta a stadionból a következő 20 évben befolyó bevételeinek 30 százalékát, egyébként éppen annak a cégnek, amely megvette a Barcelonától a TV-s jogok egy részét a következő 25 évre. A klub 316 milliót ebből az előző idény bevételeihez könyvelhetett, a többit most kapta meg – a The Telegraph szerint 122 millió eurót kapott az előző idényben a Providence.

Természetesen ahol ekkora bevételekkel gazdálkodnak, ott röpködnek a százmilliók: a klub a stadion melletti két mélygarázsból a következő 40 évben 561 millió eurót fog bezsebelni.

Sokan felvetették, hogy Florentino Pérez lassan búcsúzkodik, ha kész lesz a stadion, a legnagyobb álma is megvalósul. Nyilván ezért is hajtja a Mbappé-ügyet – ugyanakkor, mint arra spanyol újságírók rávilágítanak, az utódja csak olyan lehet az alapszabályok szerint, aki spanyol, 20 éve a klub tagja, és a költségvetés 15 százalékát kivető bankgaranciát fel tud mutatni. A búcsúzás egyik jele állítólag, hogy 2026-ban Pérezről nevezik el az edzőkomplexumot.

240! VAGY 260, MAXIMUM.

A Marca szerint a Real 120, maximum 130 millió eurót hajlandó fizetni ezen a nyáron Kylian Mbappéért, és ennyi lenne az első éves bér és az aláírási pénz is. A csatár a L'Équipe összesítése alapján a különféle bónuszokkal és az alapbérrel együtt 199.5 millió eurót kap Párizsban a következő idényben...

Ha kap Madridban 30 millió aláírási pénzt (a másik fele az ügynökéé, de ez is családban marad) és a 60 milliós bért, akkor is 110 milliót bukik egy év alatt!

A PSG-ben most 144 millió eurót keres bruttóban (ebből pár százezer euró híján 80 milliót kap kézhez, de az csak az alapbére), a milliárdos szaúdi ajánlatra is nemet mondott, tehát nem mondhatjuk, hogy a pénz mozgatná őt Madridba.

A Real kereseti rekordere most Kroos, évi 24.4 milliós bruttó alapbérrel (ez nettóban 11.7 millió), Benzema utolsó két ottani idényében keresett legjobban, 24-24 milliót.

A Benzema által elhagyott 9-es mezszámot senki nem kapta meg, Güler 24-es, Bellingham 5-ös, Díaz 21-es, Joselu 14-es mezben szerepel a következő idényben.

Fotó: Marca
Fotó: Marca



A LA LIGA ÁTIGAZOLÁSAI, 2023 NYARA

DEPORTIVO ALAVÉS
Érkezett:
Nikola Marasz (Almería, kölcsön után végleg, 1500000 euró), Antonio Blanco (Real Madrid, 4000000 euró), Ander Guevara (Alavés, 1800000 euró), Nahuel Tenaglia (Talleres, 1 000 000 euró), Kike García (Osasuna, i.)
Kölcsönbe: Rafa Marín (Real Madrid), Giuliano Simeone (Atlético Madrid), Andoni Gorosabel (Real Sociedad, 1 500 000)
Kölcsönből vissza: Abdallahi Mahmoud (NKIstra), Hara Taicsi (St. Truiden)
Távozott: Toni Moya (Real Zaragoza, ingyen), Jason (Arouca, ingyen), Florian Lejeune (Vallecano, kölcsön után végleg, 2500000 euró), Víctor Laguardia (visszavonult), Salva Sevilla (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Hara Taicsi (Kiotó Szanga)
Kölcsönből vissza: Anderson Arroyo (Liverpool U21), Rober González (Betis), Antonio Blanco (Real Madrid), Asier Villalibre (Bilbao)

ALMERÍA
Érkezett:
Luis Suárez (Marseille, kölcsön után végleg, 8000000 euró), Edgar González (Betis, 4500000), Marc Pubill (Levante, 5 000 000), Dion Lopy (Reims, 6 500 000), Sergio Arribas (Real Madrid B, 6 000 000), Ibrahima Koné (Lorient, 7 500 000), Luís Maximiano (Lazio, 500 000)
Kölcsönbe:
Iddrisu Baba (Mallorca)
Kölcsönből vissza: Arvin Appiah (Málaga), Gui Guedes (Lugo), Cristian Olivera (Boston River)
Távozott: Nikola Marasz (Alavés, kv., 1500000), César de la Hoz (Real Valladolid, i.), Francisco Portillo (szerződése lejárt), El Bilal Touré (Atalanta, 28000000), Dyego Sousa (Alcorcón, i.), Rodrigo Ely (Gremio, 1 500 000), Cristian Olivera (Los Angeles FC, 4 100 000), Samú Costa (Mallorca, 3 000 000), Szrdjan Babics (Szpartak Moszkva, 5 000 000)

ATHLETIC BILBAO
Érkezett:
Inigo Ruiz de Galarreta (Mallorca, ingyen), Adu Ares (Bilbao U19)
Kölcsönből vissza: Juan Artola (Burgos), Imanol García de Albéniz (Eibar), Benat Prados (Mirandés), Álex Petxa (FC Andorra), Nico Serrano (Mirandés), Peru Nolaskoain (Eibar), Asier Villalibre (Alavés)
Távozott: Oier Zarraga (Udinese, ingyen), Inigo Martínez (Barcelona, ingyen), Ander Capa (Levante, i.), Álex Petxa (FC Andorra, i.), Mikel Balenziaga (Deportivo La Coruna, i.)
Kölcsönbe: Juan Artola (Alcorcón), Unai Vencedor (Eibar), Nico Serrano (PEC), Jon Morcillo (Amorebieta)

ATLÉTICO MADRID
Érkezett:
Antoine Griezmann (Barcelona, 20000000), Javi Galán (Celta Vigo, 5000000), César Azpilicueta (Chelsea, i.), Caglar Söyüncü (Leicester City, i.), Santiago Mourino (Racing Club Montevideo, 2700000), Samu Omorodion (Granada, 6 000 000)
Kölcsönből vissza: Sergio Camello (Vallecano), Javi Serrano (Ibiza), Joao Félix (Chelsea), Matheus Cunha (Wolverhampton), Renan Lodi (Nottingham), Rodrigo Riquelme (Girona), Samuel Lino (Valencia), Manu Sánchez (Osasuna), Vitolo (Las Palmas), Borja Garcés (Tenerife), Víctor Mollejo (Zaragoza), Giuliano Simeone (Zaragoza)
Távozott: Geoffrey Kondogbia (Marseille, 8000000), Manu Sánchez (Celta Vigo, i.), Matt Doherty (Wolverhampton, i.), Juan Manuel Sanabria (San Luis, kv.), Renan Lodi (Marseille, 13000000), Sergio Camello (Rayo Vallecano, 5 000 000)
Kölcsönbe: Javi Serrano (Sturm Graz), Giuliano Simeone (Alavés), Carlos Martín (Mirandés), Víctor Mollejo (Real Zaragoza, i.), Santiago Mourino (Zaragoza)
Kölcsönből vissza: Sergio Reguilón (Tottenham)

BARCELONA
Érkezett:
Ilkay Gündogan (Manchester City, i.), Inigo Martínez (Bilbao, i.), Oriol Romeu (Girona, 3400000)
Kölcsönből vissza: Clément Lenglet (Tottenham), Nicolás González (Valencia), Álex Collado (Elche), Samuel Umtiti (Lecce), Sergino Dest (Milan), Abde Ezzalzuli (Osasuna)
Távozott: Antoine Griezmann (Atlético Madrid, kölcsön után végleg, 20000000), Trincao (Sporting CP, kv., 7000000), Sergio Busquets (Inter Miami, i.), Jordi Alba (Inter Miami, i.), Samuel Umtiti (Lille, i.), Nicolás González (Porto, 8400000), Álex Collado (Betis, i.), Sadi Riad (Betis, i.), Franck Kessié (al-Ahli Szaúdi, 12 500 000), Ousmane Dembélé (PSG, 50 000 000)
Kölcsönbe: Pablo Torre (Girona), Julián Araujo (Las Palmas), Sergino Dest (PSV), Álex Valle (Levante)

REAL BETIS
Érkezett:
Juan Cruz (Betis B), Ayoze Pérez (Leicester City, kölcsön után végleg, i.), Álex Collado (Barcelona, i.), Sadi Riad (Barcelona, i.), Isco (egyesület nélküli), Marc Bartra (Trabzonspor, i.), Héctor Bellerín (Sporting CP, i.), Sergi Altimira (Getafe, 1 500 000)
Kölcsönbe: Marc Roca (Leeds United)
Kölcsönből vissza: Raúl García de Haro (Mirandés), Rober González (Alavés), Loren Morón (Las Palmas)
Távozott: Joaquín (visszavonult), Víctor Ruiz (szl.), Edgar González (Almería, 4500000), Diego Lainez (Tigres UANL, kv., 6000000), Sergio Canales (Monterrey, 10000000), Loren Morón (Arisz, i.), Dani Martín (FC Andorra, i.), Martín Montoya (Arisz, i.), Raúl García (Osasuna, 6 000 000), Juanmi (al-Rijád, 1 000 000)
Kölcsönbe: Álex Collado (al-Ohdud), Rober González (NEC)

CÁDIZ
Érkezett:
Gonzalo Escalante (Lazio, kv., 2500000), Sergi Guardiola (Valladolid, kv., 1000000), Maxi Gómez (Trabzonspor, i.)
Kölcsönbe: Darwin Machís (Valladolid), Javi Hernández (Leganés), Jorge Meré (CF América), Lucas Pires (Santos)
Kölcsönből vissza: Awer Mabil (Sparta Praha), Tomás Alarcón (Zaragoza), Ivan Chapela (Unionistas), Milutin Oszmajics (Vizela), Álvaro Jiménez (Las Palmas)
Távozott: Choco Lozano (Getafe, i.), Alfonso Espino (Rayo Vallecano, i.), Jon Ander Garrido (visszavonult), Théo Bongonda (Szpartak Moszkva, 7000000), Ivan Chapela (Eldense), Awer Mabil (Grasshoppers, i.)
Kölcsönbe: Santiago Arzamendia (Cerro Porteno), Álvaro Jiménez (Traktor FC), Tomás Alarcón (Cartagena)

CELTA VIGO
Érkezett:
Carles Pérez (Roma, kv., 5200000), Manu Sánchez (Atlético Madrid, i.), Carlos Dotor (Real Madrid B, 3000000), Jonathan Bamba (Lille, i.), Carl Starfelt (Celtic, 5 000 000)
Kölcsönből vissza: Gabriel Fernández (Juárez), Denis Suárez (Espanyol), Miguel Baeza (Rio Ave), Santi Mina (al-Sabab), Sergio Carreira (Villarreal B), Julen Lobete (Waalwijk), José Fontán (Go Ahead Eagles)
Távozott: Orbelín Pineda (AEK Athén, kv., 6500000), Javi Galán (Atlético Madrid, 5000000), Gabriel Fernández (UNAM Pumas, 3200000), Denis Suárez (Villarreal, i.), Augusto Solari (Atlas, i.), Hugo Mallo (Internacional, i.), Rubén Blanco (Marseille, kv., 1500000), Santi Mina (szerződését elbontották)
Kölcsönbe: Julen Lobete (Andorra), José Fontán (Cartagena)
Kölcsönből vissza: Haris Seferovic (Benfica), Óscar Rodríguez (Sevilla)

GETAFE
Érkezett:
Omar Alderete (Hertha, kv., 4000000), Gastón Álvarez (Boston River, kv., 3500000), Portu (Sociedad, kv., 3500000), Choco Lozano (Cádiz, i.)
Kölcsönbe: Daniel Fuzato (Ibiza), José Ángel Carmona (Sevilla)
Kölcsönből vissza: Darío Poveda (Cartagena), Jakub Jankto (Sparta Praha), Erick Cabaco (Granada), Jonathan Silva (Granada)
Távozott: Jakub Jankto (Cagliari, 1000000), Jaime Seoane (Oviedo, 2 500 000), Erick Cabaco (szerződését felbontották), Sergi Altimira (Betis, 1 500 000), Jonathan Silva (Albacete, i.), Ángel Algobia (Levante, i.)
Kölcsönbe: Darío Poveda (Leganés), Munir el-Haddadi (Las Palmas, i.), Kiko Casilla (szl.)
Kölcsönből vissza: Gonzalo Villar (Roma), Jordan Amavi (Marseille)

GIRONA
Érkezett:
Paulo Gazzaniga (Fulham, kv., i.), Daley Blind (Bayern München, i.), Iván Martín (Villarreal, 2000000), Yangel Herrera (Manchester City, kv., 5000 000), Artem Dovbik (Dnipro, 7 750 000)
Kölcsönbe: Pablo Torre (Barcelona), Sávio (Troyes)
Kölcsönből vissza: Manu Vallejo (Oviedo)
Távozott: Ramón Terrats (Villarreal, kv., 2500 000), Oriol Romeu (Barcelona, 3400000)
Kölcsönbe: Manu Vallejo (Real Zaragoza)
Kölcsönből vissza: Iván Martín (Villarreal), Javi Hernández (Leganés), Rodrigo Riquelme (Atlético Madrid), Yan Couto (Manchester City), Taty Castellanos (New York City)

GRANADA
Érkezett:
Son Veisszman (Valladolid, kv., 3500000), Famara Diédhiou (Alanyaspor, kv., 500000), Gerard Gumbau (Elche, i.), Wilson Manafá (Porto, i.), Gonzalo Villar (Roma, 1 800 000)
Kölcsönbe: Jesús Vallejo (Real Madrid)
Kölcsönből vissza: Isma Ruiz (Ibiza), Antonín (Anorthosis Famagusta), Matías Arezo (Penarol)
Távozott: Jorge Molina (visszavonult), Quini (Oympiakosz, i.), Rubén Rochina (szl.), Adrián Butzke (Vitória Guimaraes, 300000), Isma Ruiz (Córdoba, i.), Samu Omorodion (Atlético Madrid, 6 000 000)
Kölcsönbe: Víctor Meseguer (Valladolid)

Kölcsönből vissza: Jonathan Silva (Getafe), Erick Cabaco (Getafe), Pol Lozano (Espanyol)

LAS PALMAS
Érkezett:
Sandro Ramírez (Huesca, kv., 1000000), Javi Munoz (Eibar, i.), Cristian Herrera (Ibiza, i.), Munir el-Haddadi (Getafe, i.), Aarón Escandell (Cartagena, 400000), Daley Sinkgraven (Leverkusen, i.), Mika Mármol (FC Andorra, 1 500 000), Sory Kaba (Midtjylland, 1 500 000)
Kölcsönbe: Julián Araujo (Barcelona), Máximo Perrone (Manchester City), Marvin Park (Real Madrid B)
Kölcsönből vissza: Óscar Pinchi (Mirandés)
Távozott: Óscar Clemente (Levante, i.), Florin Andone (Eldense, i.), Wilfrid Kaptoum (AEK Larnaka, i.), Sidnei (Ceará, i.), Óscar Pinchi (Rizespor, i.)
Kölcsönből vissza: Loren Morón (Betis), Marvin Park (Real Madrid B), Vitolo (Atlético Madrid), Álvaro Jiménez (Cádiz)

MALLORCA
Érkezett:
Manu Morlanes (Villarreal, kv., 4000000), Omar Mascarell (Elche, 800000), Toni Lato (Valencia, i.), Siebe Van Der Heyden (Union SG, 2700000), Cyle Larin (Valladolid, 7 500 000), Sergi Darder (Espanyol, 8 000 000), Samú Costa (Almería, 3 000 000)
Kölcsönből vissza: Jordi Mboula (Santander), Braian Cufré (New York City)
Távozott: Inigo Ruiz de Galarreta (Bilbao, i.), Ángel Rodríguez (Tenerife, i.), Matija Nasztaszics (szl.), Jordi Mboula (Hellas Verona, i.), Li Kang In (PSG, 22000 0000)
Kölcsönbe: Iddrisu Baba (Almería)
Kölcsönből vissza: Tino Kadewere (Lyon), Dennis Hadzikadunic (FK Rosztov), Ludwig Augustinsson (Sevilla)

OSASUNA
Érkezett:
Alejandro Catena (Vallecano, i.), José Manuel Arnáiz (Leganés, i.), Raúl García (Betis, 6 000 000)
Kölcsönbe: Johan Mojica (Villarreal)
Kölcsönből vissza: Jesús Areso (Burgos), Javi Martínez (Huesca)
Távozott: Manu Sánchez (Atlético Madrid), Abde Ezzalzuli (Barcelona), Aridane Hernández (Vallecano, i.), Kike García (Alavés, i.), Iván Romero (Levante, i.)
Kölcsönbe: Diego Moreno (Mirandés), Javi Martínez Calvo (Huesca)
Kölcsönből vissza: Aridane Hernández (Vallecano, i.)

REAL MADRID
Érkezett:
Jude Bellingham (Dortmund, 103000000), Fran García (Vallecano, 5000000), Arda Güler (Fenerbahce, 20000000)
Kölcsönbe: Joselu (Espanyol, 500000), Kepa Arrizabalaga (Chelsea, 1 000 000)
Kölcsönből vissza: Brahim Díaz (Milan), Antonio Blanco (Alavés)
Távozott: Karim Benzema (al-Ittihad, i.), Marco Asensio (PSG, i.), Mariano Díaz (szl.), Eden Hazard (szl.), Antonio Blanco (Alavés, 4000000)
Kölcsönbe: Rafa Marín (Alavés), Jesús Vallejo (Granada)

REAL SOCIEDAD
Érkezett:
Hamari Traoré (Rennes, i.), Arszen Zaharjan (Dinamo Moszkva, 13 000 000)
Kölcsönbe: André Silva (RB Leipzig)
Kölcsönből vissza: Portu (Getafe), Peter Pokorny (Fehérvár FC), Jon Karrikaburu (Leganés)
Távozott: Roberto López (Mirandés, kv., 3500000), Modibo Sagnan (Utrecht, kv., 1000000), David Silva (visszavonult), Ander Guevara (Alavés, 1800000), Asier Illarramendi (Dallas, i.), Peter Pokorny (Slask Wroclaw, i.)
Kölcsönbe: Roberto López (Tenerife), Andoni Gorosabel (Alavés, 1 500 000)
Kölcsönből vissza: Alexander Sörloth (RB Leipzig)

SEVILLA
Érkezett:
Loic Badé (Rennes, kv., 12000000), Adria Pedrosa (Espanyol, i.), Djibril Sow (Eintracht Frankfurt, 10 000 000), Örjan Nyland (RB Leipzig, i.)
Kölcsönből vissza: José Ángel Carmona (Elche), Federico Gattoni (San Lorenzo), Adnan Januzaj (Basaksehir), Kike Salas (Tenerife), Ludwig Augustinsson (Mallorca), Thomas Delaney (Hoffenheim), Óscar Rodríguez (Celta Vigo), Iván Romero (Tenerife), Rony Lopes (Troyes), Juanlu Sánchez (Mirandés), Usszama Idrisszi (Feyenoord)
Távozott: Karim Rekik (al-Dzsazíra, 2000000), José Ángel Carmona (Getafe), Rony Lopes (Braga, i.), Bunu (al-Hilal, 21 000 000)
Kölcsönbe: Gonzalo Montiel (Nottingham Forest), Thomas Delaney (Anderlecht), Ludwig Augustinsson (Anderlecht)
Kölcsönből vissza: Pape Gueye (Marseille), Bryan Gil (Tottenham), Alex Telles (Manchester United)

VILLARREAL
Érkezett:
Ramón Terrats (Girona, kv., 2500000), Santi Comesana (Vallecano, i.), Ilias Akhomach (Barcelona U21, i.), Denis Suárez (Celta Vigo, i.), Ben Brereton Díaz (Blackburn, i.), Alexander Sörloth (Leipzig, 10000000)
Kölcsönbe: Matteo Gabbia (Milan)
Kölcsönből vissza: Iván Martín (Girona), Vicente Iborra (Levante), Arnaut Danjuma (Tottenham)
Távozott: Nicolas Jackson (Chelsea, 37000000), Boulaye Dia (Salernitana, kv., 12000 000), Manu Morlanes (Mallorca, kv., 4000000), Samuel Chukwueze (Milan, 20000000), Iván Martín (Girona, 2000000), Pau Torres (Aston Villa, 33000000), Vicente Iborra (Olympiakosz, i.)
Kölcsönbe: Johan Mojica (Osasuna), Arnaut Danjuma (Everton, 4200000)
Kölcsönből vissza: Giovani Lo Celso (Tottenham)

RAYO VALLECANO
Érkezett:
Aridane Hernández (Osasuna, i.), Florian Lejeune (Alavés, kv., 2500 000), Alfonso Espino (Cádiz, i.), Dani Cárdenas (Levante, 1 3000 000), Jorge de Frutos (Levante, 8 000 000), Sergio Camello (Atlético Madrid, 5 000 000)
Kölcsönbe: Kike Pérez (Valladolid)
Kölcsönből vissza: Jorge Moreno (Córdoba), Joni Montiel (Levante), Bebé (Zaragoza), Randy Nteka (Elche)
Távozott: Fran García (Real Madrid, 5000000), Santi Comesana (Villarreal, i.), Alejandro Catena (Osasuna, i.), Diego López (szl.), Mario Suárez (szl.), Mario Hernández (Oviedo, i.), Eszteban Szaveljics (szl.), Salvi Sánchez (Espanyol, 700 000)
Kölcsönbe: Joni Montiel (Valladolid)
Kölcsönből vissza: Sergio Camello (Atlético Madrid)

VALENCIA
Érkezett:
Cenk Özkacar (Lyon, kv., 5000000), Javi Guerra (Valencia B), Diego López (Valencia B), Pepelu (Levante, 5000000), Sergi Canós (Brentford, 250 000)
Kölcsönből vissza: Jorge Sáenz (Leganés), Koba Koindredi (Oviedo), Uros Racsics (Braga)
Távozott: Toni Lato (Mallorca, i.), Iago Herrerín (AEK Larnaca, i.), Edinson Cavani (Boca Juniors, i.), Jorge Sáenz (Leganés, 400000), Yunus Musah (Milan, 20 000 000), Uros Racsics (Sassuolo, 2 200 000)
Kölcsönbe: Koba Koindredi (Estoril Praia)
Kölcsönből vissza: Samuel Lino (Atlético Madrid), Nico González (Barcelona), Ilaix Moriba (Leipzig), Justin Kluivert (Roma)

Lezárva csütörtökön délben, vastaggal az elmúlt hét átigazolásai.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik