Spanyolország: tovább gyűrűzik a bundabotrány

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.05.30. 08:10
null
Ami a sportlapnak gyanús, azt alátámasztották más klubvezetők: a hajrában mindig érdekesen táltosodik meg a kiesés elől menekülő Zaragoza
Spanyolországot eddig messzire elkerülte az európai – benne a magyar – futballt jócskán megrázó bundabotrány, legfeljebb szórványos utalás történt arra, hogy ott sem mindenki feddhetetlen. A madridi kiadású Marca sportnapilap azonban a héten erősen ráállt a témára, amelyben egyelőre homályosan konkrét dolgok láttak napvilágot. Ami viszont összességében így is elég sötét képet fest arról a futballközegről, amely klub- és válogatott szinten is a világ egyik vezetője, meghatározója.

 

Bő három héttel ezelőtt az első figyelmeztetés már eldördült, arról spanyol hírforrásokból értesülve a Nemzeti Sport Online is beszámolt, hogy a Spanyol Korrupcióellenes Hivatal vizsgálatot indított a spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 31. fordulójában rendezett Levante–Deportivo (0–4) mérkőzés kapcsán. Ezt követően a Depor-elnök, Augusto Joaquín César Lendoiro tett hangzatos kijelentést, mondván: a Primera División végjátékában szinte minden meccs előre megbeszélt forgatókönyv szerint alakul, magyarul bunda. Kivételt képeznek a Depor meccsei, hiszen a saját játékosaiért tűzbe tenné a kezét.

A Marca előbb arról írt, hogy spanyol első és másodosztályú klubok elnökei, edző és játékosai is érintettek az ügyben. Adrián Colunga, a Getafe játékosai nyilatkozott is arról, hogy aki benne él – márpedig ő benne él –, az tudja, hogyan működnek ezek a dolgok. Az azonban tabu, mert senkinek sem érdeke, hogy borítson, így viszont senki sem fog színt vallani, kiállni a nyilvánosság elé. Annak ellenére, hogy sokan beszélnek róla, újságírókkal is, névvel már senki nem nyilatkozik. Akkor ugyanis bizonyítékokra lenne szükség. Azok meg nincsenek.

Ezúttal elsősorban nem fogadási csalásokra kell gondolni, hanem klasszikus bundákra, olyan megbeszélt eredményekre, ami mindkét félnek jó, de legalábbis nem rossz.

A cikk megemlíti, hogy a Rayo Vallecano védőjét, José Manuel Casadót valaki megkereste a Mallorca nevében, és puhatolózott nála. Ő azonban rögtön jelentette a dolgot az edzőjének. Nem nevesített klubelnök elmondta, biztos abban, hogy történt bunda a szezonban. A rendőrség bevonásával akar a végére érni a történteknek, felajánlotta, hogy bármelyik játékosának leellenőrizhetik a telefonhívásait. Az edzők félnek, mert nem tudják, mikor melyik játékosuk van beszervezve – szakmailag tisztában vannak vele, hogy a kapus és egy védő megkörnyékezése a legvalószínűbb, de sokszor elég talán az előbbi is, így ezek duplán, sőt, triplán bizalmi posztok – és vezeti meg őket, kiszolgáltatva őt és játékostársait. Nem tudják, hogy a hiba, amely a helyzethez, gólhoz vezetett, véletlen vagy szándékos volt-e.

A játékosok a telefonhívásoktól tartanak leginkább, hogy ismeretlenek ilyen-olyan ajánlatokat tesznek nekik. Persze nem mindegyik. Aki például rosszul érzi magát, vagy távozás előtt áll, azt nem érdekli, ha megorrol rá az elnök vagy a klubvezető, ő a saját pecsenyéjét is megsüti. Mivel nagy a vándorlás a klubok között, könnyű kapcsolódási pontokat találni, eljutni a régi ismerősökhöz. Ráadásul a gazdasági válság kihat a klubok többségére is, könnyebb táncba hívni a többhöz, jobbhoz szokott játékosokat. Egy szintén nem nevesített játékosra hivatkozva beszámoltak arról az esetről, amikor a Levante elleni bajnoki előtt az edző azt mondta a játékosainak: ha kapnak, ha lőnek gólt, a végeredmény döntetlen lesz. De ez speciel szintén nem fogadási csalás volt, egyszerűen mindkét csapatnak jó volt az iksz, amelyet aztán mint bundát nehéz bizonyítani. A gól nélküli döntetlen után a játékos kínjában nevetett a nagy színjátékon… Persze ezzel a naiv szurkolókat is nagyon könnyű becsapni.

A klubelnök célzott rá, hogy Németországban és Olaszországban – hogy a hozzájuk mérhető futballnagyhatalmakat említse – már történtek ez ügyben fejlemények a múltban, illetve a közelmúltban, most hasonlóra számít Spanyolországban is.

A Marca csütörtöki száma pedig már neveket is közölt. Pontosabban egyet: a Pintér Ádámot is foglalkoztató Zaragoza elnöke, Agapito Iglesias a szóbeszéd szerint roppant sáros a bundabotrányban. A madridi lap által név nélkül megszólaltatott, futballhoz közeli személyek egyhangúan egyetértettek az aragóniai klubvezető bűnösségében. Volt, aki azt mondta, ha a következő idényben csapata összekerül a Zaragozával, biztos, hogy nem vesznek részt az elnöki vacsorán. Más pedig azt mesélte, érdemes megnézni a Zaragoza szezonvégi eredményeit, amikor általában a kiesés elől menekül az együttes. S valóban, az utolsó hat fordulót figyelembe véve a Zaragoza tavaly a második, egy évvel korábban pedig az ötödik legtöbb pontot szerezte, amely így elég volt a bennmaradáshoz.

A Zaragoza a spanyol bajnokság mostani kiírásában a 19., utolsó előtti helyről várja az 38., s egyben záró fordulót. Rajta kívül még három együttest fenyeget a másodosztály szele: a Deportivo La Coruna, a Celta Vigo és a Mallorca is az életben maradásért küzd a hét végén.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik