FC Barcelona: kísértett az idegenbeli mérleg, vezetés után egy pont

KRASZ EMILKRASZ EMIL
Vágólapra másolva!
2007.12.02. 00:13
A spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 14. fordulójában a barcelonai városi derbin az Espanyol hazai pályán 1-1-s döntetlent játszott az FC Barcelona együttesével. A vendégek a találkozó elején vezetést szereztek, majd az első félidőben irányították a játékot, ám a második felvonásban a hazaiak nagy erőket mozgósítottak az egyenlítésért. Erőfeszítéseiket végül a 69. percben eredmény is koronázta. Az végeredmény igazságos, bár a vendégek a hajrában közel álltak második góljuk megszerzéséhez, de többségében erőtlen próbálkozásaiknak útját állta a több bravúrt is bemutató Espanyol-kapus, Kameni.
Ronaldinho pöckölésébe merészen dobta bele magát Kameni
Reuters
Ronaldinho pöckölésébe merészen dobta bele magát Kameni
Ronaldinho pöckölésébe merészen dobta bele magát Kameni
Reuters
Ronaldinho pöckölésébe merészen dobta bele magát Kameni

Szavazás

Melyik csapat nyeri a spanyol labdarúgó-bajnokságot?

Írja be az itt látható számot!
A vendégeknél Frank Rijkaard vezetőedző ismét csak a cserepadra jelölte Ronaldinhót, amely továbbra is azt bizonyítja: nem hisz benne, hogy a válságon már túljutott volna a brazil aranylabdás. Dinho aztán kis szerencsével a kispadról érkezve is eldönthette volna a mérkőzést, de ehhez Kameninek is volt egy-két szava, pontosabban védése. De ne szaladjunk annyira a történtek elé.

Az ötödik percben Krkic húzta meg a balszélt - feldönteni sem lehetett -, begurítását üggyel-bajjal tisztázták szögletre a hazai védők.

Támadásban maradt a Barcelona, amelynek nem is kellett sokat várnia a vezetés megszerzésére. A hatodik percben Messi viharzott el a jobbszélen a védők között-mellett szokása szerint, majd beadását a hosszún, ziccerben érkező Iniesta belsőzte a hazai kapuba. Öt Espanyol-védő állt az ötös közelében, gyakorlatilag közeli szemlélői voltak az eseményeknek.

Mint ahogy a folytatásban bemutatott Messi-shownak is. Az argentin szélső nagyon élt a tőle láthatóan tartó hazaiakkal szemben, de az újabb vendéggól csak nem akart összejönni, pedig közel álltak hozzá a kicsit tanácstalan hazaiakkal szemben.

A 32. percben Xavi 17 méterről, szabadrúgásból a kapufát találta telibe, a ki- és lepattanót pedig Krkic jutotta ugyanoda fejjel. A többi, ígéretesnek induló vendéglehetőségnek általában Kameni állta útját.

A második félidőben alaposan megváltozott a játék képes. Ekkor az Espanyol tartotta folyamatosan nyomás alatt a Barcelonát, amelynek védelme azonban fegyelmezetten zárt.

Támadásban egyedül Messi jelentett ekkor veszélyt egymaga, de játéka már az öncélúság határát súrolta, sőt, olykor át is lépte. A túlerő pedig legyőzte őt.

A 64. percben jött aztán társnak előre Ronaldinho, de nála jobb cserének bizonyult a hazai csapatba beszálló Coro, aki pályára lépést követően öt perccel eredményes tudott lenni. Formás baloldali támadás végén egy beadást igazítás nélkül vágott a második hullámban érkezve 14 méterről Valdés kapujába az Espanyol csereembere.

A vendégvédelem kihagyására jellemző: a gólszerzőn kívül további két hazai játékos is kapura lőhette volna a beadást, mert az öt Barca-védő(!) egyiküket sem fogta, zavarta, akadályozta. Csak nézte.

A hajrában a Barca közelebb állt a győztes találat megszerzéséhez, de nem tudtak túljárni a jó napot kifogó Kamenin.

Ronaldinho 30 méteres szabadrúgását tolta előbb léc fölé biztonsági okokból az Espanyol kapus, majd kettejük következő párviadalát is ugyancsak a hálóőr nyerte, amikor kiszedte a bal alsóból a brazil fejesét.

A 82. percben Inieste lövését tornázta ki, a kipattanóra azonban lecsapatott Ronaldinho, de pöckölésébe Kameni merész vetődéssel dobta bele a karját, így hiúsítva meg a brazilt a gólszerzésben. A végére Messi erőtlen próbálkozásai maradtak, meg a gratulációk a küzdelmes, különösebb látványos elemektől mentes rangadót követően.

A Barcelona így változatlanul egy ponttal előzi meg az Espanyolt, de kritikus idegenbeli mérlegükön az újabb egy szerzett pont nem sokat változtatott: hét összecsapáson hét pontot gyűjtöttek be eddig a Nou Campon kívül. Még jó, hogy van egy biztos hazai menedék…

LA LIGA, SPANYOL ÉLVONALBELI LABDARÚGÓ-BAJNOKSÁG, 14. FORDULÓ:

ESPANYOL – BARCELONA 1-1 (0-1)
Barcelona, Montjuic, Olimpiai Stadion, Játékvezető: Pérez Burrull
ESPANYOL: Kameni – Torrejón, Jarque, Clemente Rodríguez – Zabaleta, Moisés Hurtado, Ángel, Valdo (Coro, 64.), Riera (Moha, 89.) – Tamudo, Luis García (79.)
BARCELONA: Víctor Valdés – Puyol (Zambrotta, 71.), Márquez, Milito, Abidal – Xavi, Touré Yaya, Iniesta, Gudjohnsen (Ezquerro, 72.) – Messi, Krkic (Ronaldinho, 64.)
Gólszerzők: Coro 69., ill. Iniesta 6.
Sárga lap: Jarque, Clemente Rodríguez, ill. Puyol
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik