Frank Rijkaard a „FIFA-vírusról” beszél, nehéz hét vár a katalánokra

Vágólapra másolva!
2007.09.17. 15:54
A spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság harmadik fordulójának zárómérkőzésén idegenben lépett pályára az előző kiírás ezüstérmese, az FC Barcelona és játszott az Osasuna vendégeként gólnélküli döntetlent. A katalánok nincsenek éppen jó formában, a bajnokságban idegenben két 0-0-s döntetlenre futotta erejükből, miközben a gárda vezetőedzője, Frank Rijkaard az öltözőben fejét felütő „betegségről”, a „FIFA-vírusról” beszél, addig a szurkolók a klasszisok helyett inkább a fiatal talentumok felé irányítják tekintetüket.
Krkic nem kezdett megilletődötten a felnőttek között, ha úgy hozta a helyzet, a rutinos Decóval is nyugodtan kényszerítőzött
Krkic nem kezdett megilletődötten a felnőttek között, ha úgy hozta a helyzet, a rutinos Decóval is nyugodtan kényszerítőzött
Krkic nem kezdett megilletődötten a felnőttek között, ha úgy hozta a helyzet, a rutinos Decóval is nyugodtan kényszerítőzött
Krkic nem kezdett megilletődötten a felnőttek között, ha úgy hozta a helyzet, a rutinos Decóval is nyugodtan kényszerítőzött

Szavazás

Melyik csapat nyeri a spanyol labdarúgó-bajnokságot?

Írja be az itt látható számot!
Elsősorban a helyi kedvenc, Bojan Krkic felé, aki vasárnap mutatkozhatott be a nagycsapatban tétmérkőzésen. A spanyol korosztályos válogatott támadó az Osasuna ellen a 79. percben kortársa, Dos Santos helyett lépett pályára. Tizenegy perc alatt kétszer került helyzetbe, egyik alkalommal olyan megoldást választott, amelyre minden bizonnyal még sokáig emlékszik az, aki látta.

Ziccerben kapott egy kissé éles indítást, a kifutó kapust úgy csapta be, hogy sarkával a saját és a hazai, már eldőlő játékos feje felett is átdobta a labdát, az azonban az alapvonalon túlra került. Ebben a mozdulatban benne volt Krkic tudása, egyben még fesztelen, fiatalos szemtelensége.

Krkic 17 évesen és 20 naposan a Barcelona történetének harmadik legfiatalabb játékosa lett, aki a felnőttek között tétmeccsen bemutatkozhatott. Őt a rangsorban csupán ketten előzik meg: Vicente Martínez 16 éves és tíz hónaposan, míg Ramón Parera egy hónappal 17. születésnapja előtt esett át a tűzkeresztségen. Igaz nem mostanában, a BL-n edződő füleknek e nevek nem sokat mondanak: előbbire 1941-ben, utóbbira 1929-ben került sor.

A mexikói Dos Santos az előző bajnoki fordulóban, hazai pályán debütált a nagycsapatban, most pedig már kezdőként is pályára léphetett. Per pillanat a Barca-drukkereket csak az a két dolog vigasztalhatja. A fiatalokat pedig az: minden ellentétes híreszteléssel szemben az első csapatban számítanak mindkettőjükre, már a 2007-2008-s idénytől, úgy a bajnokságban, mint a BL-ben.

Így egyelőre hiába érdeklődik a mexikói után a Chelsea, miként Krkic volt futballista édesapja is megnyugodhat: nem kell olyan csapat után nézniük, ahol lehetőséget is kap a gyerek.

A Barcelona az elkövetkezendő egy hétben három kiváló csapat ellen is bizonyíthat a Nou Campban: a BL-ben Lyon, majd a bajnokságban a Sevillát és a Zaragozát fogadják.

A bajnokságot a Santander elleni 0-0-lal kezdték a katalánok, így már második idegenbeli találkozójukon, 180 percnyi játékot követően maradnak rúgott gól és győzelem nélkül. Márpedig a bajnoki sorozatban ha már az elején jelentős hátrányt szednek össze a riválisokkal szemben, azt egyre nehezebb lesz behozni.

A Barcelonában első alkalommal lépett pályára kezdőként együtt a négy nyári új igazolás, Gabriel Milito, Abidal, Touré Yayá és Henry. Az ezúttal is kissé szárnyaszegett Ronaldinhót a 66. percben Xavi váltotta. De hiába játszott mezőnyfölényben a vendéggárda, alakított ki több gólhelyzetet is, a három pontot nem sikerült megszereznie.

Rijkaard vezetőedző véleménye egybecseng Joan Laporta klubelnökével, aki a válogatottak sűrű menetrendjét tette felelőssé a vártnál szerényebb kezdésért. A holland szakember csak egyszerűen „FIFA-vírusnak” nevezte meg azt, hogy válogatott játékosaikat még barátságos mérkőzésekre is elviszik a nemzeti csapatok – Henry még úgy is maradt, hogy nem játszhatott -, miközben a klub másfél hétig nélkülük készül. Így persze nehéz összerázódni, de Rijkaard az oda-vissza utazás okozta, fáradtságból adódó frissességet hiányolta meghatározó embereiből.

Pedig a szezon még csak most kezdődött, a katalánok máris fáradtak. Hogy lehet így a bajnokságban és a BL-ben is megismételni a 2005-2006-s duplázás?

LA LIGA, SPANYOL ÉLVONALBELI LABDARÚGÓ-BAJNOKSÁG, 3. FORDULÓ:

OSASUNA – FC BARCELONA 0-0
Helyszín: Pamplona, játékvezető: Pérez Lasa
OSASUNA: Ricardo – Izquierdo, Miguel Flaño, Josetxo – Corrales, Javi García – Puñal, Héctor Font, Juanfran (Delporte, 81.) - Pandiani (Sola, 91.), Portillo (Plasil, 72.). Vezetőedző: José Ángel Ziganda
BARCELONA: Víctor Valdés – Thuram, Milito, Abidal – Iniesta, Touré Yaya, Deco, Zambrotta (Oleguer, 65.) – Henry, Giovanni dos Santos (Krkic, 79.), Ronaldinho (Xavi, 66.). Vezetőedző: Frank Rijkaard
Sárga lap: Izquierdo, Josetxo, Javi García, ill. Iniesta, Deco

VIDEO - BOJAN KRKIC, A SZEMTELEN


VIDEO - A TALÁLKOZÓ ÖSSZEFOGLALÓJA

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik