Nem jutott döntőbe a Békéscsaba a Közép-európai Ligában

Vágólapra másolva!
2024.03.02. 19:13
A BRSE a bronzéremért küzdhet a MEVZA-kupában (Fotó: BRSE)
A címvédő Békéscsaba nem jutott döntőbe a női röplabda Közép-európai Ligában, miután a szombati elődöntőben 3–0-ra kikapott a horvát Mladost Zagrebtől Mariborban.

Az alapszakaszt 4/2-es győzelmi mutatóval a harmadik helyen záró BRSE számára a négyes döntő a lehető legrosszabbkor jött, ugyanis amellett, hogy jövő szombaton a címvédő Vasas ellen a Magyar Kupa döntőjében lesz érdekelt, a bajnokságban nem tudta lezárni az UTE elleni negyeddöntős párharcát, így jövő szerdán is vár rá feladat.

Éppen ezért a csabaiak szakmai stábja úgy döntött, a négyes döntőre több kulcsjátékosukat nem viszik el: otthon maradt a csapatkapitány Molcsányi Rita mellett Bodnár Dorottya, Kotormán Réka, a belga Dominika Strumilo, a bolgár Miroszlava Paszkova, valamint az azeri Margerita Sztepanyenko is, így a BRSE mindössze kilenc röplabdázót - közte három, alapvetően az NB I-es csapatban kerettag játékost - nevezett.

Az első elődöntő hatalmas Mladost-fölénnyel kezdődött, a BRSE annak ellenére is csak 8–0-nál tudott feliratkozni az eredményjelzőre, hogy két idegenlégiós mellett négy olyan röplabdázóval állt fel, aki tavaly nyáron ott volt a magyar válogatottal az Európa-bajnokságon. A címvédő ezt követően is csak elvétve tudott pontot szerezni, és végül mindössze négy önerőből megnyert labdamenettel, 16 perc alatt hátrányba került.

A második játszmára összeszedte magát Tóth Gábor együttese, de a kiválóan blokkoló horvátok 5–5 után sorozatban öt pontot szereztek, az ekkor kialakított előnyükből pedig annak ellenére is jól gazdálkodtak, hogy a csabaiak feljavuló mezőnyvédekezésükre alapozva mínusz kettőre visszazárkóztak. Ezt követően azonban újra a Mladost percei következtek és kisvártatva megduplázták fórjukat.

A harmadik játékrész elején a zágrábi játékosok a korábbinál többet rontottak, így a magyar együttes a találkozó során először két ponttal is vezetett. Glemboczki Zóráék öröme azonban nem tartott túl sokáig, mert fordított a rivális, de ki nem kényszerített hibái miatt ezúttal nem tudott jelentős előnyt kialakítani. A hajrá előtt egyenlő is volt az állás (17–17), de a Mladost ekkor újra ritmust váltott és néhány extra megoldással (jó sánc, ász) lezárta a 72 perces összecsapást.

A Zagrebből Katarina Pavicic és Mirta Freund egyaránt 13 pontig jutott, míg a BRSE-ből a horvát Luna Becic 10 pontot szerzett.

 A csabaiakra a vasárnapi bronzmérkőzésen a házigazda Maribor vár, amely három játszmában kapott ki a szintén szlovén Calcit Kamniktól. 

ELŐDÖNTŐ
HAOK MLADOST ZAGREB (horvát)–SWIETELSKY-BÉKÉSCSABA 3:0 (7, 18, 20)
Maribor, 40 néző. V: Viktoríni-Lisá (szlovák), Miklosic (szlovén). 
MLADOST: PAPAC 10, Antunovic 6, PAVICIC 13, FREUND 13, Mihaljevic 9, Grabic 8. Csere: Smoljan (liberó), Istuk 1. Edző: Darko Nojic
BÉKÉSCSABA: Aydinogullari 2, Glemboczki 7, Kump 2, Budai V. 1, Becic 10, PINTÉR A. 7. Csere: Kertész P. 1 (liberó). Edző: Tóth Gábor
Az eredmény alakulása. 1. játszma: 8:0, 14:1, 22:4. 2. játszma: 2:3, 5:3, 10:5, 12:9, 15:13, 21:13, 21:17. 3. játszma: 3:3, 5:7, 8:8, 13:10, 14:13, 15:15, 17:17, 21:17
A másik mérkőzésen: Maribor (szlovén)–Kamnik (szlovén) 0:3 (16, 20, 15)
MESTERMÉRLEG
Tóth Gábor: – Megilletődötten kezdtünk ebben az összetételben, ez meg is látszott az első szett eredményén. A második és harmadik játszmában már reálisabb volt a különbség, ekkor megvolt az esélyünk, de bátrabbnak kellett volna lennünk, nem azzal foglalkozni, hogy ez egy kupaelődöntő, hanem megragadni a lehetőségeinket.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik