Női röplabda Extraliga: békéscsabai előny a fináléban

Vágólapra másolva!
2022.04.28. 21:16
null
Előnyben a BRSE az Extraliga döntőjében (Fotó: brse.hu, archív)
A Békéscsaba hazai pályán 3:2-re nyert a Vasas ellen a női röplabda Extraliga döntőjének első, csütörtöki összecsapásán – tudósított a Magyar Távirati Iroda.

 

A két együttes a szezon során ötödik alkalommal találkozott egymással a finálé első mérkőzésén: a bajnoki alapszakaszban a BRSE odahaza 3:0-ra, a Vasas 3:1-re tudott nyerni, a Magyar Kupában azonban a későbbi aranyérmes fővárosiak kettős győzelemmel búcsúztatták riválisukat.

A BRSE hatodik, a Vasas hetedik bajnoki címéért száll harcba: a viharsarkiak legutóbb 2018-ban, az óbudaiak 2019-ben ünnepelhettek aranyérmet. A két együttes közös döntős története békéscsabai fölényt mutat, ugyanis négy egymás elleni fináléjuk mindegyikét ők nyerték.

A mostani döntő első összecsapását mindkét csapat idegesen, sok hibával kezdte. Hazai oldalon a szerb Sara Klisura, a vendégeknél az amerikai Taylor Bannister játszott támadásban kiemelkedően, és bár úgy tűnt, a végig vezető Vasas fog előnybe kerülni – a Magyar Kupa-győztes budapestiek két szettlabdát is kiharcoltak –, a nagyot hajrázó BRSE a maga javára fordította a szettet.

Az első játszma ellopása alaposan feltüzelte a hazaiakat, de a vendégek görög edzője, Jannisz Atanaszopulosz cseréi után javult együttese játéka, amely így eltüntette négypontos hátrányát. Ennek ellenére továbbra is a hazaiak röplabdáztak pontosabban, Klisura mellé az ugyancsak szerb Marta Drpa és a magyar válogatott Pekárik Eszter is felnőtt, a BRSE pedig 17–16 után állva hagyta sokat hibázó riválisát és megduplázta előnyét.

A harmadik játékrészre tovább forgatta csapatát a Vasas mestere, de a hazaiak mezőnyvédekezése és blokkteljesítménye alaposan feljavult, amire a vendégeknek úgy tűnt, nincs válasza. Egy jó nyitássorozattal aztán a semmiből visszajött a meccsbe a vendég együttes, amely azonban nem tudott jelentősen megújulni, így hiába vezetett egy ideig, a hazaiak újra magukhoz ragadták a kezdeményezést. A Békéscsaba pontosabban és taktikusabban játszott riválisánál, és úgy tűnt, lezárja a mérkőzést: 24–21 után azonban már csak a Vasas szerzett pontot – Drpa két meccslabdát is pályán kívülre ütött –, amely így szépített.

A negyedik szettre lendületben maradt a Vasas, amelyben az újra magára találó Bannister mellett a magyar válogatott center Papp Orsolya is jól teljesített. A hazaiakat edző Tóth Gábor is cserékkel próbálkozott, amelyekkel azt el tudta érni, hogy a tetemes hátrányt megfelezte csapata. A hajrához közeledve Drpa vette hátára a még mindig három-négypontos hátrányban lévő BRSE-t, amely vezérletével 20–21-nél közel került ellenfeléhez, de a Vasas döntő szettre mentette a mérkőzést.

A rövidített etapot a házigazda kezdte jobban, a Vasas viszont ezúttal sem adta fel, eltűntette hárompontos hátrányát. A BRSE újra ritmust tudott váltani, és ezúttal már nem engedte kiénekelni a sajtot a szájából: 145 perc elteltével egy vendég hiba után győzelmet ünnepelhetett.

A találkozó legeredményesebbje Bannister volt 35 ponttal, a hazaiaknál Klisura 28-ig jutott – emelte ki az MTI.

Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc második találkozóját vasárnap rendezik a fővárosban.

NŐI RÖPLABDA EXTRALIGA
DÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS

Swietelsky-Békéscsaba–Vasas Óbuda 3:2 (26, 18, –24, –22, 11)
Békéscsaba, Városi Sportcsarnok, 1350 néző. V: Ujházi, Adler.
BÉKÉSCSABA:Kliszura 27, Pekárik 13, Drpa 19, Glemboczki 7, Bodnár 8, Kornyijenko 7. Csere: Molcsányi (liberó), Szatmári, Karhu, Bagyinka 1, Zólyomi 1. Vezetőedző: Tóth Gábor.
VASAS: Török 8, Kalicanin 3, Bannister 34, Bojko 10, Abdulazimova 12, Fábián 1. Csere: Juhár (liberó), Vezsenyi, Király-Tálas, Zernovic 2, Papp 11. Vezetőedző: Jannisz Atanaszopulosz.
MESTERMÉRLEG
Tóth Gábor:
– Örülök a győzelemnek, de a saját dolgunkat nehezítettük meg. A közönség élvezetes csatát láthatott. A nyitásfogadásunk jól működött, azonban támadásban nem tudtuk hozni az elvárt szintet. Vasárnap fontos csata vár ránk!
Jannisz Atanaszopulosz: – Az első két szettben nem voltunk meccsben, nem koncentráltunk, a Békéscsaba különösebb ellenállás nélkül szerzett pontokat, sokszor ejtésből is. Ez kritikus volt, de aztán összeszedtük magunkat és megmutattuk, hogy tudunk küzdeni. Gratulálok a Békéscsabának, náluk az előny, vasárnap remélhetőleg jobb játékot fogunk mutatni!

Az 5. helyért, 1. mérkőzés
Fatum-Nyíregyháza–UTE 3:0 (16, 23, 17)
Nyíregyháza, Continental Aréna, 500 néző. V: Halász, Tillmann.
NYÍREGYHÁZA: Milanova 7, Vaida 7, Bodovics 11, Radonjic 5, Vasileva 13, Pintér 12. Csere: Tóth F. (liberó), Glavinic. Vezetőedző: Szasa Nedeljkovics
UTE: Durst 1, Krasteva 3, Ambrosio 3, Petőváry 1, Koleva 15, Del Rio 1. Csere: Dömsödi (liberó), Gyimes 6, Szabó L., Manninger 7. Vezetőedző: Horváth András.
MESTERMÉRLEG
Szasa Nedeljkovics: – A meccs eleje nagyon jól alakult, lendületesen kezdtünk, de tudtuk, hogy az Újpest többre képes, amit a cserék után a második szettben bizonyított is. Úgy érzem az döntő volt, hogy azt megnyertük, ezzel megtörtük őket. Mostantól készülhetünk a második találkozóra, ami nem ígérkezik könnyűnek Budapesten, de az a célunk, hogy ott is nyerjünk.
Horváth András: – Kicsit puhábban kezdtük el a mérkőzést a kelleténél. A fogadásunk párszol megbillent, illetve több ki nem kényszerített hibát vétettünk főleg nyitásban. A második játszmában sok védekezést szedtünk fel, így vissza tudtunk jönni az egész mérkőzésbe, illetve a játszmába. Kevesen múlt a második szett vége. Vasárnap, hazai pályán szeretnénk egyenlíteni.

A 7. helyért, 1. mérkőzés
MTK Budapest–DVTK 3:1 (–21, 18, 21, 12)
Budaörs, Ilyés-Aramis Sportcsarnok, 55 néző. V: Szarka, Szabó P.
MTK: Tatár 12, Tettamanti 5, Boskó 1, Giommarini 14, Kilyénfalvi 10, Windisch 22. Csere: Szalai A. (liberó), Borsos, Berkó 5. Vezetőedző: Leiszt Máté.
DVTK: Kalmár 4, Baidiuk 11, Szajkó 7, Sylejmani 14, Godó 7, Kiss E. 9. Csere: Kundrák (liberó), Egri, Sitku. Vezetőedző: Leonidasz Gaitanakisz.
MESTERMÉRLEG
Leiszt Máté: – Ahogy az eddigi alkalmakkor, így most is a kelleténél nehezebben indult ez a találkozó. Amint azt a hozzáállást, és azt a játékot produkáltuk, ami szükséges ehhez a győzelemhez, azután rátértünk a siker útjára, melyet végig is járva nyertük meg a mérkőzést. A céljaink elérése érdekében az első lépést megtettük, de vasárnap újra feladat vár ránk.
Leonidasz Gaitanakisz: – Az első szettben nagyon összeszedett volt a játékunk nagyon szépen játszottunk. A második szettől már voltak hibák. A koncentráció alább hagyott nagyon sok nyitást rontottunk és ez rányomta bélyegét a mérkőzésre. Most el kell felejteni ezt a küzdelmet és koncentrálni a hazai mérkőzésre és azt megnyerni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik