Szenzációs: Turánék a hetedik helyen állnak

TÓTH ANITATÓTH ANITA
Vágólapra másolva!
2010.10.23. 21:49
null
Turánék kiválóan versenyeznek
Két nap után Sébastien Loeb fölényesen vezet a rali-világbajnokság katalán futamán, ami azonban magyar szempontból sokkal érdekesebb: Turán Frigyes és Zsiros Gábor a szenzációs hetedik helyről várja a folytatást!

Sébastien Loeb legutóbb bebiztosította újabb világbajnoki címét, ám aki ismeri a francia versenyzőt, az tudja, ez korántsem jelenti azt, hogy az ellenfeleknek mostantól könnyebb dolguk lesz vele. Nincs is.

A Katalán-ralin Loeb ugyanolyan szenvedéllyel vetette bele magát a küzdelembe, mint eddig, s egyedül honfitársa, Sébastien Ogier tudta vele tartani a lépést, de ő is csak addig, amíg a saját határai feszegetése közben oda nem ütötte az autója hátulját. Ogier drámája egyben azt is jelentette, hogy Petter Solberg átvette a második helyet.

És akkor Turán Frigyesről és Zsiros Gáborról. A hetedik hely jobb, mint amit tőlük vártak, s talán még annál is jobb, mint amiről álmodtak. Már eddig is övék volt a legjobb magyar vb-eredmény (nyolcadik hely Bulgáriában), s ha ez így megy tovább, azt ezen a hétvégén még felül is múlhatják.

De menjünk sorjában!

A pénteki nap után egy kissé csalódottak voltak Turánék, mert úgy érezték, a maximumot nyújtották, nem követtek el hibákat, mégis relatíve sokat kaptak a murvás szakaszokon. A sors azonban igazságos, amit itt elvesz, ott visszaadja, így azután az aszfaltos gyorsaságikon brillíroztak Turánék. Hatodik helyeket produkáltak a szakaszokon, s az abszolútban is egyre feljebb zárkóztak – a nap végére egészen a hetedik helyig jutottak. S közben nem kaptak defektet, nem ütötték oda az autójukat, még csak komolyabb kalandjuk sem akadt egész nap.

„A szerelők tapsoltak, amikor beállítunk a szervizparkba, a szurkolóink/barátaink pedig hatalmas magyar zászlókat hoztak, s azt kitették a Ford-csapat szervizében. És hagyták nekik. Mi meg rettenetesen élveztük a helyzetet – vallotta be a Synergon Turán Motorsport pilótája. – Már a szombati első szakaszon éreztem, hogy minden rendben lesz, mert nagyon tetszett az autó és a beállítások változtatásával egyre gyorsabbak voltunk vele. A pályák fenomenálisak voltak, hosszúak, taktikusak, gyorsak, bevállalósak... – jó nagy szakadékok vannak az út szélén, de azokkal nem szabad foglalkozni, ha az ember gyorsan akar menni."

Az egész csapat remekül dolgozott
Az egész csapat remekül dolgozott

Márpedig Turánék gyorsak, nagyon is gyorsak. Igaz, egy-két nagymenő hibája is kellett a hetedik helyükhöz, de ez is az autósport része – hogy nem szabad hibázni. És a magyarok nem hibáztak. A csapat elismerése is sokat jelentett nekik, de az is, hogy a vb-második Sebastien Ogier navigátora az egyik rajt előtt odament Zsiros Gabihoz, belecsapott a kezébe és azt mondta: jól mentek!

Kell ennél nagyobb elismerés? Aligha.

Turán azt is elárulta, navigáció szempontjából sem könnyű a viadal: Zsiros Gabinak nagyon észnél kell lennie, mert egyik kanyarból esnek a másikba, s közben olyan erőhatások érik a navigátort, hogy muszáj folyamatosan belefeszítenie magát az ülésbe, s szorítani az itinert, nehogy kiessen a kezéből. A nyolcvan méter egyenes már pihenőnek számított ezeken a szakaszokon, így azután megesett, hogy Zsiros Gábor nyolc-tíz kilométeren fel sem tudott nézni.

„A pénteki nap után nem gondoltam, hogy akár még a bulgáriai teljesítményünket is felülmúlhatjuk. Büszke vagyok rá, hogy okosan versenyzünk, hogy minden úgy működik, ahogyan szeretnénk. Remélem ez ugyanígy lesz a záró napon is" – mondta Turán.

A záró napon négy gyorsasági szakasz vár a mezőnyre a Katalán-ralin.

KATALÁN RALI, A VB 12. FUTAMA 
ABSZOLÚT SORERND 12 GYORSASÁGI SZAKASZ UTÁN
1. Sébastien Loeb, Daniel Elena (francia, Citroën C4 WRC) 2:40:01.9, 2. P. Solberg, Patterson (norvég, brit, Citroën C4 WRC) 44.4 másodperc hátrány, 3. Sordo, Martí (spanyol, Citroën C4 WRC) 1:01.3, …7. Turán Frigyes, Zsiros Gábor (magyar, Ford Focus WRC) 7:48.6 p h.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik