Új-Zélandon is Loeb nélkül áll rajthoz a mezőny

HARANGI LÁSZLÓHARANGI LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2006.11.13. 17:11
Címkék
Törökország és Ausztrália után Új-Zélandon sem versenyezhet a harmadik világbajnoki címét ünneplő Sébastien Loeb (Citroën Xsara WRC). Bár a francia pilóta a pálya-feltérképezésnél már ott lehet, azt követően visszatér Európába. A Ford itt szerezné meg a konstruktőri világbajnoki címet, míg a Subaru részéről Petter Solberg (Subaru Impreza WRC) tűzött ki magának jó eredményt célul. A 36. Új-Zéland-rali másnapján 32. születésnapját ünneplő norvég Solberg és a fordos Marcus Grönholm (Ford Focus WRC) között nagy csata várható.

A szeptember végén kerékpár-balesetet szenvedő Sébastien Loeb nélkül áll rajthoz a mezőny Új-Zélandon is. Bár az immáron háromszoros világbajnok francia csillag a pályák feltérképezésénél már ott lehet; és ez óriási segítség a jövő évi ralit nézve (a verseny ugyanis sokat változott), a futamon már nem vehet részt.

A pálya bejárását követően Loebék megünneplik a 2006-os világbajnoki címüket, amely Ausztráliában vált biztossá, majd a Kronos elsőszámú versenyzője visszatér svájci otthonába, és folytatja a rehabilitációt.

Az Új-Zéland-rali korábbi győztesei:
2005 Sébastien Loeb
2004 Petter Solberg
2003 Marcus Grönholm
2002 Marcus Grönholm
2001 Richard Burns
2000 Marcus Grönholm
Eközben a Ford azzal a szándékkal utazott Ausztráliából Új-Zélandra, hogy a tűz és jég szigetén megszerezzék a konstruktőri vb-címet. A Ford jelenleg 16 ponttal előzi meg a Kronos Citroënt, és ha a verseny végére ezt az előnyt 19-re tudják növelni, akkor a szezonzáró Brit-ralin már semmi sem veszélyeztetheti a brit együttes végső sikerét az összetettben.

Marcus Grönholm ezúttal nem szeretne hibázni (az Ausztrál-rali elején nagyot bukott, és így elvesztette esélyét a futamgyőzelemre is) - a finn célja, hogy fontos pontokat szerezzen a csapatnak, ugyanakkor reméli, hogy óvatossága mellett diadalt is sikerül majd aratnia.

A kétszeres világbajnok Grönholm egyébként pályafutása során nyolcszor állt Új-Zélandon rajthoz. Három győzelemmel és két második hellyel büszkélkedhet.

Az Ausztráliában már megbízhatóbb autókkal, jobb eredményt elért Subaru Új-Zélandon sem lazítana. Főleg a norvég Petter Solberg nem, aki a 36. Új-Zéland-rali második napján, szombaton ünnepli majd 32. születésnapját. Solberg 2004-ben már nyert itt futamot, tavaly és 2003-ban pedig harmadik lett, így közte és Grönholm között mindenképp nagy csata várható majd a Hamilton városába és környékére áthelyezett ralin.

A 2006-os új-zélandi futamot 17 gyorsasági szakasz alkotja, melyek versenytávja 358,48 kilométer.
A világbajnokság állása - egyéni - élcsoport:
1. Sébastien Loeb 112 pont (már világbajnok)
2. Marcus Grönholm 91 pont
3. Mikko Hirvonen 57 pont
4. Daniel Sordo 43 pont
5. Manfred Stohl 40 pont
6. Petter Solberg 31 pont
7. Henning Solberg 25 pont
8. Xavier Pons 23 pont
9. Toni Gardemeister 20 pont
10. Chris Atkinson 17 pont
11. Gigi Galli 15 pont

A világbajnokság állása - összetett:
1. Ford 167 pont
2. Kronos Citroën 151 pont
3. Subaru 94 pont
4. OMV Peugeot 73 pont
5. Stobart Ford 37 pont
6. Red-Bull Skoda 23 pont
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik